Crna Gora protiv Austrije: Zicer za 7. nastup na EP

Košarkašice Crne Gore večeras (18) dočekuju Austriju u “Bemax areni”, pobjedom bi ovjerile plasman na Eurobasket

2974 pregleda 0 komentar(a)
Foto: kscg
Foto: kscg

Krajem novembra, košarkašice Crne Gore su praktično obezbijedile plasman na sedmo uzastopno prvenstvo Evrope. Pobjedom nad najvećim konkurentom za 1. mjesto u grupi F, Danskom (67:60), Jelena Dubljević i drugarice su napravile ključni korak ka šampionatu u Sloveniji i Izraelu, a tri dana kasnije im je uslugu napravila i Austrija, jer je savladala tim sa sjevera kontinenta (66:63).

Time je ekipa Jelene Škerović dobila dvije šanse da pred domaćim navijačima pređe ciljnu ravninu. Prva je večeras (18 časova) protiv Austrije u “Bemax areni” i trebalo bi da se dogodi čudo da “crvene” odluku o plasmanu na Eurobasket pomjere do nedjeljnog duela sa Danskom.

Selektorka je za ovu akciju pozvala sedam iskusnijih igračica i pet djevojaka koje su sa mladom reprezentacijom prošlog ljeta nadmoćno stigle do zlata na B Evropskom prvenstvu. Zbog povreda nema Milice Jovanović i Jovane Pašić, a tu nije ni naturalizovana Amerikanka, Markiša Getling, koja je sa 22 poena i 12 skokova bila najbolja u pobjedi u Austriji (70:60).

- Ne očekujemo laku utakmicu, imamo opet problem zbog povreda, jer nema Milice Jovanović i Jovane Pašić, a takođe smo oslabljene i na poziciji pet neigranjem naturalizovane košarkašice. Biće teško, jer Austrija igra atipičnu košarku, pa od starta moramo da postavimo naš ritam, da ne dozvolimo da uhvate svoj tempo i da igraju kako vole. Želimo da igramo našu igru i obezbijedimo odlazak na Eurobasket - istakla je Škerovićeva.

Nekadašnja kapitenka je pozvala publiku da bodri djevojke koje mogu sedmi put zaredom da se domognu evropskih prvenstava.

- Kada pogledamo kakva je situacija u seniorskoj konkurenciji u ženskoj košarci, to je nevjerovatan rezultat. Ali, ženska košarka je u ponovnom usponu u Crnoj Gori i pozivam navijače da vide tu novu mladost, našu budućnost - poručila je selektorka.

Dubljevićeva se vratila u reprezentaciju, a ovog ljeta će završiti bogatu karijeru baš na Eurobasketu.

- Duel sa Austrijom je prva šansa da obezbijedimo Eurobasket, sedmi put uzastopno, što nije mala stvar. Kada pogledamo koliko igračica imamo i kakva je Prva liga, tim je uspjeh još veći. Igrati protiv Austrije i Danske je teško, jer su atipične, nepredvidive. Kada igraš protiv Španije i Francuske, uvijek otprilike znaš gdje će biti postavljene na terenu i kakav sistem igraju. Dobro je što nije prvi put da igramo protiv njih, poznajemo ih i sve zavisi od nas - naglasila je 35-godišnja Nikšićanka.

I ona se nada da će tribine biti popunjene.

- Moramo da budemo fokusirane od prvog momenta, da im pokažemo da nemaju što da traže, pa da već oko 20 časova proslavimo plasman na Eurobasket. Pozvala bih i navijače, nemamo puno prilika da igramo kod kuće, nemamo priliku da igramo pred našim navijačima. Sami dolazak što više ljudi bi bio motiv više i dodatan plus za ove mlade djevojke.

Jedna od djevojaka koja je sa mladom reprezentacijom u Skoplju osvojila zlato, Zorana Radonjić, drugi put će igrati za seniorski A tim.

- S obzirom na to da nam je ekipa dosta podmlađena, sigurna sam da ćemo od starta ući fokusirano i da će svaka od nas dati maksimum. Ubijeđena sam da ćemo mi mlađe iskoristiti svaku šansu i doprinijeti ostvarenju cilja, a to je plasman na Eurobasket - rekla je Radonjićeva.

Bonus video: