Šampioni: Došli su tiho i ušli u legendu

Do istorijskog uspjeha, izabranici Igora Kokoškova su došli ostvarivši svih devet pobjeda, uz atraktivnu, napadačku košarku, koju nije uspio da zaustavi ni srpski tim
69 pregleda 30 komentar(a)
Slovenija košarka, Foto: Reuters
Slovenija košarka, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2017. 20:50h

Slovenija je šampion Evrope. Čudesno prvenstvo, na koje su došli tiho, završili su vatrometom u finalu i pobjedom nad oslabljenom Srbijom, u dramatičnom meču 93:85.

Do istorijskog uspjeha, izabranici Igora Kokoškova su došli ostvarivši svih devet pobjeda, uz atraktivnu, napadačku košarku, koju nije uspio da zaustavi ni srpski tim.

Nisu se Slovenci zadovoljili prvom medaljom, nisu željeli da se pamte kao srebrni, odigrali su još jednu utakmicu visokog nivoa, jer su samo tako i mogli da savladaju veliku ekipu, kakva je Srbija.

Srbija je u prvoj četvrtini igrala onako kako je jedino mogla da zaustavi slovenačku selekciju – jakom odbranom, dobrom saradnjom spoljnje linije i dominantnih centara Marjanovića i Kuzmića.

Samo u igri na mali broj poena, šanse srpskog tima bile su veće.

Međutim, u drugoj četvrtini sve se promijenilo, jer Slovenija ima čudo od igrača – Goran Dragić je godinama zapažen akter na NBA parketima, a večeras je Evropi pokazao kakav je as i šta sve može.

Niko nije mogao da ga zaustavi, mijenjali su se čuvari, mijenjala se odbrana, Đorđević je pokušao sa niskom petorkom. Ništa nije pomoglo – Dragić je u prvom poluvremenu postigao 26 poena, od čega 20 za 10 minuta.

Slovenija je u turbo-brzini odigrala taj dio igre, postigla 34 poena i stekla osjetnu prednost na kraju poluvremena.

Na početku trećeg perioda izgledalo je da je Slovenija nezadrživa, ali uspjela je Srbija da se stabilizuje, da „zategne“ odbranu i ponovo umiri ritam utakmice, maksimalno iskoristivši to što je i Dragić morao da odmori, ali i što je Dončić sredinom treće četvrtine morao na klupu zbog povrede, koju je dobio u doskoku.

Pronašao je Đorđević i petorku kojom je umirio rivala, nije bilo gorostasnih centara, već je Štimac bio na poziciji pet.

Napad Slovenije je stao, malo po malo Srbija je uhvatila priključak – 63:61 dva i po minuta prije kraja treće četvrtine, a minus četiri 71:67 uoči odlučujućih 10 minuta.

Bilo je jasno da slijedi dramatična završnica, ali i da će Slovenija igrati za zlato bez Dončića.

Sve je zavisilo od Dragića i odbrane na njemu. Nije počelo dobro za Sloveniju, jer je najbolji igrač promašio dvije trojke, Srbija prišla na minus jedan, a preokrenula pet minuta prije kraja 78:77.

Dragić je stao, vidno umoran i opterećen defanzivom rivala, a bez njegovog učinka i bez Dončića, izgledalo je da Slovenija nema šanse u neizvjesnoj završnici...

Borili su se, međutim, Slovenci, tek se tada vidjela njihova ogromna želja da dođu do zlata.

Igor Kokoškov je povukao riskantan potez, zveo je Dragića. Njegov tim je finiš odigrao bez dvije najveće zvijezde, najboljih igrača.

Ali, tu su bili Prepelič, Rendolf i ostali momci da preuzmu njihovu ulogu i odvedu Sloveniju u istoriju...

Dragić je meč završio sa 35 poena (sve u prve tri četvrtine), Klemen Prepelič je ubacio 21, a Entoni Rendolf 11.

U srpskom timu 22 poena Bogdana Bogdanovića, 18 Milana Mačvana.

Bonus video: