Egzibicijom do Mundobasketa - kad najvažniju utakmicu igraš bez opterećenja, kao da je prijateljska

Košarkaši Crne Gore se fenomenalno izborili sa pritiskom i meč sa Češkom, koji im je donosio plasman na Svjetsko prvenstvo, odigrali izvanredno, slavili 88:70 i ispunili snove

28923 pregleda 16 komentar(a)
Foto: KSCG/Saša Matić
Foto: KSCG/Saša Matić

Kada drugi put dođu do Dalekog istoka da igraju na svjetskim prvenstvima, košarkaši Crne Gore će biti jedna od rijetkih selekcija bez NBA zvijezde.

Neće imati ni puno asova iz Evrolige, ali će imati nešto što ih odvaja od ostalih - fenomenalnu atmosferu, zajedništvo u ekipi, borbenost i nestvarnu mirnoću, koja imponuje iz meča u meč i omogućava da se nedostaci u igri lako zamaskiraju.

Kako drugačije, osim staloženošću, objasniti ono što se večeras dešavalo u “Morači”?

Najvažniju utakmicu u posljednje četiri godine, izabranici Boška Radovića su odigrali toliko rasterećeno i ležerno, bez ikakvih stega, da bi neko pomislio da im ne znači ništa, već da su samo izašli da se izigraju.

Takav pristup donio im je ubjedljivu pobjedu nad Češkom (88:70) i plasman na Mundobasket u Filipinima, Japanu i Indoneziji.

Sve je pred oko 4.500 navijača bilo jasno već nakon šest minuta. Petorka Kendrik Peri, Petar Popović, Andrija Slavković, Aleksa Ilić i Zoran Nikolić je brzo razoružala tim Ronena Ginzburga, jer je nakon uvodnih 2:4 napravila seriju 19:1 za 21:5.

Ređale su se trojke, uigrane akcije, rampe letećeg Ilića, a kada su ušli “najdugovječniji” reprezentativac Nikola Ivanović i kapiten Nemanja Radović, ekipa je ubacila u još veću brzinu i u 10. minutu imala plus 20 (31:11).

Zanimljivo, Ginzburg je već bio potrošio oba tajm-auta na koja je imao pravo u 1. poluvremenu.

Ništa, međutim, nije moglo da spriječi let “crvenih” ka drugom učešću na SP. U odličnoj atmosferi, domaći su nekoliko puta stizali do plus 27, pa je Radović u finišu polako izvodio iz igre Perija, Radovića i ostale, kako bi dobili više nego zaslužene ovacije sa tribina.

Češka je iskoristila slavljeničku atmosferu u domaćem taboru da ublaži poraz, ali ni u jednom trenutku nije zaprijetila...

Do ljeta i početka priprema je ostalo dosta vremena da Radović sumira utiske i odabere tim sa kojim će krenuti na Svjetsko prvenstvo.

Osim momaka koji su sinoć bili tu, računaće i na Bojana Dubljevića i Marka Simonovića, možda i na Marka Todorovića, na sada povrijeđene Vladimira Mihailovića i Dina Radončića i to bi vjerovatno bilo to.

Peri je izvanrednim odnosom zaslužio da se ne postavlja dilema da li će na Daleki istok putovati on ili Džona Radebou, a Nikola Vučević je sam sebe otpisao...

Žrijeb je 29. aprila u Kezon Sitiju na Filipinima, nakon čega će se znati imaju li “crveni” šansu da odu dalje nego prije četiri godine u Kini, kada su zauzeli 25. mjesto.

Ako je suditi po onome što smo posljednjih osam mjeseci gledali protiv Francuske, BiH, na Eurobasketu, a potom i u završnici kvalifikacija, možda se ostvari i ono što je Ginzburg sinoć poželio na pres konferenciji - da Crna Gora dobije dobar žrijeb i iskoristi ga da ode do 6. mjesta, kao Češka prije četiri godine...

CRNA GORA - ČEŠKA 88:70 (32:14, 18:11, 20:21, 18:24)

Podgorica - Dvorana “Morača”. Gledalaca: 4.500. Sudije: Markeš (Portugal), Ćulin (Rumunija), Kuneles (Kipar).

Crna Gora: ILIĆ 9 (1-1), SLAVKOVIĆ 11, Hadžibegović 5 (2-1), Radović 16 (5-5), Grbović 2, NIKOLIĆ 8 (2-2), Ivanović 17 (2-2), Spasojević, Drobnjak, POPOVIĆ 6 (5-3), Žugić, PERI 14 (4-4).

Češka: AUDA 10 (4-2), Hanzlik 17 (2-2), PULPAN 2, ŠAFARČIK, BALVIN 9 (6-5), Švec, Kovaž 2, Bem 5, Slavik, Balint 2 (2-2), Harnik 11 (2-1), KIZLINK 12 (3-1).

Bonus video: