Okupili se košarkaši, Radović jasan: Držimo stvari u svojim rukama

„Ne zavisimo od rezultata drugih, nećemo zavisiti kako god da prođe ovaj 'prozor’, jer ćemo imati novi, u kojem ćemo se pitati mi. Od ove četiri utakmice, tri igramo sa direktnim protivnicima za mjesto na šampionatu”, istakao je Boško Radović

8420 pregleda 5 komentar(a)
Foto: KSCG
Foto: KSCG

U februaru 2019. Crna Gora je postala najmanja zemlja čija je košarkaška reprezentacija izborila plasman na Svjetsko prvenstvo. Nepune četiri godine kasnije, „crveni” bi mogli da ponove taj istorijski uspjeh i da čak sve završe dva kola prije kraja.

Tim Boška Radovića se okupio danas u Podgorici, a za sedam dana će se znati da li je već jednom nogom na šampionatu koji zajedno organizuju Indonezija, Japan i Filipini. Prvi korak ka tom cilju bi mogao da napravi u petak u Pardubicama, gdje bi trijumfom otpisao Češku i onda u ponedjeljak, protiv oslabljene Litvanije, uz pomoć Nikole Ivanovića i navijača u „Morači” mogao da završi praktično sve.

Sve i da izgube oba meča u ovom „prozoru”, „crveni” bi opet bili gospodari svoje sudbine, jer bi u februaru protiv Češke kod kuće i na gostovanju Bosni i Hercegovini imali nove šanse da ovjere odlazak na Mundobasket.

„Prije samo godinu i po smo igrali pretkvalifikacije, sada držimo stvari oko plasmana na Svjetsko prvenstvo u svojim rukama. Ne zavisimo od rezultata drugih, nećemo zavisiti kako god da prođe ovaj 'prozor’, jer ćemo imati novi, u kojem ćemo se pitati mi. Od ove četiri utakmice, izuzimajući Litvaniju, koja je 99 odsto izborila SP, i Francusku kao favorita, tri igramo sa direktnim protivnicima za mjesto na šampionatu”, istakao je Radović.

U odnosu na prvobitni spisak nema Petra Popovića i Fedora Žugića, a klubovi nisu pustili Bojana Dubljevića i Đorđija Jovanovića, dok će se Ivanović priključiti nakon utakmice sa Češkom.

„Popović je odlučio da povredu zgloba, koju vuče od Eurobasketa, sanira u ovoj reprezentativnoj pauzi. Fali i Žugić, koji je na Evropskom prvenstvu za mlade pokazao da može da igra najvećem nivou, u svom klubu je imao sjajne partije i računali smo da će značajno pomoći. Nažalost, pokidao je ligament skočnog zgloba i čeka ga četiri-pet sedmica pauze”.

Debitanti su krilni centri Andrija Grbović i Bojan Tomašević, prvi put nakon ere Bogdana Tanjevića na spisku je i bek Milutin Đukanović.

„Grbović i Tomašević su prvi put u reprezentaciji, Đukanović se vraća nakon 2017. godine. Kako smo deficitarni na bekovskoj poziciji, smatramo da je on rješenje za ovaj 'prozor’. Bili smo i u boljim i gorim situacijama od ove, navikli smo da se dešavaju povrede, otkazi, individualni treninzi i ne znam što. Nismo kukali nikad, nećemo ni sad”, naglašava Radović.

Češka je iskusna ekipa, a kako nema puno igrača u Evroligi i NBA odlično je uigrana, čime nadomještava nedostatak kvaliteta.

„Dugo je u ovom sastavu. Igra brzu košarku, s puno posjeda i šuteva za tri. To je stil košarke koji nama ne odgovara, nešto kao Velika Britanija. Ključ je odbrana jedan na jedan, za koju moramo maksimalno da se pripremimo i imamo fokus 40 minuta. Igramo u gostima, ali ohrabruje što smo sa puno pobjeda na strani dokazali da nismo samo domaćinska ekipa”.

O Litvancima se, za sada, ne razmišlja.

„Iskreno, za mene je taj meč sa Litvanijom kao da se igra za mjesec. Ako već moram da komentarišem, Litvanci imaju puno igrača u domaćoj ligi i Evrokupu koji su bili na Evropskom prvenstvu. U kojem god da su sastavu, oni su velesila. Nadam se da su momci sa ova dva prozora, kao i nastupom na Eurobasketu, zaslužili da imaju punu podršku medija i javnosti i da 'Morača’ bude puna. Podrška će nam stvarno biti potrebna. Navijači su nam uvijek bili šesti igrač, nadam se da će tako biti i ovog puta”.

Bonus video: