Češka šansa za „crvene”, Ivanović štih za Litvaniju

Košarkaška reprezentacija Crne Gore danas se okuplja za mečeve sa Češkom u petak u Pardubicama i sa Litvanijom u ponedjeljak. Utakmicu u „Morači” će igrati i plejmejker Crvene zvezde

13127 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Poslije sjajnih izdanja na Eurobasketu, vrijeme je za novu akciju košarkaške reprezentacije Crne Gore, koja može da donese novi veliki uspjeh.

Tim Boška Radovića će se okupiti danas u Podgorici, a u petak će u Pardubicama tražiti pobjedu nad Češkom, kojom bi praktično obezbijedio nastup na Svjetskom prvenstvu u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

Na četiri kola do kraja, „crveni” imaju bod više od Bosne i Hercegovine i Mađarske, a brejk u „Enterija areni” bi ih približio Dalekom istoku.

Tri dana kasnije, Crna Gora će u „Morači” dočekati Litvaniju. Na tom meču će biti jača za Nikolu Ivanovića, koji je dobio dozvolu Crvene zvezde da se priključi reprezentaciji nakon utakmice Evrolige sa Fenerbahčeom, zakazane za četvrtak u Istanbulu.

Za razliku od 28-godišnjeg plejmejkera, neće biti kapitena Bojana Dubljevića, jer je Valensija zabranila svim svojim igračima da se priključe nacionalnim timovima, pa čak i španskom...

Dozvolu kluba nije dobio ni Đorđije Jovanović iz Partizana, koji je pustio samo igrače u reprezentaciju Srbije. Tako će 18-godišnji Danilovgrađanin biti jedan od devetorice igrača u protokolu za duel sa Olimpijakosom.

Iako je igrao u subotu protiv Igokee, ovu akciju „crvenih” će propustiti i bek Budućnost Volija Petar Popović, zbog čega je naknadno pozvan Milutin Đukanović iz Lovćena.

Nema ni Fedora Žugića, koji je u pobjedi Ulma nad Bajrojtom prije devet dana doživio rupturu ligamenata skočnog zgloba i mora da pauzira četiri do pet sedmica.

Debitanti su Bojan Tomašević i Andrija Grbović, krilni centri čačanskog Borca, odnosno Mege.

Devetnaestogodišnji Grbović je juče ubacio 16 poena u pobjedi protiv SC Derbija, dok je dvije godine stariji Nikšićanin protiv Partizana dao pet, što mu je prvi put ove sezone da nije imao dvocifren učinak u ABA ligi.

Ne računajući Ivanovića, prvi trening će propustiti i Kendrik Peri i Dino Radončić, koji su juče igrali utakmice ACB lige.

Radončić će stići raspoložen, jer je njegova Saragosa konačno upisala prvu pobjedu, i to protiv Reala, a 23-godišnji krilni košarkaš bio jedan od najboljih sa 10 poena, šest skokova, tri asistencije i čak pet ukradenih lopti.

Spisak - plejmejkeri

Nikola Ivanović (Crvena zvezda)

Kendrik Peri (Unikaha)

Igor Drobnjak (Budućnost Voli)

Mašan Vrbica (Sutjeska)

Bekovi

Milutin Đukanović (Lovćen)

Vladimir Mihailović (Mornar)

Krila

Zoran Vučeljić (SC Derbi)

Dino Radončić (Saragosa)

Krilni centri

Andrija Grbović (Mega)

Bojan Tomašević (Borac Čačak)

Radosav Spasojević (Krka)

Centri

Aleksa Ilić (Budućnost Voli)

Nemanja Radović (Mursija)

Zoran Nikolić (Le Portel)

Bonus video: