Tri crnogorska štiha, Žoc i Partizan opet u elitnom društvu

Crnu Goru predstavljaju tri važna člana svojih ekipa - trener Panatinaikosa Dejan Radonjić, centar Valensije Bojan Dubljević i plejmejker Crvene zvezde Nikola Ivanović. Šansu će čekati i talentovani Đorđije Jovanović u Partizanu

27476 pregleda 8 komentar(a)
Na startu protiv najvećeg kluba u Evropi: Dejan Radonjić, Foto: www.facebook.com/paobcgr
Na startu protiv najvećeg kluba u Evropi: Dejan Radonjić, Foto: www.facebook.com/paobcgr

Poslije 22 godine i odvajanja elitnog takmičenja od Fibe, Đordi Bertomeu je postao prošlost Evrolige. Klubovi koji su vlasnici lige su sa šest glasova za i pet protiv odlučili da nekadašnji generalni sekretar ACB lige bude smijenjen, a na mjesto prvog čovjeka je postavljen legendarni Dejan Bodiroga, čijim dolaskom počinje nova era evropske košarke.

Sve su glasnije najave da bi moglo da dođe do istorijskog pomirenja sa Fibom, pod partonatom čelnika NBA, što bi promijenilo evropsku košarku. Posljednjih dana se pominje da bi Evroliga mogla da se proširi i na Aziju, jer su biznismeni iz Dubaija izrazili želju da naprave veoma jak tim...

Sve to je, međutim, sada u drugom planu, jer sjutra počinje 66. izdanje najjačeg kontinentalnog takmičenja. Crna Gora će imati tri predstavnika, a prvog dana u centru pažnje će biti Dejan Radonjić i njegov nekadašnji učenik iz Budućnosti, Bojan Dubljević.

Bivši trener Podgoričana, Crvene zvezde i Bajerna, koji je bio drugi selektor „crvenih”, na klupi Panatinaikosa u Evroligi će debitovati protiv najvećeg evropskog kluba, Real Madrida. Iako su se španski i grčki timovi šest puta sudarali u finalima, „zeleni” i „merengesi” nikada nisu direktno odlučivali o tituli prvaka Evrope, iako ih zajedno imaju 16 (PAO šest, Real 10).

Velikan iz Atine je u martu prekinuo seriju od 13 uzastopnih poraza u međusobnim mečevima, a sada će 52-godišnji Podgoričanin pokušati da ponovi taj uspjeh sa potpuno novim sastavom. Radonjić i nekadašnji trener Panatinaikosa, a sadašnji sportski direktor Argiris Pedulakis, doveli su čak 10 pojačanja, ali su i dalje na tržištu u potrazi za centrom.

PAO je u finalu Superkupa Grčke poražen od Olimpijakosa 67:52, što je pokazatelj da je pred Radonjićem veliki posao.

Real je, s druge strane, nakon produžetaka savladao Barselonu i osvojio Superkup Španije, a onda trijumfalno počeo i ACB ligu. Aktuelni vicešampion Evrope je favorit u Atini, ali je Radonjić često znao da ruši jače timove...

DUBLJEVIĆ: OVDJE NAM JE MJESTO

Nakon izvanrednih izdanja na Eurobasketu, Dubljević nije imao vremena za odmor, već se odmah priključio pripremama Valensije. Kapiten Crne Gore i „narandže” će igrati petu sezonu u Evroligi, u kojoj je dva puta bio igrač kola.

Bojan Dubljević
foto: www.facebook.com/valenciabasket

Valensija će na startu elitnog takmičenja u „Fonteti” u španskom derbiju dočekati Baskoniju, a Dubljević se nada da će njegov tim izboriti opstanak u eliti, za šta je potrebno da dogura do četvrtfinala.

„S obzirom na to da idemo iz Evrolige u Evrokup i obrnuto, želja nam je da ostanemo u elitnom rangu više godina i da se takmičimo sa najboljima. Želimo da svima pokažemo da smo klub koji može dugo da igra Evroligu i, nadam se, jednog dana da je i osvoji”, rekao je Dubljević za Sport klub.

Stameni Nikšićanin, koji je u polusezoni smršao 10-ak kilograma kako bi bio spremniji za iskušenja u Evroligi, smatra da je dvostruki uzastopni šampion favorit da opet osvoji titulu.

„Efes je osvojio pehar dvije godine zaredom, sačuvao je dosta igrača i igra sjajnu košarku. Možda je prvi favorit, ali se nikada ne zna. Svi ti klubovi sa vrha daju sve od sebe, dovode ozbiljne igrače da bi osvojili Evroligu”, naglasio je centar koji za 19 dana slavi 32. rođendan.

Za Valensiju će ove sezone igrati i Džona Radebou, koji je debitovao za reprezentaciju Crne Gore protiv Francuske, na utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

NAJTROFEJNIJI STRUČNJAK SE VRAĆA NAKON DVIJE, „CRNO-BIJELI” POSLIJE OSAM GODINA

Kroz Evrokup, u Evroligu se vratio Virtus iz Bolonje, a uz Valensiju specijalnu pozivnicu da zamijeni isključene ruske klubove dobio je Partizan.

Biće to povratak „crno-bijelih” u elitu nakon više od osam godina, jer su posljednji meč odigrali 11. aprila 2014, a poslije dvije i po se vraća i najtrofejniji evropski stručnjak, Željko Obradović.

Slavni Žoc, koji je sa Partizanom, Huventudom, Realom, Panatinaikosom i Fenerbahčeom devet puta bio na krovu Evrope, biće najveći adut tima čiji je potajni cilj četvrtfinale.

9 titula u Evroligi ima Željko Obradović, a 2. mjesto sa po četiri trofeja dijele Aleksandr Gomeljskij, Pedro Ferandis, Božidar Maljković i Etore Mesina

„Naravno da smo ponosni što se vraćamo u Evroligu nakon toliko godina i osjećamo zahvalnost prema ljudima iz takmičenja, jer su prepoznali da je Partizan klub koji ima kvalitet i sve ostalo što je potrebno da bude među najboljim u Evropi. Naša je želja da nastavimo da budemo i dalje dio Evrolige. Činjenica da smo oborili sve rekorde što se tiče prodaje karata govori koliko navijači vjeruju ovoj ekipi. Hvala im na tome, ali je činjenica da je ovo najmlađi tim u Evroligi i da na parketu mora da pokaže energiju u koju navijači vjeruju. Uvijek su volja i želja bile odlike mladih igrača, to bi trebalo da bude prepoznatljiva slika Partizana”, istakao je Obradović, čiji tim u petak gostuje Albi.

Partizan će bar do sredine decembra biti bez Alekse Avramovića i Alena Smailagića, pa je moguće da se dovede bar još jedno pojačanje.

Do sada su stigla četiri - kapiten Panatinaikosa Joanis Papapetru, Dante Egzum iz Barselone, Džejms Naneli iz Makabija i Danilo Anđušić iz Monaka.

Šansu za debi u elitnom takmičenju čekaće i 19-godišnji Danilovgrađanin Đorđije Jovanović, koji je protiv Cibone odigrao prvi meč u Admiralbet ABA ligi.

Jovanović
Jovanovićfoto: KK Partizan

IVANOVIĆEV NAJVEĆI ADUT - KARAKTER

Osim Dubljevića, Radonjića i Jovanovića, pa i Radeboua, crnogorsku košarku predstavljaće još jedan od simbola reprezentacije, Nikola Ivanović.

Podgorički plejmejker je dobro počeo sezonu, upisao 12 poena i pet asistencija u pobjedi nad MZT-om na startu AdmiralBet ABA lige, ali ga u Evroligi čekaju teži rivali. Već na startu najteži - „crveno-bijeli” u petak gostuju Efesu.

Ivanović će u Zvezdi igrati sa Hasanom Martinom, sa kojim je sjajno sarađivao u dresu Budućnost Volija.

„Došao je Martin, igrao sam sa njim prije nekoliko sezona u Budućnosti. Vrhunski košarkaš, ima evroligaško iskustvo. Mnogo je igrača, nadam se da ću sa svima dobro sarađivati”, rekao je 28-godišnji organizator igre, kome je u borbi sa fizički dominantnijim rivalima najveći adut pobjednički karakter.

Zvezda je puno mijenjala ovog ljeta - umjesto Radonjića, na klupu je sjeo Vladimir Jovanović, a uz Martina su stigli Nemanja Nedović, Džon Holand, Dalibor Ilić, Filip Petrušev, Bendžamin Bentil, Džejlen Adams i Miroslav Raduljica.

Nikola Ivanović
foto: ABA liga

BARSELONIN „BUNAR ŽELJA”

Košarkaška sekcija Barselone je u prethodne četiri sezone u minusu vrtoglavih 115 miliona eura! To nije spriječilo upravu Katalonaca da opet uloži ogroman novac, kako bi osvojila prvu titulu prvaka Evrope nakon 2010. godine.

Zato je i dovela Šarunasu Jasikevičusu sve igrače koje je tražio - Čehe Tomaša Satoranskog i Jana Veselog, Nikolu Kalinića, Majka Tobija, Oskara da Silvu i Oriola Paulija.

„Odlazak iz Fenerbahčea je jedna od najtežih odluka koju sam donio. Želio sam da probam nešto novo, da dobijem novu energiju i izađem iz svoje komforne zone. Bio sam veoma srećan u Feneru, svakog ljeta sam se radovao povratku u Istanbul, koji je moja druga kuća. Ali, osjetio sam da želim da probam nešto novo, da se opet borim za titule u Evroligi”, rekao je Veseli, koji je osam godina proveo u klubu iz azijskog dijela Istanbula.

Po bukmejkerima, glavni favoriti za titulu su Efes, Barselona i Real, potom slijede Armani i Olimpijakos, a šansu ima i Monako, koji je uložio ogroman novac da napravi jedan od najboljih timova u Evropi.

raspored
foto: Vijesti

Bonus video: