Kako su košarkaši Breše šokirali sve na Apeninima

Košarkaši Breše kreirali senzaciju i osvojili Kup Italije, ujedno prvi klupski trofej u istoriji

16678 pregleda 0 komentar(a)
Kapiten Mos sa peharom, Foto: Facebook.com/Pallacanestro Brescia
Kapiten Mos sa peharom, Foto: Facebook.com/Pallacanestro Brescia

Prije nedjelju dana košarkašima Breše su davane najmanje šanse da osvoje italijanski Kup. Ekipa se u Palakanestru bori za opstanak, vezala je šest poraza i sa skorom 7-12 zauzima 12. poziciju na tabeli. Verona, koja je u zoni ispadanja ima dva boda manje.

Na loša izdanja u prvenstvu nadovezala se izjava predsjednika Maura Ferarija koji je rekao da trener i generalni menadžer Alesandro Magro, odnosno Marko de Benedeto moraju da preuzmu odgovornost za loša izdanja i selekciju ekipe.

"Ne želim nikoga da otpustim. Obojica će pruzeti odgovornost na kraju sezone. Jasno je da tim ima problema", govorio je Ferari krajem januara.

Atmosfera, jasno je, nije bila najbolja, ali se dvadesetak dana nakon Ferarijeve izjave situacija promijenila za 180 stepeni. Breša je odigrala nevjerovatno utakmice u Kupu, u četvrtfinalu eliminisala Olimpiju iz Milana, u polufinalu je savladala Pezaro, dok je u finalu bila bolja od još jedne ekipe iz Evrolige - Virtusa iz Bolonje. Da ekipa nije vjerovala u uspjeh govori i informacija da je Breša na četvrtfinale sa Milanom došla, a da prethodno nije rezervisala smještaj u nekom od hotela u Torinu, gdje su se igrale utakmice. Tri sata vožnje do Breše nakon pobjede nad Milanom, umjesto ostanka u Torinu. Ali, ko se nadao pobjedi nad evroligašem?

Breša je četvrtfinalnu utakmicu protiv Milana odgirala sjajno, nakon prvog poluvremena imala 16 poena prednosti (45:29), a u nastavku odbila nalet "manekena".

Bitan faktor kod Breše u tom meču bio je Džon Petrućeli. On je jedno vrijeme bio van terena zbog povrede i tada je Breša igrala loše. U međuvremenu se oporavio od povrede i meč protiv Milana završio sa 11 poena, tri skoka i pet asistencija. Efikasniji od njega bili su bivši košarkaš Mornara Keni Gejbrijel sa 13 i Si-Džej Masinburg sa 16 poena.

Protivnik u polufinalu je bio Pezaro. I ponovo je Breša u prvom dijelu igrala odlično, u drugoj četvrtini primila samo šest poena, a nakon 20 minuta vodila 36:22. Drugo poluvrijeme je bilo formalnost i ekipa je slavila 74:57 i došla u situaciju da se bori za prvi trofej u klupskoj istoriji.

Meč protiv Pezara obilježio je bivši igrač Budućnost Volija Amedeo dela Vale, koji je ubacio 15 poena, a imao je tri skoka i pet asistencija. Poput utakmice sa Milanom, i protiv Pezara je Breša odigrala dobru utakmicu prije svega u odbrani.

Protivnik u finalu bio je još jedan tim koji se takmiči u Evroligi - Virtus iz Bolonje. Tim Serđa Skariola je bez problema stigao do finala i bio je favorit u ovoj utakmici, iako u timu nije bilo Kordinijea i Lundberga.

Ali, Kup takmičenja donose iznenađenja, a jedno je u Španiji kreirala Unikaha iz Malage, koja je do pehara eliminisala Real Madrid i Barselonu. Tim stopama krenula je i Breša.

Breša je odlično odigrala ulogu autsajdera. Tim je sjajno počeo finalnu utakmicu, protok lopte je bio izvanredan i ekipa je nakon 20 minuta vodila 40:30. Bilo je jasno da se sprema senzacija.

U drugom dijelu je Virtus pokušao da se približi, u nekoliko navrata je imao samo poen zaostatka (70:69, 72:71), ali je Breša uspjela da se odbrani. Iznenađenje je kompletirano.

Ključnu ulogu odigrao je Dela Vale, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača turnira. Protiv Virtusa je ubacio 26 poena, a imao je tri skoka i šest asistencija. Dela Vale je 2021. godine pojačao Brešu, a prošle sezone je proglašen za najkorisnijeg igrača italijanskog šampionata.

Interesantno, Dela Vale je prethodnog ljeta odlučio da napusti Brešu, uprkos činjenici da je potpisao višegodišnji ugovor. Želio je da igra Evroligu, upravo ga je Virtus kontaktirao, ali do realizacije transfera nije došlo. Potom se ponovo javila Breša i igrač je odlučio da se vrati u Lombardiju.

Italijan je poslije meča bio emotivan, a trofej je posvetio prijateljici koja je nedavno preminula.

"Prije mjesec dana je preminula moja prijateljica. Naučila me je mnogo toga. Ovu pobjedu posvećujem njoj. Trijumf u Kupu može mnogo da nam znači na polju samopouzdanja pred nastavak sezone. Mislim da je ovo najbolji trenutak u mojoj karijeri", rekao je Dela Vale.

Jedan od igrača koji je odigrao bitnu ulogu u Kupu je i Kristijan Barns. On je protiv bivšeg kluba, Milana ubacio 10, a protiv Virtusa devet poena. Poenterski učinak je bio dobar, ako se ima u vidu da krilni centar u ligi prosječno postiže dva poena.

Takođe, treba spomenuti i veterana i kapitena ekipe Dejvida Mosa. On ima 39 godina, u Italiji je od 2007. godine, a bio je dio Montepaskija iz Sijene koji je od 2010. do 2013. godine osvojio tri titule i tri Kupa. Kasnije je Savez ekipi oduzeo dvije titule zbog finansijskih malverzacija.

Trener Magro je osvojio prvi trofej u karijeri. Prošle godine je nominovan za najboljeg trenera u Italiji, a smatra se za jednog od najperspektivnijih stručnjaka na Apeninima.

"Na utakmice Kupa smo došli poslije teškog perioda u prvenstvu. Bliži smo zoni ispadanja, nego plej-ofu. Mnogo su nas kritikovali, ali mislim da smo neke kritike i zaslužili. Ovo što smo uradili ostaće upisano za sva vremena. Ovo je prvi trofej u istoriji kluba. Savladali smo Milano i Virtus zahvaljujući dobroj odbrani", kazao je Magro.

Breša je na turnir Kupa stigla bez ikakvih očekivanja. A nakon finala i prvog pehara nastavak sezone izgleda mnogo bolje.

Bonus video: