Francuzi lako sa BiH, Srbija slavila u drami

Osim Francuza, na Mundobasket se plasirali Slovenija, Španija i Italija

12140 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Fiba.basketball
Foto: Fiba.basketball

Košarkaši Francuske opravdali su ulogu favorita i večeras savladali Bosnu i Hercegovinu 92:56 u kvalifikacijama za Mundobasket.

Francuzi su se plasirali na Mundobasket, imaju, kao i Litvanci, 18 bodova, dok je na trećem mjestu Crna Gora sa 16. Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju po 15, a Češka 13.

Francuska je kontrolisala situaciju, na poluvremenu imala plus 14 (40:26) i lako došla do pobjede.

"Trikolore" je do pobjede vodio Viktor Vembanjama sa 19 poena. Na drugoj strani 20 poena košarkaša Budućnost Volija Kenana Kamenjaša.

Korak ka Mundobasketu napravila je i Srbija koja je u drami savladala Tursku 77:76.

Srbija je u posljednji minut ušla sa poenom prednosti (77:76) nakon što je Vilbekin promašio oba slobodna bacanja. Potom Gudurić na jednoj, a Sipahi na drugoj strani nisu realizovali napad. Do kraja su ostale 32 sekunde, napad je opet imala Srbija, a Mitroviću je lopta ispala iz ruku i otišla u aut. Potom su Turci krenuli ka košu rivala, do kraja je ostalo 12 sekundi, a Skoti Vilbekin je pokušao da riješi meč, ali je promašio.

Najefikasniji kod Srbije bio je Marko Gudurić sa 18 poena, a odličan meč odigrao je i Dušan Ristić - 16 poena (4/4 za tri, 11 poena u posljednjoj četvrtini).

Kod Turske se istakao Vilbekin sa 22 poena. Onurlap Bitim je ubacio 18.

Na Svjetsko prvenstvo plasirala se i Slovenija koja je savladala Njemačku 81:75.

Džordan Morgan je bio najefikasniji kod Slovenije sa 22 poena. Žiga Samar je ubacio ubacio 14 poena, ali je imao i 12 asistencija.

Kod Njemaca koji su ranije obezbijedili Mundobasket najbolji je bio David Kramer sa 21 poenom.

A na Mundobasket se plasirala i Italija. "Azuri" su večeras pobijedili u gostima Gruziju 85:84. Gruzija je imala napad za pobjedu, ali nije mogla do iznenađenja.

Italiju su predvodili Amedeo Tesitori i Marko Spisu sa po 15 poena.

Na drugoj strani 15 poena Šengelije.

Zahvaljujući trijumfu Italije, na Mundobasket je otišla i Španija.

Bonus video: