Budućnost vreba šansu iz prikrajka

Utakmicom Zadar - SC Derbi sjutra počinje 21. izdanje Admiralbet ABA lige. Realan domet Budućnost Volija polufinale, “studenti” i Mornar će se boriti za jednu od prvih osam pozicija, koje vode u doigravanje

7776 pregleda 4 komentar(a)
Oduševio na Eurobasketu i pokazao da može da bude adut i svog kluba: Igor Drobnjak, Foto: kk budućnost voli
Oduševio na Eurobasketu i pokazao da može da bude adut i svog kluba: Igor Drobnjak, Foto: kk budućnost voli

Prvi put od sezone 2015/2016, posljednje u kojoj je Evroliga imala 24 učesnika (prvobitno smanjeno na 16, pa prošireno na 18), Admiralbet ABA liga će imati dva predstavnika u najjačem kontinentalnom takmičenju. Drugi put u istoriji, a prvi nakon devet godina, u eliti će zajedno igrati beogradski “vječiti rivali”, Partizan i Crvena zvezda.

Uz pomoć države, dva velikana srpskog sporta su skrojila osmocifrene budžete, što im nije garant četvrtfinala elitnog takmičenja, a kamoli nečeg višeg, ali je zato za ABA ligu više nego dovoljno da budu apsolutni favoriti. U kladionici koja je sponzor takmičenja, Admiralbetu, kvota da će “crno-bijeli” osvojiti titulu je svega 1,70, na “crveno-bijele” 2,40, a šanse, doduše teoretske, daju se još samo Cedevita Olimpiji (20) i Budućnost Voliju (25).

Lopta će prvi put biti podbačena sjutra u 18 časova u dvorani koja nosi ime legendarnog Krešimira Ćosića, a čast da otvore 21. izdanje pripašće Zadru i SC Derbiju. Podgorički tim je promijenio dosta igrača, a pažnju bi trebalo obratiti na dvojicu - 19-godišnjeg Zorana Vučeljića, koji je iznenađujuće bio učesnik Eurobasketa, i tri godine mlađeg Demira Dogana, jednu od najvećih nada turske košarke.

S obzirom na to da je na Skupštini ABA liga pred početak sezone odlučeno da u plej-ofu bude osam ekipa, a ne šest, kao prošle sezone ili četiri svih prethodnih godina, “studenti” će pokušati da uđu u doigravanje. Lani su bili sedmi, što je jasan znak da mogu da naprave najveći uspjeh u istoriji kluba.

Doduše, biće teško bez Kenana Kamenjaša, Erika Nila i Džastina Edvardsa, koji su prošle sezone nosili ekipu. Za Amerikanca i Kanađanina su stigle adekvatne zamjene (Loren Džekson i Mateo Drežnjak), ali je pitanje ko će pokriti odlazak centra reprezentacije BiH, jer je Danilo Tasić “četvorka”.

SC Derbi je van terena povukao dva sjajna poteza - za koordinatora svih mlađih selekcija, trenera za individualni rad sa talentovanim mladim igračima i šefa stručnog štaba juniorske ekipe je postavljen Petar Mijović, a stručni konsultant je legendarni Duško Vujošević.

Najveća nada crnogorske košarke u ABA ligi je, naravno, Budućnost. Šampion iz 2018. u sezonu ulazi sa zanimljivim sastavom, ali će biti potrebno dosta vremena da se sve kockice poklope. U timu je svega pet igrača iz prošle sezone i osam novajlija, a još veći problem je što do polovine septembra novi trener Vladimir Jovanović nije mogao da računa na čak devet igrača - osam zbog obaveza u reprezentacijama i Erona Vajta.

Od svih pojačanja, najviše se očekuje od Kamerona Rejnoldsa, koji je u NBA odigrao 24 utakmice, a u Podgoricu stigao nakon odlične sezone u Trentu. Za italijanski tim je dao 119 trojki na 45 mečeva, a koliko je ljevoruki košarkaš opasan iza linije 6,75, govori i činjenica da je u posljednjoj provjeri protiv Borca pogodio osam od 12 šuteva.

Kamenjaš je već dokazan u ABA ligi, tu su i preporođeni Aleksa Ilić, prvi plejmejker Kanade na Amerikupu, Tre Bel-Hejns, momak koji je douševio na Eurobasketu Igor Drobnjak, MVP turske Superlige Alfa Kaba... Polufinale ABA lige bi trebalo da bude realan domet, a u Evrokupu minimum osmina finala.

Najveća nepoznanica za ljubitelje crnogorske košarke, a vjerovatno i sve u regionu, za sada je Mornar. Barani su, kao i Podgoričani, potpuno promijenili sastav, a braća Pavićević su angažovala uglavnom mlade, nedokazane košarkaše. Igra će se vrtjeti oko čovjeka koji drži rekord u ABA ligi po broju poena na jednoj utakmici - 46 protiv Mege, Vladimira Mihailovića, ali je pitanje da li će Mornar, bez bar još jednog iskusnijeg pojačanja, moći da se domogne plej-ofa.

Velike promjene je napravila i Zvezda. Dejan Radonjić je nakon druge triple krune sa “crveno-bijelima” otišao u Panatinaikos, a stigao je nekadašnji trener FMP-a i Cibone, Vladimir Jovanović. Sa njim i mnogo novih igrača, čak osam, a posljednji među njima je nekadašnji kapiten Srbije, Miroslav Raduljica, koji je juče stavio paraf na dvogodišnji ugovor. Navodno, blizu potpisa je i nekadašnji plejmejker Beograđana, Stefan Jović.

Partizan je doveo Danila Anđušića, Dantea Egzuma, Džejmsa Nanelija i Joanisa Papapetrua, ali će vjerovatno morati da angažuje još nekoga. Nema adekvatnog plejmejkera za Evroligu, a i pitanje je kada će se oporaviti Aleksa Avramović i Alen Smailagić.

Uz Budućnost, šansu da iznenadi beogradske gigante čeka i Cedevita Olimpija, mada je ostala bez jednog od simbola tima, Jake Blažiča.

1. KOLO

PETAK

Zadar - SC Derbi (18.00)

SUBOTA

Igokea - Mornar (16.00)

Crvena zvezda - MZT (18.00)

NEDJELJA

Cibona - Partizan (17.00)

Budućnost Voli - Split (19.00)

Cedevita Olimpija - Borac (21.00)

PONEDJELJAK

FMP - Mega (18.00)

Bonus video: