Nebojša Bogavac: Imamo kvalitetnu ekipu, tražićemo iznenađenje

Trener Podgorice Nebojša Bogavac u razgovoru za “Vijesti” govorio o odrađenim pripremama, ali i ambicijama njegove ekipe u predstojećoj sezoni

8696 pregleda 8 komentar(a)
Nebojša Bogavac, Foto: ABA League 2/Dragana Stjepanović
Nebojša Bogavac, Foto: ABA League 2/Dragana Stjepanović

Ove sedmice počela je Prva liga za košarkaše, a Podgorica sjutra (18 časova) gostuje Teodu. Ekipa Nebojše Bogavca je prošlu sezonu odigrala dobro, došla do polufinala i u prvenstvu i u Kupu, dok je u ABA2 ligi, uz određene pehove, ostala van mjesta koje vodi na završni turnir.

Trener Nebojša Bogavac je zadovoljan odrađenim pripremama i igračkim kadrom, a u razgovoru za “Vijesti” najavio je predstojeću sezonu u kojoj će Podgoričani, osim u crnogorskoj, igrati i u ABA2 ligi, treći put zaredom.

- Pripreme smo dobro odradili, odigrali smo sedam utakmica, od toga šest protiv ekipa iz ABA lige. Početak sezone dočekujemo sa kvalitetnim rosterom - počeo je Bogavac razgovor za “Vijesti”.

U prelaznom roku je stiglo sedam košarkaša. Viktor Vujisić, Selim Fofana, Mladen Vujić, Luka Barišić, Filip Anđušić i Danilo Brnović su odradili kompletne pripreme sa ekipom, dok je sastav kompletirao Jovan Vojinović, koji je došao prije desetak dana.

- Dobro smo skautirali košarkaše i sa igračkog i sa ljudskog aspekta. Da bi se ekipa dobro sklopila, mora da ima ovaj drugi segment. To su kvalitetni ljudi i dobri igrači, pa uklapanje ide lakše. Imamo mali problem sa Vojinovićem, došao je prije desetak dana i po dolasku je zakačio koronavirus. Maltene je bez treninga. Biće mu potrebno vremena da isprati sistem igre, moramo da ga sačekamo. Nadam se da ćemo biti zdravi i da će nas povrede zaobići kako bismo u ovom sastavu mogli da igramo čitave sezone - poručio je Bogavac.

Bogavac sa Ognjenom Čarapićem koji je produžio ugovor sa Podgoricom
Bogavac sa Ognjenom Čarapićem koji je produžio ugovor sa Podgoricomfoto: ABA League j. t. d/Dragana Stjepanović

Očekuje se da Podgorica na kraju regularnog dijela zauzme jedno od prva dva mjesta u Prvoj ligi i izbori plasman u ABA2, a Bogavac se nada da bi u završnici njegov tim možda mogao i da napravi iskorak u odnosu na prošlu sezonu.

- Sutjeska i mi smo i na papiru i organizacijski u vrhu. Ta prva dva mjesta zadovoljavaju naše ambicije. U završnici prvenstva protiv abaligaša ćemo probati nešto da napravimo. Budućnost i Mornar će imati problema kada ostanu bez stranaca u završnici, jer najviše četiri mogu da igraju u ligi i Kupu. Možda imamo šansu da napravimo iznenađenje u plej-ofu, a i u Kupu ćemo probati da odemo što dalje - jasan je trener Podgoričana.

ABA2 liga počinje 17. oktobra, takmiči se 14 timova, a prvi “balon” je na Zlatiboru, gdje će sve ekipe odigrati po dva meča. Podgorica na startu igra teške utakmice - sa Sutjeskom (17. oktobar, 15h) i aktuelnim šampionom i domaćinom prvog turnira, Zlatiborom (20. oktobar, 21h).

- Sutjeska, Zlatibor i Krka spadaju u sami vrh ABA2 lige. Prve utakmice igramo protiv dva od tri najkvalitetnija protivnika. Konkurenti smo za gornji dio. Kvalitetno ćemo se pripremiti i pokušati da zabilježimo pobjedu na Zlatiboru, kako bismo otvorili ABA2 ligu sa pozitivnim skorom.

Bogavac smatra da bi bilo bolje da se drugorazredno regionalno takmičenje igra u ligaškom sistemu.

- Ekipa se lakše adaptira i sprema kada ima neku paralelnu ligu sa crnogorskom i dvije utakmice sedmično. Ovako dođete na “balon” i imate tri meča za sedam dana. Može i da se desi, kao što je bio slučaj sa nama prošle godine, da šest-sedam igrača bude bolesno na turniru, da ste desetkovani, a ne možete da odgodite duel. Da se igraju 22 kola, klubovima bi bilo lakše da dovedu kvalitetnije igrače, jer niko neće da dođe godinu zbog 11 utakmica. To takmičenje mora da preraste u pravu ligu, da se igra čitave godine, da nema ovih turnira. Mislim da bi to bilo bolje i korektnije za klubove - zaključio je Bogavac.

Bonus video: