Slovenija je uzela zlato, jer je spojila američku i evropsku košarku

“Igrali su modernu košarku, kojom su malo zamislili nas trenere. Mi stalno govorimo - odbrana donosi titule, odbrana donosi pobjede...Oni su davali 90, a primali 80 poena", kazao je Subotić
112 pregleda 4 komentar(a)
Slobodan Subotić, Foto: Savo Prelević
Slobodan Subotić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.09.2017. 15:14h

Slobodan Subotić je rođen u Herceg Novom prije 61 godinu, ali je u Sloveniji gradio košarkašku karijeru i stekao reputaciju, igrajući 11 godina u Olimpiji.

Bio je i selektor slovenačke reprezentacije od 2001. do 2003. godine.

Sadašnji trener Cibone priznaje da ga je uspjeh Slovenije na Eurobasketu - iznenadio.

“Da kažem da sam očekivao, slagao bih”, kazao je Subotić u intervjuu za Televiziju Vijesti.

Slovenija je na impresivan način stigla do trofeja, bez poraza, sa devet uzastopnih pobjeda.

“Igrali su modernu košarku, kojom su malo zamislili nas trenere. Mi stalno govorimo - odbrana donosi titule, odbrana donosi pobjede...Oni su davali 90, a primali 80 poena. Imali su dva sjajna spoljna igrača Gorana Dragića, Luku Dončića – koji ne samo što su poentirali, već su igrali odbranu, asistirali, skakali... Igor Kokoškov je napravio fanatastičan posao. Hemija u timu je bila fantastična, tako da su zaluženo osvojili titulu”, kazao je Subotić.

Trener Cibone napominje još jedan važan detalj koji je doprinio uspjehu na Eurobasketu.

“Mislim da je Kokoškov sa Slovenijom napravio ono što nije uspio Mesina - da spoji evropsku sa američkom košarkom. Njemu je to uspjelo”, ističe Subotić.

Subotić je selektor Slovenije bio u periodu od 2001-2003 godine. Šta je to nedostajalo da se ranije da dođe do makar približnog uspjeha, medalje na velikom takmičenju?

“Mi smo ponekad u timu imali trojicu NBA igrača u timu, košarkaše koji su igrali u Evroligi, sa ogromnim ugovorima. Ali, nije tu bilo prave hemije, nije bilo želje, srca...”, kazao je Subotić.

Uz reprezentaciju moraju biti i bivši veliki igrači

Dio reprezentacije na velikim takmičenjima, trebalo bi da budu njeni nekadašnji asovi, smatra Subotić.

“Pitali su me za Grčku. Ona je veliko razočaranje. Ali Grci na klupi nemaju jednog Nesterovića, kao što je ima Slovenija, jednog Danilovića kao u Srbiji ili recimo Sabonisa u Litvaniji. Uz reprezentaciju moraju biti, veliki, bivši igrači. Da gurnu, daju savjete mladim momcima”, smatra Subotić.

Nisam zainteresovan za klupu Slovenije

Sloveniju, krajem novembra očekuju kvalifikacije za Mundobasket u Kini 2019. godine. Zbog sukoba FIBA – Evrolige, te obaveza Igora Kokoškova u stručnom štabu Jute, slovenački savez će potražiti zamjenu srpskom stručnjaku. Subotić kaže da on nije zainteresovan za mjesto selektora.

“Ne. Ja ne mogu. Ne vidim ni jednog trenera, koji ima ekipu, a može da bude odsutan 10 ili 14 dana u toku prvenstva. Imao sam ponudu Kipra, koju sam odbio. Selektor mora da bude trener koji nema ekipu, koji će biti tu stalno”, kazao je Subotić.

Bio sam kandidat za trenera Budućnosti

Subotić je bio ozbiljan kandidat da sjedne na klupu Budućnosti.

“Tačno je. Nažalost, došlo je do nesporazuma, na relaciji klub-menadžera, i na kraju je tu ispalo kao da ja nisam htio. Bilo je to prošle godine”, kazao je Subotić.

Bonus video: