Poslušao savjet NBA legende i 10 godina kasnije osvojio Evropu

"Presudni momenat u mojoj karijeri dogodio se 2007. godine, kada sam dobio poziv Gruzije da budem selektor te zemlje", ispričao je Kokoškov
68 pregleda 13 komentar(a)
Igor Kokoškov, Foto: FIBA
Igor Kokoškov, Foto: FIBA
Ažurirano: 18.09.2017. 10:34h

Igor Kokoškov je rođen u Srbiji, trenersku karijeru gradi u Americi, a Sloveniju je odveo na vrh Evrope.

Nema sumnje da je njegova životna i košarkaška priča izuzetno neobična. I on nije običan trener, već neko ko tiho i nenametljivo gradi ime i karijeru.

Evropska košarka ga nije dovoljno poznavala, ni upoznala do Eurobasketa, ali ga je evropska košarka napravila trenerom, kaže on.

"Presudni momenat u mojoj karijeri dogodio se 2007. godine, kada sam dobio poziv Gruzije da budem selektor te zemlje. Do tada sam bio isključivo pomoćnik, u NBA klubovima, i srpskoj reprezentaciji. Nisam znao da li da prihvatim. Tada mi je Džo Dumars dao najkorisniji savjet. Rekao mi je da prihvatim, jer ću samo ako budem samostalan u radu, ako budem sam donosio najvažnije odluke biti bolji trener", kazao je Kokoškov.

On je prvi evropski trener sa NBA prstenom, osvojio ga je kao član stručnog štaba Detroita, 2004. godine, ali zlato sa Slovenijom je njegov najveći uspjeh.

"Sa te tačke gledišta, ovo je najveći uspjeh, pored svih odličnih rezultata u Detroitu, Feniksu i ostalim klubovima u kojima sam radio", kazao je Kokoškov.

Nakon uspjeha sa nacionalnim timom, a 14 godina iskustva u Americi, možda bi Kokoškov mogao da dobije šansu da postane prvi trener nekog NBA kluba.

"Te stvari su van moje kontrole. Mogu da kontrolišem moj život i moje usavršavanje, ali ovo je nešto o čemu ne odlučujem ja, već tržište i vlasnici klubova. Ima mnogo evropskih trenera koji imaju znanje i iskustvo da vode NBA klubove", kazao je on.

Njegova veza sa evropskom košarkom bio je rad u nacionalnim selekcijama, prvo Gruzije, sada Slovenije. U budućnosti ta veza bi mogla da se izgubi, zbog kalendara takmičenja u kvalifikacijama za velika takmičenja.

Zbog obaveza u Juti, Kokoškov neće više biti selektor Slovenije.

"Nemoguće je. Ovaj kalendar utiče na igrače, na trenere, na federacije... Šteta je što je tako. Nadam se da će se naći neko rješenje", kazao je Kokoškov.

Bonus video: