Pobjeda bi otvorila vrata Mundobasketa: "Crveni" protiv Litvanije, motiv i navijači ruše velikana

"Rasterećeni nismo, uvijek postoji želja da se pobijedi", rekao je selektor Boško Radović pred večerašnji duel u "Morači"

22889 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Fiba basketball
Foto: Fiba basketball

Šta god da se večeras dogodi u "Morači" jasno je da crnogorski košarkaši neće teoretski osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo, ali pobjeda nad Litvanijom (19 sati, ulaz je slobodan) dovela bi "crvene" na prag velikog uspjeha i drugog nastupa na Mundobasketu u istoriji.

Crna Gora je u petak trijumfom u Pardubicama (65:56) otpisala Češku iz borbe za put na SP, a ako savlada velikana pred svojim navijačima mogla bi sebi da dozvoli luksuz i da izgubi u obje utakmice u februarskom prozoru.

Samo od uslovom da poraz od Bosne i Hercegovine bude manjom razlikom od 19 poena koliko je isti rival savladan u Podgorici.

DA BUDEMO SPREMNI KOLIKO JE TO MOGUĆE

No, to su kalkulacije koje će uslijediti tek nakon večerašnjih duela. Pored okršaja u "Morači", igra se i duel Francuska - BiH, te Mađarska - Češka.

"Duel u Češkoj je bio važan za oba tima - domaćinu da ostane u trci za plasman na Svjetsko prvenstvo, a nama za miran san. Bilo je jako iscrpljujuće, ali to smo i očekivali. Nakon toga je uslijedio put 16 sati iz Pardubica i akumulirao se umor i kod igrača i kod stručnog štaba. Zato je najvažnije da budemo svježi, da napravimo trening oporavka i koliko je to moguće spremimo se za utakmicu protiv Litvanije", rekao je selektor Boško Radović.

Pitanje je da li će Kendrik Peri moći da nastupi večeras (direktan prenos je na Sportklubu 2), nakon što je u Češkoj bio na terenu samo prva tri i po minuta. Povreda leđa nije naivna...

"Kendrik je i dalje neizvjestan za meč. Veliki su napori da ga osposobimo", dodao je Radović.

Muška košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: Fiba basketball

Sa ili bez Perija, pojačanje je tu - Nikola Ivanović se sinoć pridružio ekipi nakon što je preskočio meč sa Česima i igrao Evroligu u dresu Crvene zvezde (protiv Fenerbahčea u Istanbulu).

"U svakom slučaju, čeka nas meč protiv favorita. Ne bih se složio sa konstatacijom da su Litvanci doživjeli debakl od Francuske (65:90), bila je to utakmica dva super talentovana tima u kojoj Francuzi su Francuzi pogađali sve. To je razlog visoke razlike na kraju. Litvanija u bilo kom sastavu da dođe je favorit, tako da je ovo sjajna prilika da odigramo dobru utakmicu, da damo maksimum i da probamo da je iznenadimo", poručio je crnogorski selektor.

NE ZANIMAJU NAS KALKULACIJE

Radović je pozvao tim da ne misli o tome šta ovaj meč može da donese. Ili odnese...

Muška košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: Fiba basketball

"Ni pobjedom, ali ni eventualnim porazom, ne bi se ništa riješilo. Sve ostaje za taj posljednji "prozor" koji će odlučivati. Ne bavimo se puno kalkulacijama, ali od ove utakmice zavisi hoće li nam na kraju biti važna oba meča ili samo jedan. Idemo meč po meč. Rasterećeni nismo, uvijek postoji želja da se pobijedi, pogotovo kod kuće jer imamo sjajnu podršku sa tribina svih ovih godina. Nadam se da će tako biti i sada, jer igramo protiv ozbiljne ekipe", zaključio je Radović.

Litvanija jeste gigant, ali i ona je "žrtva" odnosa FIBA i Evrolige, pa za ovaj "prozor" selektor Kestutis Kemzura ne može da računa na igrače iz elitnog klupskog takmičenja.

U teškom porazu od Francuske u petak su najefikasniji bili Marekas Blaževičius, član španskog Obradoira, i Eimantas Bendžius (Sasari) sa po 14 poena...

Standings provided by Sofascore

Bonus video: