Španska formula - sistem, rad, posvećenost, talenat... Skariolo: Razmišljamo unaprijed

Španija je osvojila četvrtu evropsku titulu – bez braće Gasol, bez Ljulja, Rubija, Mirotića, Rodrigesa, Ibake...

6604 pregleda 9 komentar(a)
Španci slave zlato, Foto: FIBA
Španci slave zlato, Foto: FIBA

Na njih nije računao niko, a postali su šampioni – košarkaši Španije su prvaci Evrope, nakon ubjedljive pobjede nad Francuskom u finalu 41. Eurobasketa.

Sjajna “rioha” je slavila 88:76.

Španija je osvojila četvrtu evropsku titulu – bez braće Gasol, bez Ljulja, Rubija, Mirotića, Rodrigesa, Ibake...

Tim je osvojio Evropu, sistem, posvećenost, požrtvovanje, veliki rad, ali i talenat, uz profesora kraj terena Serđa Skariola – to je španska košarkaška formula za uspjeh.

U finalu je pala Francuska, pojedinačno jača, fizički snažnija i brža, ali nedovoljno dobra za izuzetan kolektiv, kakav Španija ima sada već decenijama.

"Ušli smo u turnir kao osmi kandidat za zlato po zvaničnim predviđanjima. Mi smo ušli u turnir bez MVP igrača, NBA superzvijezda, Ol star igrača... Mnogo sam srećan što smo uspjeli sve da pobijedimo i preskočimo konkurenciju. Jako sam srećan zbog načina na koji smo igrali košarku u oba smjera", kazao je Skariolo.

Skariolo je nakon velike pobjede, istakao da španska košarka godinama počiva na sistemu, te da se uvijek razmišlja korak unaprijed. Rezultat – dođe kao nagrada, a sada je Španija objedinila svjetsku i evropsku titulu.

Impresivno zvuči i podatak da su sve selekcije, od najmlađe do seniorske, ovog ljeta igrale u finalima šampionata Evrope.

"Veliki je posao napravljen, pogotovo u mlađim kategorijama. Uradili smo sve da ovu generaciju pripremimo za ono što ih je čekalo. Većina momaka koji su ovdje igrali su i kvalifikacije. Znali smo da ćemo imati problema zbog igrača u NBA i Evroligi, zato smo razmišljali unaprijed. Naravno, nismo mogli da očekujemo zlato, ali smo radili pravi posao. Kada pogledate naše mlađe kategorije, mnoge stvari rade kao mi, zbog toga rastu kao ekipe i pojedinačno, i to se prenosi na seniore. Ovo zlato nije predviđeno, mi smo trudili da budemo uvijek konkurentni, da se borimo za svaku loptu u svakom meču. Da li smo više ili manje talentovani od drugih je diskutabilno, ali smo se uvijek borili".

Skariolo je vodio španske selekcije pune asova, sada vodi ekipu u kojoj nema izrazitih zvijezda, i priznaje da svoj posao obavlja na drugačiji način.

"Možda sam ove godine bio agresivniji, dozvolili su mi da dodam gas, jer igračima nije smetalo. To nisam smio sa onom generacijom. Kao trener morate da se adaptirate. Neke stvari moraš da uvećaš, neke da umanjiš, da bi napravio rezultat", naglasio je Italijan.

Španija ima i individualnu klasu. U finalu je eksplodirao Huanćo Ernangomes, sa sedam trojki, a njegov brat Vili proglašen za najboljeg igrača Eurobasketa.

"Teško je objasniti riječima šta osjećam. Jako sam ponosan na sve, od saigrača, preko trenera, do svih u košarkaškom savezu. Zaslužili smo zlato. Rasli smo kroz turnir, što je nevjerovatno. Povjerenje u svlačionici je nešto posebno. Jako sam zahvalan što sam bio dio ovog fantastičnog tima i što su svi vjerovali u mene. Posebno trener Skariolo, koji je vidio moj potencijal i pustio me da igram najbolju košarku", rekao je MVP.

Burno ljeto je bilo iza šampiona Evrope, a prvu buru izazvala je odluka da u nacionalni tim prvi put bude pozvan jedan Amerikanac. Lorenco Braun je, međutim, bio pun pogodak Skariola, možda i prevaga u korist Španije. Braun je diktirao igru i tempo, i u finalu bio na nivou, upisao 11 asistencija, našao se u idealnom timu šampionata.

"Vjerovao sam od starta. To mi je bio cilj kada sam došao u reprezentaciju Španije. Trpio sam kritike javnosti, zbog jezičke barijere, ne znam ni ja zbog čega sve ne... Ali, na kraju krajeva svi pričamo istim jezikom na terenu. Svejedno je koje ste boje, odakle ste, mi smo prije svega ljudi. Ovo su moja braća i zlatna medalja dovoljno govori kakav smo odnos ostvarili", kazao je Braun.

Bonus video: