Budućnost na ispitu protiv miljenika Evrolige

Izabranici Vladimira Jovanovića večeras (19) dočekuju Pariz, klub koji čelnici Evrolige žele da vide u elitnom takmičenju

2676 pregleda 1 komentar(a)
Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Triler pobjeda u Zadru je iza košarkaša Budućnost Volija, koji su u dvorani „Krešimir Ćosić” počeli paklen ritam od dvije utakmice sedmično. To kraja godine, koju završavaju 30. decembra u rodnom gradu svog trenera Vladimira Jovanovića, Čačku, „plavi” će odigrati 11 utakmica.

Prva je veoma izazovna, jer večeras u „Moraču” (19 časova) na duel 5. kola Evrokupa stiže tim koji čelnici Evrolige planiraju kao budućeg učesnika elitnog takmičenja, Pariz.

Klub je 2018. godine osnovao bivši predsjednik košarkaških operacija Minesota Timbervulfsa, Dejvid Kan, najpoznatiji po tome što je potrošio dva pika na draftu 2009. godine na plejmejkere (Rikija Rubija kao petog i anonimusa Džonija Flina kao šestog), a nije uzeo Stefa Karija.

Trener ekipe iz Grada svjetlosti je bivši pomoćnik u Hjuston Rokitsima, Vil Viver, a u timu je pet Amerikanaca, od kojih je navijačima „plavih” najpoznatiji Džeremi Evans, jer je u „Morači” igrao za Darušafaku u sezoni Evrolige - 2018/2019.

„Pariz je brz tim, iskusan, sa mnogo dobrih igrača. Neki su bili i u NBA, neki bili i u najboljim postavama u NCAA. To je tim koji dosta trči, daje mnogo poena iz tranzicije, pa će odbrana biti od velike važnosti na ovom meču. Moramo da se postaramo da im ne dozvolimo da nametnu njihov stil u napadu”, rekao je junak pobjede u Dalmaciji, Kameron Rejnolds.

95 poena je prosječno primala Budućnost Voli na četiri posljednje utakmice. Kada bi se „izbrisalo” 78 koševa primljenih u Londonu od Tauersa, taj prosjek bi bio poražavajući - čak 100,7 poena su timu Vladimira Jovanovića prosječno davali FMP, Igokea i Zadar

Budućnost nije igrala dobro u Zadru, primila je čak 103 poena, a u posljednjem minutu je volšebno nadoknadila minus osam i slavila trojkom Rejnoldsa 104:103.

„Zadovoljan sam pobjedom u Zadru, značajna je za nas, kao i zbog činjenice da smo period u kojem dugo nismo bili kompletni završili trijumfom. Način na koji smo završili bismo birali da bude drugačiji. Broj zajedničkih dana se sada popeo sa dva na pet i mislim da smo ih iskoristili na pravi način”, naglasio je Jovanović.

Srpski stručnjak upozorava na kvalitete tima iz glavnog grada Francuske.

„Pariz je ekipa koja je, kao i sve francuske, atletski i fizički jako dobra. Ako želimo da igramo sa njom, moramo da budemo na njenom nivou trčanja i skoka, u igri na cijelom terenu, kao i u situacijama jedan na jedan. Ukoliko to dobro odradimo u odbrani, možemo da očekujemo povoljan rezultat”, istakao je 49-godišnji trener.

Rejnolds se nada da će Budućnost igrati ozbiljno u odbrani od prvog podbacivanja lopte.

„Ne smijemo da dozvolimo da nam ‘utakmica’ izmakne na početku. Moramo da igramo čvršće u odbrani, sa time smo se mučili na posljednjih nekoliko utakmica. To moramo da promijenimo na ovom meču”, poručuje krilni košarkaš iz Teksasa.

Bonus video: