Derbi iz ABA lige na startu Kupa

U “Bemax areni” danas počinje Kup Crne Gore za košarkaše, a u srijedu za košarkašice. Osam ekipa bori se za trofej koji je 15 puta osvajala Budućnost. Podgoričani su favoriti i da u četvrtak podignu pehar

6461 pregleda 7 komentar(a)
Uvjeren u novu pobjedu nad Baranima: Nikola Pavlićević na utakmici ABA lige sa Mornarom, Foto: KK SC Derbi/Filip Roganović
Uvjeren u novu pobjedu nad Baranima: Nikola Pavlićević na utakmici ABA lige sa Mornarom, Foto: KK SC Derbi/Filip Roganović

U drugačijem formatu nego što je ranijih godina bio slučaj, danas počinje takmičenje u Kupu Crne Gore za košarkaše, a za pehar u “Bemax areni” boriće se osam ekipa.

Plasman na turnir u glavnom gradu Crne Gore obezbijedile su ekipe iz AdmiralBet ABA lige (Budućnost Voli, SC Derbi i Mornar), NLB ABA2 lige (Sutjeska i Podgorica), potom Dečić i Milenijum iz Prve lige, te košarkaši Pljevalja, koji su na polusezoni bili lideri Druge lige.

Prilikom žrijeba za četvrtfinale nije bilo nikakvih ograničenja, pa su kuglice u gornjem dijelu spojile SC Derbi i Mornar, odnosno Budućnost Voli i Sutjesku. To znači da u finalu sigurno neće igrati Budućnost i Mornar, koji su se šest puta u posljednjih sedam godina borili za trofej. U donjem dijelu žrijeba sastaće se Pljevlja i Milenijum, odnosno Dečić i Podgorica.

SC Derbi i Mornar su prije desetak dana odigrali meč u ABA ligi, a slavili su “studenti”, i to ubjedljivo (94:74). Duel u Kupu biće drugačiji od onog u regionalnom takmičenju i zbog toga što su ekipe ograničene na najviše četiri stranca, pa treneri Andrej Žakelj i Mihailo Pavićević moraju da se odluče kojim internacionalcima će dati prednost.

- Utakmica protiv Mornara će biti drugačija od one koju smo prije desetak dana odigrali u ABA ligi. Takođe, ekipe su ograničene i na četiri stranca, ali, u svakom slučaju, mislim da smo kvalitetniji tim. Što se tiče naših ambicija u Kupu, idemo utakmicu po utakmicu, prvo da odigramo protiv Mornara, pa ćemo onda vidjeti - kazao je plejmejker SC Derbija Nikola Pavlićević.

Veliki problem sa brojem stranih igrača ima i Budućnost, koja u odbranu trofeja kreće protiv Sutjeske, jedine ekipe koja je pored Podgoričana osvajala ovaj pehar, 2013. godine. Deset košarkaša Budućnosti nema crnogorski pasoš, a trener Vladimir Jovanović je odlučio da u Kupu igraju Erik Grin, Tre-Bel Hejns, Džej Džej O’Brajen i Alfa Kaba. Od domaćih su tu Suad Šehović, Petar Popović, Aleksa Ilić i Igor Drobnjak.

Sa druge strane, trener Sutjeske, Darko Vujačić neće moći da računa na povrijeđene Miloša Koprivicu i Vladimira Tomaševića.

- Bez imperativa i pritiska idemo da odigramo što bolje, da pokušamo da pružimo dostojan otpor. Potrudićemo se da utakmica bude kvalitetna. Motiva neće nedostajati, momci će dati sve od sebe. Budućnost je naša najjača ekipa, favorit za osvajanje Kupa. Nama predstoji da budemo dostojan protivnik i da pružimo maksimum u ovom momentu - kazao je Vujačić.

U donjem dijelu žrijeba najveći favorit za finale je Podgorica, koja od prethodnog “balona” ABA2 lige u Banjaluci igra prilično dobro.

- U dobroj smo formi i željno čekamo finalni turnir Kupa. Igramo u našoj dvorani, a to je, svakako, motiv više za nas. Od Dečića smo poraženi u prvenstvu. Vjerujem da uz pravi pristup i fokusiranost svih 40 minuta imamo velike šanse da otvorimo Kup na pravi način - kazao je za klupski sajt prvotimac Podgorice Viktor Vujisić.

Polufinalne utakmice igraju se u srijedu, a finale je u četvrtak.

U srijedu počinje i Kup za košarkašice, a u polufinalu se sastaju Podgorica - Budućnost Bemax (12), odnosno Nikšić - Novi 1987. (14:30).

Danas:

Pljevlja - Milenijum Kodio (12)

Dečić - Podgorica (14.30)

Mornar - SC Derbi (17)

Sutjeska - Budućnost Voli (19.30).

Bonus video: