Derbi u "Morači": Budućnost traži savršen meč protiv velikog favorita

"Plavi" od 19.30 dočekuju Crvenu zvezdu u 15. kolu AdmiralBet ABA lige

14099 pregleda 16 komentar(a)
Foto: KK Crvena zvezda
Foto: KK Crvena zvezda

Budućnost Voli je u prvom dijelu sezone u AdmiralBet ABA ligi gostovala i Crvenoj zvezdi i Partizanu, ti mečevi su pokazali da su “plavi” daleko od beogradskih rivala u borbi za vrh tabele u regionalnom takmičenju.

Ali, i evroligaši imaju pravo na loš dan, “plavi” se nadaju da će jedan takav “zadesiti” i zahuktalu Zvezdu u večerašnjem derbiju u “Morači”.

Duel velikih protivnika je u nedjelju od 19.30 sati u kojem Budućnost želi da prekine seriju “crveno-bijelih” od četiri pobjede u međusobnim mečevima. Aktuelni šampion je u tom nizu tri puta slavio na svom terenu, jednom je to uradio u glavnom gradu Crne Gore.

Način na koji igra Zvezda pod vođstvom Duška Ivanovića, dolazak elitnih plejmejkera Fakunda Kampaca i Luke Vildose, prisustvo Nemanje Nedovića, Ognjena Dobrića, razigranog Filipa Petruševa, Džona Holanda...

Sve to čini Beograđane favoritima u ovom susretu, svjestan je toga i trener Budućnosti Vladimir Jovanović.

"Zvezda je u ovom momentu apsolutni favorit, jedan od najboljih timova u ABA ligi i tim koji trenutno igra jako dobru košarku na najvećem mogućem nivou kao što je Evroliga", rekao je Jovanović.

Iza Budućnosti je odlično izdanje u Hamburgu u Evrokupu (slavila je 87:59), ali okršaj sa ekipom kojom komanduje crnogorski stručnjak Ivanović je sasvim drugačija priča. Ovo je neki drugi nivo košarke.

"Mi moramo da se okrenemo sami sebi, da imamo pravu energiju i intenzitet. Jer, ako tu ne odgovorimo na pravi način rivalu kakav je Zvezda - tada počinju problemi. I tu ne pričamo o praznom hodu ili jednoj četvrtini slabijeg ritma, nego o ukupno minutu ili dva - Zvezdi je i to dovoljno da dođe do svoje košarke. Da bismo to izbjegli neophodno da budemo jako fokusirani", istakao je Jovanović.

Kapiten Petar Popović vjeruje da Budućnost ima kvalitet da parira timu koji pretenduje na Top 8 Evrolige.

Zvezda u ABA ligi može da računa na Kampaca (još nije registrovan za Evroligu), prije tri danas se u ubjedljivoj pobjedi protiv Monaka u Evroligi u sastav vratio Vildosa nakon povrede zadnje lože.

Van stroja su bivši igrači Budućnosti - Nikola Ivanović i Hasan Martin, pod znakom pitanja je nastup Bena Bentila.

"Zvezda je pokrivena na svim pozicijama, ali i mi smo svjesni sopstvenog kvaliteta i mogućnosti. Znamo da je potrebno da odigramo i preko maksimuma da bismo slavili. Imamo svoje ciljeve, nije ni realno da se borimo sa Zvezdom ove sezone, ali želimo da se takmičimo, da pokažemo napredak u odnosu na prethodnu utakmicu. Pa da vidimo za šta će to biti dovoljno", kazao je Popović.

Agresivnost na oba kraja terena mora da bude na najvećem nivou.

"Moramo da uradimo dosta stvari na parketu. Zvezda igra konstantno dobro svih 40 minuta, pokazuje to u Evroligi. A mi da jednostavno damo sve od prvog sekunda i da iskoristimo svaku šansu koja nam se ukaže", zaključio je Popović.

Ivanović: Budućnost je moj klub

Duško Ivanović je ostavio trag u dresu Budućnosti, sada dolazi u Podgoricu kao protivnik - “plavi” dočekuju Crvenu zvezdu, tim koji je crnogorski trener preporodio u posljednja dva mjeseca.

I navijači Budućnosti su na ispitu - imaju priliku da pozdrave Ivanovića.

"Podgorica je moj grad, Budućnost je moj klub. Svaki put kad uđem u dvoranu “Morača”, za koju sam vezan, prisjetim se svih onih godina koje sam prošao sa mojim saigračima", rekao je Ivanović.

Ivanovića, logično, sada zanima samo to kako da sa Zvezdom nastavi seriju trijumfa.

"Očekuje nas vrlo teška utakmica. Budućnost je pojačana Grinom i O’Brajanem, ozbiljna je ekipa koja konkuriše za najviši plasman - ne samo u ABA ligi, već i u Evropi. Moraćemo da odigramo izuzetno dobru odbranu, ali i da budemo vrlo strpljivi u napadu", istakao je Ivanović.

Ovo mu je treći put da gostuje u “Morači”.

Prvi put je to uradio sa Tau Keramikom protiv Budućnosti, drugi nedavno kada je sa Zvezdom igrao protiv SC Derbija.

Bonus video: