Španija uzela još jednu medalju: Braća Gasol donijela bronzu "furiji"

Španija osvojila 13. odličje na šampionatima Evrope, osmu od 1999. godine
68 pregleda 1 komentar(a)
Španija Rusija, Foto: Reuters
Španija Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2017. 16:04h

Španija je još jedno veliko takmičenje završila medaljom – 13. na šampionatima Evrope, četvrtom bronzanom.

Najbolja selekcija Starog kontinenta u 21. vijeku savladala je Rusiju 93:85, u uzbudljivoj utakmici u kojoj je umalo prokockala veliku prednost, stečenu dominantnom igrom u prve tri četvrtine.

Španija je bila prebrza za rivala i dominantna u reketu u prvom poluvremenu, u kome su Paul i Mark Gasol nosili tim do velike prednosti, koja je nakon 20 minuta iznosila 17 razlike (45:28).

Izgledalo je da će „furija“ bez jačeg otpora doći do medalje, ali je Rusija uspjela da zakomplikuje utakmicu, osam minuta prije kraja spustila zaostatak na minus osam (68:60), iako u tim trenucima na terenu nije bio Aleksej Šved...

U konstantnom jurenju rezultata bilo je teško očekivati da će ruski tim imati snage da u maksimalnom ritmu odigra do kraja, ali nije odustajao, već krenuo svom snagom da napravi preokret. Kulagin i Zubkov su namjestili ruku i dva minuta i 45 sekundi prije kraja bilo je sam 78:76...

Španija je, ipak, izdržala posljednji nalet, a zakucavanjem Pau Gasola za 87:79 sve je bilo gotovo...

Pau Gasol je u velikom stilu odigrao vjerovatno posljednji meč za nacionalni tim, sa kojim je osvojio 11 medalja - postigao je 26 poena, imao 10 skokova.

Njegov brat Mark ubacio je poen manje, dok je Serhio Rodriges meč završio sa 16 poena i devet asistencija.

Od reprezentacije se oprostio Huan Karlos Navaro, još jedan simbol španskog tima i to desetom medaljom u karijeri sa najvećih takmičenja.

Iako je Rusija ugrozila pobjedu rivala dok na terenu nije bio Šved, falili su njegovi poeni - imao ih je svega 18...

Bonus video: