Bez energije se ne pobjeđuje velikan

Crnogorski košarkaši izgubili od Litvanije u "Morači" (65:56), u februaru naredne godine slijede dvije ključne bitke za plasman na Mundobasket - dueli sa BiH i Češkom

14028 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Nije to bila ta energija koja je krasila crnogorske košarkaše u većem dijelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i Eurobasket.

Litvanija, u kojem god sastavu bila, previše je dobra da to ne iskoristi - "crveni" su izgubili od velikana u "Morači" rezultatom 65:56, ali taj poraz sam po sebi ne mijenja mnogo u borbi za plasman na Mundobasket.

Crna Gora i dalje drži sudbinu u svojim rukama. Nakon večerašnjih duela, i poraza Bosne i Hercegovine od Francuske (92:56), naša selekcija je i dalje na pobjedu više od BiH kojoj gostuje u februarskom "prozoru".

Ako slavi u tom meču tim Boška Radovića će kolo prije kraja osigurati plasman, dok bi u slučaju poraza morao da vodi računa da to bude sa manje od 19 poena razlike.

U tom epilogu bi u posljednjem kolu u Podgorici protiv Češke tražio trijumf za prolaz...

Sve su to kalkulacije koje će doći na red početkom 2023, a do tada će ostati gorak ukus, jer je Crna Gora propustila veliku šansu da baci na koljena još jednog velikana.

Objektivno, večeras je svih 40 minuta bila daleko od toga - igrala je u ritmu koji želi protivnik, nije iskoristila vjetar u leđa sa tribina da u ovom trenutku prevaziđe mogućnosti.

Samo jednom su "crveni" vodili u duelu sa Litvanijom - 9:8 nakon poena Dina Radončića, a Litvanija je u svakom momentu imala odgovor da natjera Crnu Goru da odustane od svojih napadačkih principa.

Muška košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: Boris Pejović

"Litvanija je odigrala čvrstu utakmicu. Teško je takvog rivala pobijediti, u kojem god sastavu igrao, kada date 56 poena. Igrali smo dobru odbranu, ali imali mnogo loših odluka u napadu - mnogo šuteva, mnogo stvari koje uglavnom ne radimo. Falilo nam je energije, istrošili smo se u Češkoj, u putu do tamo i nazad i očigledno se nismo oporavili u mjeri koja je bila potrebna", rekao je Radović.

Muška košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: Boris Pejović

Litvanci su na poluvremenu imali plus sedam, potom i osam poena prednosti, a posljednja prava reakcija domaćina je viđena u finišu treće četvrtine kada je trojkama Radončića i Milutina Đukanovića prišao na 47:44.

Ali, uslijedila je serija rivala 7:0 za prvu dvocifrenu prednost (54:44) i već početkom posljednjeg perioda je moglo da se nasluti da Crna Gora nema dovoljno energije da se izvuče iz problema. Pogotovo kada se sedam minuta prije kraja u kontranapadu povrijedio Nikola Ivanović.

Muška košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: Boris Pejović

"Bili smo nervozni, nismo se navikli na kontakt igru rivala - odgovorili smo šutevima koji nam nisu svojstveni. U posljednje vrijeme smo imali disciplinu u napadu, sada to nije bio slučaj. Šutirali smo 25 trojki", poručio je Radović i zaključio:

"Idemo dalje, okrećemo se februaru. Nakon ovog "prozora" je sve isto. Vjerujem da ćemo u narednom ovo "ispaviti" i da ćemo obradovati navijače. Žao mi je i njih, jer su nas bodrili kao i uvijek".

Standings provided by Sofascore

CRNA GORA - LITVANIJA 56:65 (15:19, 15:18, 14:12, 12:16)

Podgorica - SC "Morača". Gledalaca: 4.500. Sudije: Liška (Poljska), Atard (Italija), Lućis (Letonija).

CRNA GORA: Vučeljić, Ilić 4, MIHAILOVIĆ 11 (2-2), RADONČIĆ 7, Tomašević, Radović 6 (2-2), Grbović, Đukanović 5 (2-2), NIKOLIĆ 6 (4-4), IVANOVIĆ 11 (2-2), SPASOJEVIĆ, Drobnjak 6 (2-1).

LITVANIJA: Velička, NORMANTAS 5, Žukauskas 6, RADZEVIČIUS 7, KARINIAUSKAS 13 (4-4), Echodas 8 (2-2), Girdziunas, Kuzminskas 13 (5-4), Masiulis, BENDŽIUS 5, BLAŽEVIČ 4, Zemaitis 4 (2-2).

Bonus video: