Zelenortska Ostrva prestigla Crnu Goru i postala najmanja zemlja na SP

Tim sa arhipelaga u Atlantskom okeanu nanio je drugi poraz Obali Slonovače (79:64) u kvalifikacijama i kao bolja trećeplasirana ekipa iz dvije grupe afričkih kvalifikacija se domogao Mundobasketa

15865 pregleda 2 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Četiri godine i dva dana, Crna Gora je bila rekorder kao najmanja zemlja koja je učestvovala na svjetskim prvenstvima u košarci.

Od večeras, taj epitet ide uz Zelenortska Ostrva - tim sa arhipelaga u Atlantskom okeanu nanio je drugi poraz Obali Slonovače (79:64) u kvalifikacijama i kao bolja trećeplasirana ekipa iz dvije grupe afričkih kvalifikacija se domogao Mundobasketa.

Najveća zvijezda te selekcije je centar Reala, Valter Tavareš, koji je odmah nakon meča sa Žalgirisom u Evroligi u četvrtak krenuo na put ka Angoli, gdje njegov tim igra domaće mečeve.

Ubacio je 13 poena, a efikasniji od njega su bili asovi Benfike, Ivan Almeida (20) i Betinjo Gomeš (15).

Zemlja čiji su rukometaši vicešampioni Afrike, a vodi ih bivši selektor „lavova” Ljubomir Obradović, po procjeni Ujedinjenih nacija trenutno ima 572.000 stanovnika.

Crna Gora je 2019. godine, kada je izborila plasman na Mundobasket u Kini, imala 620.000 stanovnika, a manje od milion je imao još samo Katar 2006. (988.000).

„Crvene” je večeras mogao da „prestigne” i Island (347.101 stanovnika), ali je savladao Gruziju u Tbilisiju 80:77, a trebalo mu je četiri razlike.

Bonus video: