Umor, povrede i Hamburg - tri muke na startu Evrokupa

Košarkaši Budućnost Volija večeras (19 časova) na startu Evrokupa dočekuju ekipu koja je odlično počela Bundesligu

17482 pregleda 7 komentar(a)
Kenan Kamenjaš, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Kenan Kamenjaš, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Paklen ritam za košarkaše Budućnost Volija je počeo u ponedjeljak, jer im je utakmica sa Crvenom zvezdom bila prva u nizu od devet za 25 dana, do pauze za reprezentativne akcije.

A najteži dio te serije je već na početku, jer “plave” manje od 48 sati nakon poraza u derbiju 2. kola AdmiralBet ABA lige (69:65) u Beogradu čeka početak Evrokupa i obračun sa Hamburgom u “Morači”.

Tim austrijskog stručnjaka Raula Kornera je odlično počeo sezonu, na startu Bundeslige izgubio 81:78 na gostovanju šampionskoj ekipi Albe, a potom ubjedljivo savladao Miteldojčer crnogorskog trenera Igora Jovovića (91:74) i Kornerov bivši tim, Bajrojt (95:79).

- Volio bih kad bih rekao da željno iščekujemo utakmicu i da smo srećni što Evrokup počinje, iako smo se za to spremali od početka kratkih priprema. Ali, nećemo imati ni 48 sati između utakmica sa Crvenom zvezdom i Hamburgom, što se nadovezalo na sve probleme koje imamo sa sastavom tima. Odsustvo Alfe Kabe je toliko veliko da neće brzo moći da se vrati na teren - istakao je trener Podgoričana, Vladimir Jovanović.

Korner ravnopravno dijeli minutažu između 10 igrača (prosječno najviše igra Kendal Mekalum - 26 minuta i 42 sekunde, najmanje Krištof Filips - 14:25). Dvocifren poenterski učinak imaju Mekalum (15), Joeli Čajlds (14,3), Len Šorman, Lukas Majzner (po 11,3) i Džejms Vudard (10,3), kapiten je njemački reprezentativac Johanes Volfart-Boterman, mladi Slovenac Žiga Samar prvi asistent sa prosjekom od sedam dodavanja...

- Hamburg je pokazao zavidan nivo igre u Bundesligi, protiv Albe je imao šut za produžetak. Igra jako brzo, zadržao je stil iz prethodnih sezona, iako je promijenio trenera i nekoliko igrača. To je polivalentna ekipa, ima dva jako dobra plejmejkera Mekaluma i Samara, totalno različitih stilova igre, šutera Vudarda, centra opet potpuno dva različita - visokog reprezentativca Njemačke i Čajldsa, koji donosi dozu agresivnosti - “skenira” 49-godišnji Čačanin.

Trener Budućnosti vjeruje da će ekipa imati i podršku sa tribina.

- Biće teško naći pravi način da se odigra meč, a pokušaćemo da izvučemo pouke sa posljednje utakmice i spremimo za Hamburg. Vrlo je bitno, a mislim da momci to shvataju, da koncentrisano uđemo u duel. Nadam se i da će navijači doći u što većem broju da nas podrže na otvaranju Evrokupa. Njihova podrška nam je u ovom trenutku stvarno potrebna - zaključio je Jovanović.

Protiv Volfart-Botermana i ostalih centara velike bitke će voditi Kenan Kamenjaš.

- Doživjeli smo tijesan poraz od Zvezde. Imali smo dvije šanse na kraju da pobijedimo, ali nam je pala koncentracija. Napravili smo ofanzivni faul i izgubili loptu na veoma glup način, ali nema puno vremena da se o tome razmišlja. Čeka nas 1. kolo Evrokupa i važan meč sa Hamburgom - ističe reprezentativac BiH.

Stil igre njemačkih ekipa nikada nije previše odgovarao Budućnosti, a problem je što je Jovanovićev tim kratko zajedno i još je neuigran.

- Hamburg puno šutira i iz tranzicije i iz postavljenog napada, biće to meč sa velikom potrošnjom. Moraćemo dobro da se potrudimo i uložimo mnogo energije da ispratimo njihov ritam i, nadam se, slavimo - poručio je Kamenjaš.

Bonus video: