"Crveni" otpisali Čehe i napravili ogroman korak ka SP

Crnogorski košarkaši savladali Češku u gostima (65:56), slijedi duel sa Litvanijom u "Morači"

20266 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Fiba basketball
Foto: Fiba basketball

Ni činjenica da su već nakon četiri minuta igre ostali bez Kendrika Perija nije poremetila crnogorske košarkaše na putu ka još jednoj pobjedi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Izabranici Boška Radovića su u gostima savladali Češku rezultatom 65:56, mogao bi to da bude i ključan korak na putu ka Mundobasketu.

A kako igra Crna Gora, kakva je hemija u timu bez obzira na sve izostanke (večeras nije bilo Bojana Dubljevića i Nikole Ivanovića, fale Petar Popović, Fedor Žugić...) djeluje da plasman na SP ne može da joj izmakne i biće praktično gotova stvar u slučaju trijumfa nad Litvanijom u ponedjeljak u "Morači".

U Pardubicama su se "crveni" pitali praktično sve od početka druge četvrtine, a kada su u trećem periodu došli do maksimalnih plus 18 više niko u "Enterija areni" nije vjerovao da je preokret realan.

Muška košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: Fiba basketball

Skoro devet minuta su Česi bili bez koša, od sredine druge, pa do početka treće četvrtine. U tom periodu je Crna Gora od minus jedan (24:23) prvo otišla na odmor sa plus devet - 33:24, a onda i "poletjela" na velikih, ispostavilo se i nedostižnih 39:24...

Imala je naša selekcija nekoliko kriznih momenata i početkom posljednje četvrtine, kada je Češka serijom 9:0 došla na devet poena minusa, pa i u finišu, ali trijumf nije doveden u pitanje.

Muška košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: Fiba basketball

Nemanja Radović je sa 15 poena predvodio crnogorsku selekciju, Vladimir Mihailović je upisao 14, Dino Radončić 11 uz devet skokova.

Doprinos je dao i povratnik u nacionalni tim Milutin Đukanović (osam), dok je Zoran Nikolić na sedam koševa dodao i 13 uhvaćenih lopti, od čega pet u napadu.

Slijedi okršaj sa Litvanijom u ponedjeljak, u nekom kalkulacijama bi pobjeda u tom meču garantovala put na Mundobasket.

Litvanci su večeras na svom terenu doživjeli debakl u duelu sa Francuskom - 90:65.

Standings provided by Sofascore

ČEŠKA - CRNA GORA 56:65 (15:15, 9:18, 14:21, 18:11)

Pardubice - Enterija arena. Sudije: Antonio Konde (Španija), Zdenko Tomasović (Slovačka), Mihel Meniste (Estonija).

ČEŠKA: Viroubal, Samura, HRUBAN 14 (4-1), PULPAN, BALVIN 8 (2-2), Peterka 6 (1-1), Kovar, Paliza 3, Bom 6, KRIZ 3 (2-1), Balint 3, KIZLINK 13 (1-0).

CRNA GORA: Vučeljić 4, Ilić 2, MIHAILOVIĆ 14 (4-2), RADONČIĆ 11 (5-2), Tomašević, Radović 15 (4-3), Grbović, Đukanović 8, NIKOLIĆ 7 (2-1), SPASOJEVIĆ 2, Drobnjak 2, Peri.

Bonus video: