ABA ligi 15 miliona eura za osam godina

62 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Čović, Foto: Aba-liga.com
Nebojša Čović, Foto: Aba-liga.com
Ažurirano: 22.09.2017. 19:45h

ABA liga u narednom periodu neće morati da brine o finansijskom aspektu takmičenja - potpisom na ugovor sa firmom „Myd", regionalna košarkaška liga će za osam godina dobiti najmanje 15 miliona eura...

"Ugovorom na osam sezona, kroz koji smo obezbijedili TV i marketinška prava, predviđa 15 miliona eura, plus će biti dodatni prihod za sve što se ostvari od prevazilaženja određenih kvota". rekao je Nebojša Čović, koji predsjedava Jadranskom ligom na, konferenciji za novinare u Baru.

Čović je istakao da je postavljen finansijski održiv sistem i da su obezbijeđena sredstva za normalno funkcionisanje.

Danas je u Baru održana Skupština ABA lige, a Čović je kazao da su „donijete važne strateške odluke, da Skupština Jadranske lige odlično funkcioniše i da se odluke donose jednoglasno.

Jadranska liga od ove sezone broji 12 klubova, umjesto dosadašnjih 14. Od ove sezone će se, pored troškova za smještaj, za sudije i službena lica, pokrivati i troškovi prevoza za klubove prve lige, koji će dobijati 1,3 eura po predjenom kilometru.

Počeće takmičenje i u drugoj ABA ligi, čiji će pobjednik obezbijediti direktan plasman u prvu. Takođe, biće organizovani i juniorski turniri za 10 klubova.

Menadžment prve i druge lige je jedinstven, a Skupština ABA pokriva oba takmičenja. Skupština je usvojila liste sudija, delegata i kontrolora.

Po riječima Čovića, sve je spremno za početak sezone i da je usaglašen kalendar takmičenja, koji je „specifičan" jer se prepliće sa pojedinim nacionalnim šampionatima.

"Naši kalendari su usaglašeni sa Fiba prozorima i ostalo je na klubovima da li će u zavisnosti od evropskih takmičenja davati saglasnost za nastup igrača u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo", rekao je Čović.

Čović se osvrnuo i na prvi Super kup ABA lige, i naveo da je „domaćin Bar obezbijedio dobre uslove i da su problemi, kojih uvijek ima, zajednički rješavani”.

"Bilo je problema oko termina, što smo prevazišli zajedno sa klubovima. Takmičarska nervoza i emocije uvijek postoje, ali smo dovoljno iskusni da zajedno rješavamo i prevazilazimo probleme", zaključio je Čović.

Bonus video: