Skandal u američkoj košarci: Primali novac da bi gurali igrače u NBA

Oni se terete da su primali hiljade dolara kako bi igrače kojima se predviđa odlazak u NBA usmjerili ka sportskim menadžerima, finansijskim savjetnicima i proizvođačima sportske opreme
0 komentar(a)
ncaa, Foto: Reuters
ncaa, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2017. 11:56h

Federalni tužilac u Njujorku Kim Džun podigao je optužnice protiv četvorice trenera kluba iz NCAA lige Emanuela Ričardsona, Čaka Persona, Lamonta Evansa i Tonija Blenda zbog sumnje da su učestvovali u koruptivnim radnjama.

Oni se terete da su primali hiljade dolara kako bi igrače kojima se predviđa odlazak u NBA usmjerili ka sportskim menadžerima, finansijskim savjetnicima i proizvođačima sportske opreme.

Uhapšeni su i Džejms Gat i Merl Kod, direktor marketinga i jedan od zaposlenih u kompaniji "Adidas"

Kako prenosi "Njujork post" igrač univerziteta Lujvil Brajan Boven primio je oko 100.000 dolara od proizvođača sportske opreme, kako bi potpisao za okređenu školu, dok se trener Ouburna Person tereti da je dobio više od 90.000 od finansijskih savetnika.

Glavni trener Lujvila Rik Pitino, koji je dva puta osvojio NCAA titulu i sedam puta učestvovao na F4, najveće je ime koje se dovodi u vezu sa ovim skandalom, pa je zbog toga i na najvećem udaru medija u SAD.

Bonus video: