Šta se dešava sa Benom Simonsom?

Prije dvije sezone, Ben Simons je smatran elitnim igračem u NBA ligi, a sada igra samo epizodnu ulogu

6074 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prije manje od dvije godine, Ben Simons je treći put uzastopno bio izabran za "ol-stara". Nekoliko mjeseci kasnije, njegov tadašnji tim Filadelfija Seventisiksersi su u polufinalu Istočne konferencije igrali protiv Atlanta Hoksa, gdje su bili smatrani favoritima.

Pobjeda u toj seriji bi ekipi iz Pensilavanije donijela prvi plasman u finale Istoka nakon 20 godina. Siksersi su, međutim, pukli pod pritiskom, a Simonsov strmoglavi pad počinje od sedme utakmice, kada je na tri i po minuta do kraja pri rezultatu 88:86 za goste iz Atlante, odlučio da umjesto otvorenog zakucavanja doda loptu Matijasu Tajbulu.

Fizički i mentalni problemi su počeli da se gomilaju, Australijanac je odbijao da uopšte komunicira sa timom, pa je u februaru 2022. trejdovan u Bruklin Netse.

Tamo su ga čekali Kajri Irivng i Kevin Durent, gotovo idealna situacija za mladog superstara da obrne novo poglavlje u karijeri.

Godinu dana kasnije, Irving i Durent više nisu tu, a Simons se bori za minute u ligi.

U utakmici protiv Nju Jork Niksa proveo je svega 13 minuta na terenu, postigavši dva poena.

Trener Bruklina Žak Von je nakon utakmice izjavio da je Simonsa teško uklopiti u ekipu. Njegove ograničene poenterske sposobnosti i manjak samopouzdanja su ga učinili gotovo neupotrebljivim.

"Mrežice" su dužne da u naredne dvije godine isplate 78 miliona dolara australijanskom košarkašu. Postavlja se pitanje kako će izgledati sljedeći Simonsov ugovor, i da li će uopšte biti u najjačoj ligi svijeta, ako se ovakav trend igara nastavi...

Bonus video: