Novi broj Komune posvećen Budućnost Voliju: Decenije za ponos

Za Komunu su pisali slavni treneri, igrači i navijači najvećeg crnogorskog kluba

4495 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Časopis Komuna
Foto: Časopis Komuna

Iz štampe je izašao 45. broj Komune na povećanom broju stranica sa bogatim programskim sadržajem o KK Budućnost Voli i već se nalazi na svim prodajnim mjestima i kioscima za štampu u svim crnogorskim gradovima.

Iz širokog tematskog opusa istorije ovog trofejnog kluba na pragu sedam i po decenija postojanja, izdvajamo neke od naslova.

Ovaj broj počinje uvodnikom Dragana Bokana, predsjednika KK Budućnost Voli pod naslovom „Svi smo mi jedan tim”, u kojem ističe da je klub u svim segmentima osnažen i organizovan na način na kojem bi mu pozavidjeli klubovi iz mnogo razvijenih sredina:

„Ne skrivam ponos kada govorimo koji značaj ima Budućnost Voli, učesnik ABA lige, Evrokupa i Evrolige, ne samo na regionalnoj, nego i na evropskoj sportskoj sceni, značajan za državu i generacije koje stasavaju”.

„Decenije za ponos”

Radmila Uskoković-Ivanović u tekstu „Decenije za ponos” podsjeća na istoriju i hronologiju Budućnosti, od amaterskih koraka preko ABA titule do fanatične Evrolige, o brojnim igračkim imenima Budućnosti raznih generacija, trenera, funkcionera i ostalih košarkaških radnika, kao i kultnom igralištu na obali Morače otvorenom prije šest i po decenija, a koje predstavlja dio mnogih šampionskih karijera u tekstu pod naslovom „Vječni šarm Njegoševog parka”.

U ovom posebnom tematskom broju Komune publikovan je i ekskluzivni tekst Rusmira Halilovića iz Zagreba, koji je daleke 1980. godine stigao u Titograd kao strateg i trener i uspio da uvede prvi put Budućnost u tadašnju Prvu košarkašku ligu SFRJ.

„Zvuk Moračinih žutih stolica”

Za ovaj broj Komune piše i Zoran Antić, koji u tekstu pod naslovom „Zvuk Moračinih žutih stolica” opisuje kako je Titograd osamdesetih godina prošloga vijeka živio za košarku i kada je svaka utakmica Budućnosti bila praznik za grad.

Živko Brajović, jedan od trofejnih trenera Budućnosti čiji su rezultati kao trenera ostali zapisani zlatnim slovima u istoriji tog kluba, u autorskom tekstu za ovaj poseban broj Komune pod naslovom „Dvadeset trojki trećeg marta Garovoga” piše o osvajanju prvog trofeja Budućnosti - osvajanju Kupa Jugoslavije 1996. godine, kada je u Nikšiću savladana ekipa beogradskog Partizana.

„Igor, Poli i Gašo”

Dražen Drašković, koji je u ovom broju Komune imao i ulogu gosta-urednika u tekstu pod naslovom „Igor, Poli i Gašo” piše o tri ikone Budućnosti (Igoru Popoviću, pokojnom Goranu Bojaniću i Gavrilu Pajoviću), koji su kako kaže: „...podijelili vrijeme sa svim svojim originalnostima, načinima života, sličnim odnosom prema sakupljanju prijatelja i uspomena, sa svim svojim košarkaškim moćima i nemoćima”, zatim o posebnostima košarkaških družina koje su nastajale u Njegoševom parku kao što su dosta rođene braće koji su uglavnom istovremeno bili igrači ili igrači i treneri među kojima su braća Blažević, Bakić, Pavićević, Rakočević, Ivanović i Šehović.

Željko Rutović u sociološkom tajm-autu pod naslovom „Dvokorak urbane svijesti” piše o zajedničkom stasavanju KK Budućnost, Titograda, Podgorice..., u kojem ističe da u širim državnim okvirima istorija tog sportskog kolektiva više je od košarke i više je od sporta.

Časopis Komuna
foto: Časopis Komuna

Takođe u tekstu pod naslovom „Budućnost je Budućnost - Voli je Voli” Dražen Drašković piše o karakteru pobjednika, Draganu Bokanu, prvom čovjeku poslovnog i sportskog sistema koji je decenijama stvarao kompaniju Voli sa najviše zaposlenih u Crnoj Gori i jednim od vodećih trgovačkih brendova regiona koji je već 12 godina na čelu Budućnost Voli, sportskog sistema koji je postao crnogorski sportski brend, i te kako prepoznatljiv u evropskim košarkaškim razmjerama.

Tu je i razgovor Amera Ramusovića sa Vojinom Žugićem, članom Upravnog odbora KK Budućnost Voli u tekstu pod naslovom „Moderan klub u koji vrijedi investirati”, koji govori o vezi između privrede i sporta, finansiranju i funkcionisanju sportskog simbola Podgorice i Crne Gore i višestrukom značaju podrške privrednih kolektiva KK Budućnost Voli koji vodi stvaranju novih i učvršćivanju postojećih poslovnih realacija i kontakata.

„Klinac iz Njegoševog parka”

U ovom broju Komune i tekst Milivoja Kovačevića pod naslovom „Klinac iz Njegoševog parka” o Luki Pavićeviću, djetetu Budućnosti i jednom od najuspješnijih košarkaša Podgoričana, koji ako se uzme u obzir broj osvojenih trofeja, sigurno je najbogatiji igrač koji je ponikao u KK Budućnost, kada su klupski pehari u pitanju, a ekskluzivno u razgovoru za Komunu iz Amerike se javlja Dejan Milojević, nekadašnji košarkaš Budućnosti i trener u jednom periodu, a sada član stručnog štaba NBA šampiona Golden Stejt Voriorsa koji kaže da je u Podgorici osvojio „titule” koje neće uspjeti nigdje da osvoji - „trofeje” iskrenog i trajnog prijateljstva.

Stojan Stamenić u ovom broju Komune piše o „Crncima i Crnogorcima i huku pjesničke poruke u modernim vremenima i dvoranama“ u tekstu pod naslovom „Parket potpisan NBA zvijezdama” gdje ističe da „američki košarkaši, NBA klasa, bili su i jesu ona karika koja je podgoričkom timu pružala i pruža posebnu klasu i šmek, kao i o Evroligi koja je označila dolazak Evrope u Crnu Goru zbog Budućnost Volija”.

„Crnogorski nerv da budemo vođe”

Nikola Nikolić u ovom posebnom broju Komune piše o osvajanju ABA lige i proljeću 2018. godine kada je Podgorica disala za Budućnost Voli u tekstu pod naslovom „Istorija na našim usnama” u kojem naglašava da scene iz aprila 2018. godine kada su košarkaši Budućnost Volija u „Morači” ostvarili najveći uspjeh u klupskoj istoriji - osvajanje ABA lige, pamtiće se zauvijek, a on takođe potpisuje i tekst pod naslovom „Crnogorski nerv da budemo vođe” koji govori o Petru Popoviću - aktuelnom kapitenu Budućnost Volija.

Tu je i intervju Milivoja Kovačevića sa Vladimirom Jovanovićem, aktuelnim šefom stručnog štaba Podgoričana pod naslovom „Imponuje biti dio istorije Budućnosti”, u kojem Jovanović ističe da je u Podgorici upoznao mnogo dobrih ljudi koji vole klub, grad i državu.

Nezaobilazni su u ovom broju Komune i tekstovi o navijačima Budućnost Volija, „varvarima”, koji potpisuju Darko Skočko Ivanović koji u pismu iz Amerike u tekstu pod naslovom „Heroji ulice sa herojima parketa” kaže da „navijači moraju biti integralni dio kluba, njihov glas i akcije se moraju uvažavati i sve se sa njima mora dogovarati, jer bez njih nema ni kluba, a onda su uspjesi neminovni”. Tu je i tekst Aleksandra Sekulovića, koji ističe da se dolaskom na čelo kluba Dragana Bokana promijenila situacija u klubu i oko kluba, jer je rukovodstvo promijenilo strategiju koja je donijela dugo čekanu titulu i igranje u Evroligi, kao i da je oko šest hiljada „varvara” obilježilo sjajne partije Budućnost Volija protiv Crvene zvezde u finalu kada je osvojena ABA liga.

Da dobar i moderan klub poput Budućnost Voli nije zamisliv bez stalnih, ali posebnih navijača govori i tekst Dražena Draškovića o Pavlu Pepđonoviću, Ulcinjaninu, nekadašnjem košarkašu i sportskom radniku poznatom po humanizmu, ali i vjernom navijaču Budućnosti sa redovnom i konstatnom podrškom koju pruža na skoro svakom susretu Budućnosti bilo gdje da igra, a koji je ljubav prema Budućnost Voliju prenio i na svog osmogodišnjeg sina Olivera.

Da bi ovaj broj Komune ostao za istoriju kluba, kako za nekadašnje i sadašnje, ali i za buduće generacije kao znameniti arhiv Budućnost Voli govori i tekst Milivoja Kovačevića o zapamćenom primjeru humanosti i izuzetnom gestu kada je nekadašnji košarkaš Budućnosti Nigerijac Dželil Akindele u sezoni 2013/14. poklonio automobil tadašnjem fizioterapeutu Saši Buriću, pokazavši da i u današnjem vremenu postoji iskrena briga za čovjeka.

„Virtuozi iz sjenke”

Isto tako da osim igrača, trenera i rukovodstva, Budućnost Voli čini čitav tim koji doprinosi renomeu i uspjesima kluba govori tekst o Batu Krstajiću, ekonomu i Predragu Mihajlovu koji su veliki oslonac kluba i sportskog sistema i predstavljaju „Virtuoze iz sjenke” bez kojih klub ne bi mogao da funkcioniše.

Da su godinama košarkaši Budućnost Volija najbolji reprezenti Podgorice i Crne Gore za specijalni tematski broj Komune govore poznate ličnosti koje vole i vezane su za sport među kojima nekadašnja rukometašica reprezentacije Crne Gore Maja Bulatović, odbojkaš, a sada generalni sekretar Olimpijskog komiteta CG Igor Vušurović, predsjednici Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta CG Dušan Simonović i Igor Tomić, sportski novinar Nebojša Šofranac i estradni umjetnik Bojan Delić.

Najnoviji broj Komune posvećen KK Budućnost Voli završava tekstom Radmile Uskoković-Ivanović o prvoj monografiji u istoriji kluba, koja predstavlja bogato svjedočanstvo o sedam decenija postojanja, a koja je štampana i objavljena kao reprezentativno i luksuzno izdanje i predstavlja zbirku sjećanja na generacije koje su zauvijek utkale sebe u Budućnost i Budućnost u sebe.

I ovaj broj Komune, uz svesrdnu pomoć gosta-urednika Dražena Draškovića, uredio je glavni urednik Amer Ramusović, dok je za dizajn i grafičko uređenje bio zadužen Voislav Bulatović.

Bonus video: