Dominacija Amerikanki, Kineskinje parirale poluvrijeme

Treće mjesto pripalo je košarkašicama Australije koje su savladale reprezentaciju Kanade sa 95:65

2794 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča SAD - Kina, Foto: FIBA
Sa meča SAD - Kina, Foto: FIBA

Američka ženska košarkaška reprezentacija odbranila je naslov svjetskih prvakinja pobijedivši u finalu u Sidneju Kinu sa 83:61 (18:13, 25:20, 25:14, 15:14).

Za Amerikanke je to ukupno 11. naslov najboljih na svijetu, a četvrti zaredom, do kojeg su došle na ubjedljiv način, sa svih osam pobjeda, od kojih je najubjedljivija bila ona protiv Južne Koreje sa 145:69 u grupnoj fazi takmičenja, u kojoj su postavile novi rekord svjetskih prvenstava po broju postignutih poena.

Nošene glasnom podrškom s tribina, Kineskinje su u finalu bile konkurentne u prvom poluvremenu, da bi američka reprezentacija u trećoj četvrtini došla do prednosti od 68:47 i tako otklonila svaku sumnju oko pobjednika dvoboja.

Nove i stare svjetske prvakinje je u finalu predvodila Adžaja Vilson sa 19 poena uz pet skokova. Kelsi Plum je ubacila 17...

Kod Kineskinja je najbolja bila Li Jueru sa 19 poena i 12 skokova.

Kineska reprezentacija je drugi put bila u finalu svjetskog prvenstva i ponovo kad je domaćin turnira bila Australija. No, i drugi put su Kineskinje morale da se zadovolje srebrnom medaljom, kao što je to bilo i 1994. kad su ih u finalu pobijedile Brazilke.

Osim dva srebra, Kineskinje imaju i jednu svjetsku bronzu.

Treće mjesto pripalo je košarkašicama Australije koje su savladale reprezentaciju Kanade sa 95:65.

Bonus video: