Nikad više kandidata za prsten u NBA

Nova, 77. sezona NBA, počinje večeras, 90 minuta nakon ponoći po našem vremenu. Izrazitog favorita nema, pet timova podjednaki po procjenama stručnjaka i bukmejkera

17001 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Duelom Bostona i Filadelfije, večeras 90 minuta nakon ponoći po našem vremenu, počinje 77. sezona NBA lige, najujednačenija u posljednjih nekoliko godina.

Košarkaški stručnjaci i bukmejkeri nisu mogli da izdvoje izrazitog favorita, o čemu svjedoči i ponuda svjetskih kladionica - na aktuelne šampione Golden Stejt Voriorse, Seltikse, Milvoki Bakse, LA Kliperse i Bruklin Netse kvote su podjednake, između 7,00 i 9,00.

U korist Voriorsa govori istorija. Artiljerija Stiva Kera je osvojila četiri od posljednjih osam šampionskih prstena, ali čak četiri od pet kada su zdrava bila oba člana tandema Splash Brothers - Stef Kari i Klej Tompson. Najbolji trojkaš u istoriji NBA i njegov najdraži saigrač su potpuno spremni, ali je pitanje kakva će biti atmosfera u ekipi zbog nesvakidašnjeg incidenta. Drejmond Grin je prije 10-ak dana na treningu nokautirao Džordana Pula, zbog čega se nakratko povukao iz tima, ali se vratio. Kažnjen je samo novčano, iako se mislilo da će biti suspendovan.

- Izvinio se. Bio je profesionalan, planiramo da tako i ostane. Ovdje smo da igramo košarku i svi u svlačionici i timu znaju šta je potrebno da se osvoji titula. To ćemo i raditi na terenu. To je sve imam da kažem o incidentu, želimo da osvojimo titulu i kačimo banere pod svodove dvorane - rekao je Pul.

Milvoki, koji je osvojio trofej “Leri O’Brajen” 2021. godine, prošle sezone je ispao u majstorici polufinala Istoka od Bostona. Tim koji igra na krilima Janisa Adetokunba biće lišen usluga Krisa Midltona u prvih nekoliko sedmica. Iskusni plejmejker, koji je lani bilježio 20,1 poen i po 5,4 asistencija i skokova, u julu je operisao ligament u zglobu lijeve ruke i još se oporavlja.

Iz prikrajka će šansu za titulu vrebati Finiks, Denver sa dvostrukim uzastopnom MVP-em, Nikolom Jokićem, a manje šanse imaju LA Lejkersi i Dalas, čiji je as Luka Dončić u anketi generalnih menadžera NBA izabran za favorita za zvanje najkorisnijeg igrača.

Najveća enigma su Klipersi. Druga franšiza iz Grada anđela je mnogo puta prethodnih godina, kao i sada, svrstavana među favorite za titulu, ali nikada nije stigla ni do velikog finala. Samo je 2021. igrala finale Zapadne konferencije i izgubila od Finiksa 4:2, a lani je ispala već na plej-in turniru, porazima od Minesote i Nju Orleansa.

Sada je ekipa mnogo jača nego u aprilu, jer je Kavaj Lenard konačno zdrav, a stigao je i Džon Vol.

Bonus video: