Oslobođena američka košarkašica Britni Grajner

Grajner je uhapšena 17. februara na aerodromu Šeremetjevo, a kod sebe je imala patrone za elektronske cigarete sa uljem kanabis

6940 pregleda 2 komentar(a)
Britni Grajner, Foto: Reuters
Britni Grajner, Foto: Reuters

Američka košarkašica Britni Grajner oslobođena je danas i nalazi se na putu iz Rusije u SAD, saopštila je Bijela kuća i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sjedinjene Američke Države i Rusija izvršile su danas razmjenu zatvorenika, uključujući i košarkašku zvijezdu Grajner i ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

"Dana 8. decembra 2022. godine na aerodromu Abu Dabi uspješno je okončan postupak razmjene ruskog državljanina Viktora Bouta za američku državljanku Britni Grajner, koji su izdržavali kazne u kazneno-popravnim ustanovama u Sjedinjenim Državama i Rusiji", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Grajner je uhapšena 17. februara na aerodromu Šeremetjevo, a kod sebe je imala patrone za elektronske cigarete sa uljem kanabisa. Dvostruka olimpijska šampionka osuđena je na devet godina zatvora u Rusiji.

Viktor Bout, poznati ruski trgovac oružjem, proveo je više od 10 godina u pritvoru u Sjedinjenim Državama.

Američki predsjednik Džo Bajden je saopštio da je Grajner sada "bezbjedna" i "na putu" za Sjedinjene Države.

"Prije nekoliko trenutaka razgovarao sam sa Britni Grajner. Ona je bezbjedna. U avionu je, na putu za Sjedinjene Države", napisao je na Tviteru američki predsjednik.

Bonus video: