Poraz u Ljubljani je zabranjen: Budućnost protiv Cedevita Olimpije

Košarkaši Budućnost Volija večeras (17 časova) u Ljubljani gostuju Cedevita Olimpiji, sedmi neuspjeh u 17 kola AdmiralBet ABA ligi bi zakomplikovao ionako zamršenu situaciju

7373 pregleda 5 komentar(a)
Alfa Kaba zakucava na prvoj utakmici sa Cedevita Olimpijom, Foto: kk budućnost voli / filip roganović
Alfa Kaba zakucava na prvoj utakmici sa Cedevita Olimpijom, Foto: kk budućnost voli / filip roganović

Iako su rezultati do sada razočaravajući, pogotovo u AdmiralBet ABA ligi, košarkaši Budućnost Volija su samo jednom vezali poraze u ovoj sezoni. Bilo je to na samom početku, na drugoj i trećoj utakmici tada neuigranog tima Vladimira Jovanovića - prvo je 10. oktobra dugo mučio Crvenu zvezdu u Beogradu i izgubio 69:65, a potom dva dana kasnije neočekivano položio oružje protiv Hamburg Tauersa u “Morači” (73:66).

”Plavi” će pokušati da sačuvaju ritam koji ih prati od sredine oktobra, da ne dozvole uzastopne poraze, ali će im biti veoma teško, jer večeras (17 časova) gostuju Cedevita Olimpiji. Ljubljančani su nakon velikih problema sa povredama i odsustvom igrača zbog koronavirusa, koji su ih mnogo koštali, pogotovo u Evrokupu, uhvatili solidan ritam.

U regionalnom takmičenju su tik iza Crvene zvezde i Partizana, protiv kojih su pokazali kvalitet - “crno-bijele” su savladali u “Stožicama”, a od “crveno-bijelih” izgubili 100:95, iako su u “Pioniru” dali 19 trojki.

Biće ovo treće uzastopno gostovanje Budućnosti, nakon teško izborene pobjede u Skoplju protiv MZT-a (90:86), te nemoći protiv Promiteasa u Patri (81:72). Novi poraz praktično ne smiju da dozvole, jer bi im bio sedmi na 17 utakmica u regionalnom takmičenju, čime bi ugrozili šanse da u četvrtfinalu plej-ofa imaju prednost domaćeg terena.

7:5

vodi Budućnost Voli u pobjedama protiv Cedevita Olimpije, otkada je taj kolektiv nastao fuzijom klubova iz Zagreba i Ljubljane. Podgoričani su dobili pet od sedam mečeva u AdmiralBet ABA ligi, u Evrokupu je 2:2, a u ABA Superkupu su slavili “zmajčeki”. “Plavi” su u Ljubljani slavili samo jednom na pet gostovanja, i to prošle sezone (84:79)

A koliko će biti teško da se izbjegne neuspjeh, govore imena igrača koje na raspolaganju ima Jurica Golemac - Jogi Ferel, Džoš Adams, Edo Murić, Alen Omić, Amar Alibegović... Doduše, klupa nije tako duga, pogotovo na centarskim pozicijama, što može da bude šansa za Jovanovićev tim.

- Radi se o ozbiljnom timu, koji bi po kvalitetu trebalo da bude u vrhu ABA lige i Evrokupa, a razlozi zašto to nije slučaj u evropskom takmičenju su objektivni. Cedevita Olimpija je dobro popunjena na svim pozicijama domaćim i stranim igračima - rekao je Jovanović.

Budućnost ovaj meč može da dobije samo ako bude prava u odbrani, smatra stručnjak iz Čačka.

- Ukoliko planiramo da se u napadu nadigravamo sa njima, mislim da je to unaprijed loša utakmica. Trebalo bi da tražimo šansu kroz odbranu, kao što smo to radili u prvom međusobnom duelu. Dakle, čvrsta, kolektivna odbrana svih 40 minuta i iz toga tražiti prava rješenja u napadu - dodao je Jovanović.

Budućnost je u prvom dijelu sezone u “Morači” slavila 80:74, a Ljubljančani moraju da pokušaju da se revanširaju, jer su u lošoj seriji - u Evrokupu su izgubili od Kluža i Huventuda, a između tih mečeva je bio i poraz od Zvezde u Beogradu.

- Cedevita Olimpija je vezala tri poraza u svim takmičenjima, mada je sve moglo da bude drugačije. Igra brzo, sa dosta šuteva za tri poena i znamo šta je potrebno da uradimo kako bismo je savladali. Nakon lošeg meča u Grčkoj moramo da pokažemo reakciju - istakao je centar Budućnosti Alfa Kaba, koji je na prvoj meču sa Ljubljančanima bio najefikasniji u redovima “plavih”, zajedno sa sada već bivšim saigračem Filom Butom (po 18 poena).

Gomelac je vodio mnogo borbi za Podgoričanima.

- Budućnost je naš stari rival. To je ekipa dobro pokrivena na svim pozicijama, sa 12 iskusnih igrača. Od mog tima očekujem pravu energiju, ko god da istrči na teren. Potrebna nam je pobjeda koja bi nas zadržala u vrhu tabele - istakao je Golemac.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: