Nemoć Budućnosti, košarkaški tango Kampaca i Mitrovića

"Plavi" nisu imali šansi protiv evroligaša na čijoj klupi sjedi crnogorski trener Duško Ivanović

23022 pregleda 33 komentar(a)
Foto: KK Budućnost Voli
Foto: KK Budućnost Voli

Dvorana "Morača" je bila puna prvi put ove sezone, Budućnost Voli motivisana, a Crvena zvezda prejaka - tim Duška Ivanovića, kojem su navijači "plavih" iskazali poštovanje i ljubav prije meča, bez problema je slavio u Podgorici u derbiju 15. kola AdmiralBet ABA lige - 76:56.

Dileme i neizvjesnosti nije bilo nijednog trenutka, razlika u kvalitetu, i timskom i pojedinačnom, očigledno je velika, odavno nije bila veća, a makar je publika mogla da vidi kako izgleda i kako igra ozbiljan evroligaški tim, te kako košarku poznaje Fakundo Kampaco.

Argentinac je bio blizuo neobičnog tripl-dabla - meč je završio sa 14 poena, 12 asistencija i osam ukradenih lopti.

Početak je odredio i tok cijelog meča.

Kampaco je vodio napad gostiju, a igrači Budućnosti kao da su bili impresionirani imenom i znanjem argentinskog asa, koji je imao mnogo prostora da radi ono što najbolje zna - da dijeli asistencije.

Njegova "meta" bio je uglavnom Luka Mitrović, koji je postigao deset od prvih 13 Zvezdinih poena, i to lakih, iz pika ili igre dva na dva iz nezaštićenog reketa.

U prvoj četvrtini gosti nisu promašili šut za dva (5/5), Kampaco je imao pet asistencija, a igrači Budućnosti sedam izgubljenih lopti i svega dva pogotka - po jedan za dva i za tri poena - iz 12 pokušaja.

U takvom odnosu snaga minus sedam nakon deset minuta (12:19) bio je "pristojan" zaostatak.

KK Budućnost Voli
foto: Sofascore

Budućnost je nešto bolje počela drugu četvrtinu, sa više agresivnosti i energije, postigla pet vezanih poena i najavila da bi mogla da se bori sa favoritom.

Samo je, međutim, najavila, za borbu sa ekipom koja je faktor i u Evroligi, podgorički "plavi" nisu dorasli...

Kampaco i Mitrović su nastavili da sarađuju pored nepripremljene odbrane rivala (Mitrović je do poluvremena upisao 17 poena), a da su njihovi saigrači bili malo precizniji u šutu za tri poena, Argentinac bi imao mnogo više od osam asistencija.

Na drugoj strani, Budućnost se mučila u organizaciji napada protiv dobre odbrane protivnika, a nije imala nijednog raspoloženog pojedinca koji bi eventualno pokrenuo ekipu, pogodio težak šut, uticao na publiku...

Budućnost je za 20 minuta dala samo 25 poena, što govori samo po sebi, pa je, baš kao i nakon prvih deset minuta, rezultat bio čak i dobar na odmoru (25:37).

Gosti su u trećoj četvrtini čuvali prednost, s tim da su "plavi" imali nekoliko bljeskova, poput ukradenih lopti i poena Bel-Hejnsa i Grina, trojke Popovića, koji su podigli navijače i atmosferu, ali koji nisu poremetili Ivanovićevu ekipu.

Posljednji nalet, nakon trojke Lazića za 46:53 početkom posljednjeg perioda, "crveno-bijeli" su smirili tako što je prvo pogodio Ilić, pa Dobrić realizovao tri bacanja, a Ivanović sa klupe poslao na teren Kampaca da uvede meč u ritam koji odgovara njegovom timu.

To je Argentinac i uradio, uslijedila je blic-serija Zvezde 12:0 i sve je i definitivno bilo gotovo.

BUDUĆNOST VOLI - CRVENA ZVEZDA 56:76 (12:19, 13:18, 18:16, 13:23)

Podgorica - Dvorana SC "Morača". Gledalaca: 5.200. Sudije: Damir Javor (Slovenija), Sašo Petek (Slovenija), Tomislav Stapić (Bosna i Hercegovina).

Budućnost Voli: REJNOLDS 3, BEL-HEJNS 6, Šehović, Atić 3, KABA, Lazić 4 (2-1), O'BRAJEN 8 (5-2), Ilić 3 (2-1), Drobnjak 6 (4-4), POPOVIĆ 5, Grin 14 (9-8), Kamenjaš 4.

​​​Crvena zvezda: Holand, Vildosa 5, Lazarević 2, KAMPACO 14 (7-5), MITROVIĆ 21 (3-1), LAZIĆ 5, DOBRIĆ 18 (4-4), Ilić 2 (2-0), Nedović, Marković, PETRUŠEV 7 (2-2), Bentil 2.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: