Meč-lopta za Mundobasket: Vrijeme da san postane java

Košarkaši Crne Gore večeras (20 časova) u Tuzli traže pobjedu nad BiH, kojom bi izborili plasman na Svjetsko prvenstvo. I igrači i treneri poručuju da nema kalkulacija, iako je prihvatljiv poraz manji od 19 poena razlike

13703 pregleda 4 komentar(a)
Petar Popović na prvoj utakmici sa BiH, Foto: kscg
Petar Popović na prvoj utakmici sa BiH, Foto: kscg

Od poraza u duelu sa Litvanijom 14. novembra, kada su u “Morači” imali prvu šansu da praktično završe sve formalnosti oko plasmana na Mundobasket, košarkaši Crne Gore su živjeli za ovaj dan. Za dan kada mogu da izbore drugi nastup na svjetskim prvenstvima - večeras u Tuzli (20 časova), u vjerovatno punom “Mejdanu”, “crveni” će tražiti sedmi trijumf u kvalifikacijama, čime bi postali 10. evropska selekcija koja je osigurala učešće na šampionatu čiji su organizatori Filipini, Indonezija i Japan.

Postoji i druga računica, koju je lakše ostvariti - da se od BiH ne izgubi ubjedljivije nego što je bila avgustovska pobjeda u Podgorici (88:69), kako bi se u nedjelju u “Morači”, protiv otpisane Češke, proslavio drugi odlazak na Daleki istok u četiri godine.

- Ponoviću ono što su rekli moji saigrači i treneri - ne bavimo se računicama, razmišljamo samo o utakmici sa BiH. Naravno da svi znamo šta nam je potrebno za plasman na Mundobasket i da je ovaj meč jako bitan za nas. BiH je dobra, talentovana ekipa, ali probaćemo da odigramo što bolje i dođemo do pobjede - istakao je Petar Popović.

”Zmajevi” su u kvalifikacijama dobili samo jedan meč u gostima (protiv Bugarske 85:75), ali su i na svom terenu izgubili samo jednom, i to baš u Tuzli od Litvanije (78:77). Razlika je, međutim, što sada nema Džanana Muse, koji je igrao osam od 10 mečeva i bio jedan od heroja pobjede nad Francuskom u Sarajevu pred Eurobasket, ali ga Real ne pušta da se priključi reprezentaciji. Bez njega, kao i Jusufa Nurkića, BiH je znatno manje opasna, a selektor Adis Bećiragić nije pozvao važne šrafove Edina Atića i Emira Sulejmanovića.

- Igrači su dugo vremena zajedno, grade porodičnu atmosferu. Hala je uvijek puna, žive od te pozitivne energije, ali probaćemo da ih zaustavimo. Znamo da su energični i da bi u tom segmentu trebalo da im pariramo - rekao je kapiten Budućnost Volija.

Popović smatra da je jedan od aduta i zajedništvo u timu Boška Radovića.

- Svima nam prija kada promijenimo klupske atmosfere i dođemo u reprezentaciju. Vidimo se poslije dugo vremena, napunimo se pozitivne energije. Ima dosta smijeha, evociranja uspomena, sve to nam olakšava funkcionisanje na terenu. Sigurno da su dosadašnji rezultati plod i toga - poručio je 26-godišnji Cetinjanin.

Prvi Radovićev pomoćnik, Vladimir Todorović, smatra da je ekipa u dobrom stanju.

- Kompletni smo, priključio nam se i Kendrik Peri. Spremamo se, analiziramo protivnika, znamo da nas očekuje težak meč. Izuzetno poštujemo BiH, sa njenim kvalitetima upoznajemo igrače proteklih dana, tako da mislim da ćemo spremno dočekati utakmicu - naglasio se trener iz Nikšića.

Pred odlazak u Tuzlu niko se nije “busao”, razmetao izjavama, ali je očigledno da igrači imaju vjeru u sebe i da se nadaju da će već večeras završiti sve dileme.

- Ono što nas karakteriše tokom cijelih kvalifikacija je miran pristup utakmicama, bez euforije. Naša šansa je u tome da ostanemo mirni, da pametno iskoristimo njihove mane, kao i naše vrline.

I Todorović napominje da ne razmišljaju o tome da im možda i odgovara poraz sa 18 ili manje razlike.

- Fokusirani smo samo na pripremu meča, ne bavimo se kalkulacijama. Znamo da nas čeka teška utakmica, BiH ima dobru ekipu, koju respektujemo, a mi ćemo ući s našim planom i držati ga se - poručio je 38-godišnjak koji je godinama prvi asistent i u Budućnosti.

Crnu Goru najbolje poznaje Kenan Kamenjaš, jer u našem najvećem klubu igra sa Popovićem, Igorom Drobnjakom i Aleksom Ilićem, a prošle sezone u SC Derbiju je dijelio svlačionicu sa Emirom Hadžibegovićem i Andrijom Slavkovićem.

- Sa tri momka igram u Budućnosti, sa nekoliko igrača se družim. Taktika je spremna, jasno nam je šta moramo da radimo, kako u odbrani, tako i u napadu. Imaćemo veliku podršku navijača, primarni cilj je pobjeda, a san je trijumf sa više od 19 poena razlike - naglasio je 23-godišnji centar.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: