Istoriju Las Vegasa ispisala žena koja je navikla da je piše

Beki Hemon još jednom oduševila

3347 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Wendel Cruz/USA TODAY Sports
Foto: Wendel Cruz/USA TODAY Sports

Košarkašice Las Vegas Ejsisa osvojile su WNBA ligu pobjedom u gostima nad Konektikat Sanom (78:71), čime su s ukupnih 3:1 stigle do trona.

To je prva šampionska titula u kolektivnim sportovima za neki tim iz prijestonice kocke.

Ejsisi su formirani 1997. u Solt Lejk Sitiju kao Juta Starzz, potom su od 2003. do 2017. bili u San Antoniju kao Silver Starsi i Starsi, da bi ih u oktobru 2017. kupio „MGM Resorts”.

Pred početak pete sezone u WNBA, uprava „kečeva” je dovela za šeficu stručnog štaba ženu koja je navikla da piše istoriju, Beki Hemon.

S obzirom na to da je kao igračica nastupala za Rusiju, postala je prva sa ruskim pasošem koja je bila pomoćnica u četiri najveće američke lige (NBA, NFL, MLB, NHL), kada ju je 2014. za tu poziciju odabrao Greg Popović u San Antoniju.

Godinu kasnije, vodila je Sparse u Ljetnoj ligi i postala prva žena u istoriji koja je bila glavni trener u tom takmičenju, da bi 2020. debitovala i u toj ulozi u NBA, kada je Popović isključen na utakmici sa LA Lejkersima.

I sada je ispisala istoriju sa klubom koji je, dok je bio u San Antoniju, povukao njen dres sa brojem 25.

Postala je tek peta osoba u posljednjih 60 godina koja je u najvećim muškim i ženskim ligama osvojila titulu u debitantskoj sezoni.

Sve to i ne čudi, jer je Beki navikla da ruši sve prepreke, pa je u WNBA ušla na mala vrata, nije prošla draft, a onda je šest puta bila učesnica Ol-stara.

„Svaka teška stvar kroz koju sam prošla je gradila nešto u meni što mi je trebalo u nastavku puta. Iako je nekad baš bezveze da ne budete odabrani ili budete povrijeđeni, te nepravde grade nešto u vama. U meni nikada nije bilo želje da dokažem da drugi ljudi nisu u pravu, nego da ja sebi dokažem da ja jesam”, rekla je 45-godišnjakinja iz Južne Dakote.

Bonus video: