Budućnost napada kaznenu ekspediciju

Tim Vladimira Jovanovića večeras (19 časova) dočekuje Turk Telekom, koji je na posljednjih 16 utakmica upisao 15 pobjeda

4125 pregleda 4 komentar(a)
Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović
Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović

Na zatvaranju prvog kruga Evrokupa, košarkaše Budućnost Volija večeras (19 časova) u “Morači” čeka najteži zadatak u grupi B - obračun sa Turk Telekomom.

Tim iz Ankare je jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone u „kraljici igara” u Evropi (i Aziji). Klub koji je prošle sezone ispao u osmini finala Evrokupa od Cedevite, nakon što je u grupnoj fazi imao po osam pobjeda i poraza, a u nacionalnom prvenstvu bio tek na 11. mjestu, sada je u fenomenalnoj formi.

Erdem Džan, koji je “pekao zanat” kao pomoćnik Željka Obradovića i Igora Kokoškova u Fenerbahčeu, a prošlu sezonu proveo u stručnom štabu Kvina Snajdera u Juta Džezu, sklopio je sjajnu grupu igrača, koja ruši sve pred sobom.

Turk Telekom je lider i u grupi B Evrokupa sa skorom 6:2, ali i Superligi Turske sa 10 pobjeda i samo jednim porazom. Prije 10 dana je savladao i dotadašnjeg lidera domaćeg prvenstva, Fenerbahče, i to u gostima, a impozantno djeluje podatak da je na posljednjih 16 mečeva slavio 15 puta!

Izgubio je samo od Gran Kanarije u Ankari (88:81), kada je loše gradio reket i dozvolio 14 ofanzivnih skokova.

Džan je tokom ljeta dobio odriješene ruke da promijeni ekipu i ostavio samo četvoricu domaćih košarkaša.

Doveo je mnogo pravih pojačanja, a izdvajaju se četvorica Amerikanaca i Francuz koji imaju dvocifren učinak i u Evrokupu i u Superligi.

Toni Tejlor postiže 16 poena po meču u oba takmičenja, Džerijen Grent 14,7, povremeni reprezentativac “trikolora” Aksel Butej 14,6, Tajrik Džons 13,3, a Nejtan Sestina 11,3. Od Turaka je najopasniji Erkan Jilmaz, koji u Evrokupu prosječno ubacuje 9,5, a u Superligi 7,1 poen.

„Sada je završetak prvog dijela grupne faze Evrokupa i definitivno možemo da kažemo da je Turk Telekom lider i najbolja ekipa. To je potvrdio dosadašnjim igrama i u Evrokupu i u turskom prvenstvu, gdje u jakoj konkurenciji, prije svega Fenerbahčea i Efesa, drži 1. mjesto”, istakao je Vladimir Jovanović.

Trener “plavih” naglašava da sve počinje od Grenta, bivšeg plejmejkera Njujork Niksa, Čikago Bulsa, Orlando Medžika, Vašington Vizardsa i Armanija, koji u Evrokupu ima i prosječno 6,4 asistencije, te Tejlora, nekadašnjeg beka Karšijake.

„Radi se o jako kvalitetnom sastavu, vođenom sa dva iskusna američka igrača - Tejlorom i Grentom. Cilj je da zaustavimo njih dvojicu, ali centra Džonsa, koji je jako dobar igrač”, napomenuo je Jovanović.

Alfa Kaba nije igrao protiv Mornara, jer se prehladio na Kanarskim ostrvima, nakon meča sa Gran Kanarijom, a kako ni juče nije trenirao, gotovo sigurno ga neće biti u sastavu.

„Zbog svih problema koje imamo, tj. neigranja Kabe na prošlom meču, zbog virusa koji je dobio na meču sa Gran Kanarijom, moraćemo da presložimo redove. Drugi momci moraju da preuzmu dio njegovih minuta, ali i odgovornosti. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti”, poručio je 49-godišnji Čačanin.

U odsustvu Kabe, Aleksa Ilić je protiv Mornara počeo meč kao “petica” i upisao 12 poena, četiri skoka i dvije rampe. Sada ga čeka teži zadatak protiv Džonsa i drugova.

„Turk Telekom je jedna od najboljih ekipa u našoj grupi. Sigurno će nam biti težak meč, jer dolazi u teškom rasporedu, imali smo mnogo utakmica ovog mjeseca. Turski tim je u pobjedničkom ritmu nanizao je dosta pobjeda i u domaćem šampionatu i u Evrokupu, ali smo se i mi malo podigli. Očekujem težak meč, ali kao domaćini moramo da idemo na pobjedu, kao i na svakom meču do sada”, jasan je 26-godišnji Nikšićanin.

Budućnost je ove sezone izgubila dva meča u „Morači” (Hamburg i Pariz), jedan jedva dobila (Promiteas), a samo je rutinski slavila protiv Trenta.

Na sve te četiri utakmice zajedno nije bilo dovoljno gledalaca da se napuni dvorana, zbog čega je klub pokušao da animira navijače i pozvao ih da podrže tim protiv Turk Telekoma. Vidjećemo da li je bilo uspješno...

Bonus video: