Crnogorski derbi - manji ulog, isti motivi

Situacija nije kao prošlih sezona, kad su dueli Mornara i Budućnost Volija rješavali situaciju na vrhu tabele, ali je i večerašnji meč u “Topolici” (19 časova) veoma važan

2372 pregleda 1 komentar(a)
Foto: KK Mornar
Foto: KK Mornar

Prije nekoliko sezona, dueli Mornara i Budućnost Volija čekali su se sedmicama, obećavali spektakl, jer su bili direktni obračuni rivala za sam vrh ABA lige.

U sezoni 2020/2021. crnogorski derbi je odlučivao i finalistu regionalnog takmičenja, ali je u međuvremenu ulaganje klubova iz Bara i Podgorice, a samim tim i kvalitet, značajno umanjeno. Zbog toga večerašnji derbi u “Topolici” (19 časova) Barani dočekuju sa devetog, a Podgoričani sa 6. mjesta na tabeli.

Ali, daleko od toga da sudar dva velika rivala neće biti vatren, jer bi pobjeda i jednima i drugima značila mnogo. Obje ekipe su u problemima (iz Mornara netragom nestao Šeik Mbake Diong, Vladimir Mihailović se još nije oporavio, a “plavi” tek izlaze iz muka sa povredama), ali se sve to zaboravlja kada se uđe na teren.

"Bilo kad da se igra, to je crnogorski derbi. Imamo problema sa povredama, ali to uopšte nije bitno. Derbi dolazi u trenutku koji je za nas malo specifičan, a sigurno ni Budućnost nije pošteđena problema, jer igra na dva fronta, u ABA ligi i Evrokupu. Imali smo dosta vremena da se spremimo za utakmicu, kako bismo probali da iznenadimo favorizovanu ekipu Budućnosti", rekao je Mihailo Pavićević.

Trener Mornara ističe da ne izdvaja rivale.

"Na početku ABA lige sam rekao da nema lakih ili jačih utakmica, svakoj moramo da priđemo sa istom željom i voljom. Već poslije Splita sam rekao da smo iskoristili period da dobro radimo, bilo je dobrih trenutaka i protiv Zvezde u Beogradu, tako da sa realnom dozom optimizma dočekujemo ovu utakmicu. Kao i pred svaki meč, od igrača ću tražiti ono najosnovnije - da daju maksimum. Vidjećemo da li će to da bude dovoljno za eventualnu pobjedu protiv Budućnosti", istakao je Pavićević.

Budućnost je u utorak izgubila od Gran Kanarije nakon produžetka u Las Palmasu, ali taj poraz nije puno promijenio, jer je u Evrokupu situacija sasvim korektna. Ali, šampion Crne Gore ne smije da doživi i peti poraz na svojem 11. nastupu u regionalnom takmičenju.

"Poslije nesrećno izgubljene utakmice i iscrpljujućeg puta do Gran Kanarije i nazad, čeka nas sigurno zahtjevan meč protiv Mornara. Barani već dugi niz godina, da ne pričamo o ovoj, gaje napadački stil, tako da ne možemo da uđemo u meč razmišljajući samo o napadu. Moramo da odigramo na zavidnom odbrambenom nivou, da se zaustave glavne spone njihovog napada, prije svih Rasel. Ako to uspijemo, bićemo bliži pobjedi", rekao je šef stručnog štaba Vladimir Jovanović.

Kenan Kamenjaš je u Las Palmasu prvi put igrao za Budućnost nakon 5. novembra, jer je polomio kost u šaci na utakmici reprezentacije BiH protiv Francuske. Sada je spreman da pomogne Alfi Kabi pod košem.

"Osjećam se vrlo dobro, vraćam se nakon mjesec pauze. Uželio sam se treninga, dobrih igara i utakmica. Crnogorski derbi je uvijek neugodan, očekujem da će biti tvrda, veoma teška i zahtjevna utakmica. Posebna pažnja biće na plejmejkeru Raselu, kao i svim timovima koji su dosad igrali protiv Mornara. Svi znaju da je on prva opcija i opasnost Mornara", naglasio je Kamenjaš.

I Diong “nestao” - nije plaćen ili je nešto drugo

Nova sezona, stari problemi - još jedan igrač je nestao iz Mornara!

Barski klub je na svom portalu objavio da je suspendovao Šeika Mbake Dionga, koji je napustio ekipu.

"Disciplinska komisija Mornara Barsko zlato suspendovala je do daljeg Šeika Mbake Dionga. Ovakva reakcija uslijedila je nakon što je Diong samovoljno napustio ekipu. Ne ulazeći u razloge njegovog postupka, potvrđujemo da je klub u dužem periodu bio nezadovoljan kvalitetom igara i angažovanjem ovog igrača na treningu. U skladu sa tim, preduzeli smo sve neophodne korake kako bismo pojačali tim na poziciji centra, a ime novog igrača biće uskoro saopšteno", piše na sajtu Mornara.

Diong nije prvi igrač koji je tako otišao iz barskog kluba.

Prvi je to uradio Bronson Kenig, a ekipu je napustio i Džoni Hemilton.

Ajzea Vajthed je svojevremeno bio nestao na nekoliko dana, a sada je na Tviteru nagovijestio šta bi mogao da bude razlog odlaska Dionga.

"Još koriste stare trikove, a", upitao se Vajthed i tagovao Kenija Gejbrijela i Džejkoba Pulena na vijest da je Diong otišao zbog neplaćanja, koju je objavio italijanski novinar Luka d’Alesandro.

Bonus video: