„Plavi” nakon pauze jure peti trijumf u nizu

AdmiralBet ABA liga za košarkaše: Budućnost Voli večeras od 20 sati dočekuje Zadar i želi nastavak pobjedničke serije

4346 pregleda 0 komentar(a)
Tre Bel-Hejns u duelu sa Zadranima u prvom dijelu sezone, Foto: KK Zadar
Tre Bel-Hejns u duelu sa Zadranima u prvom dijelu sezone, Foto: KK Zadar

Nakon tri sedmice pauze, zbog obaveza u kup takmičenjima i u reprezentacijama, nastavlja se Admiralbet ABA liga, a košarkaši Budućnost Volija u 20. kolu večeras od 20 sati dočekuju Zadar.

Ova dva tima odigrala su u prvom dijelu sezone, još sredinom novembra, odigrali utakmicu za pamćenje. Zadrani su tada dva minuta i 12 sekundi prije kraja vodili 102:92, da bi Podgoričani u završnici preokrenuli i upisali veliki trijumf - 104:103.

”Plavi” su u seriji od četiri pobjede u regionalnom takmičenju i nalaze se na trećem mjestu na tabeli sa 13 trijumfa i šest poraza. S druge strane, Zadar je u posljednjem kolu izgubio od Crvene zvezde, pa zauzima šestu poziciju sa skorom 9-10.

- Vraćamo se obavezama u ABA ligi nakon jako duge pauze. Ne znam tačan broj dana, ali jedan dio igrača je imao obaveze u Kupu, nismo bili u kompletnom sastavu, nakon čega smo se “rasuli” po reprezentacijama. Imali smo devet igrača u nekoliko selekcija i okupili smo se tek prije dva dana. To normalno otežava pripremu za ovu veoma važnu i tešku utakmicu sa Zadrom - rekao je trener Budućnosti Vladimir Jovanović.

15 pobjeda u ukupno 18 međusobnih mečeva u “Morači” u okviru ABA lige ima Budućnost protiv Zadra. Dva tima su se u regionalnom takmičenju do sada sastala 37 puta - “plavi” su slavili u 24

Srpski stručnjak poručuje da je glavni cilj zaustaviti najboljeg igrača Zadra - Luku Božića.

- Zadar ove sezone igra dobru i atipičnu košarku i bilježi dobre rezultate. U svojim redovima ima, pored svih ostalih igrača koji imaju kvalitet, MVP košarkaša do ovog trenutka prvenstva - Luku Božića. On rijetko ima jednocifren učinak i kada su u pitanju poeni, ali i skokovi. Naš prvi cilj će biti da zaustavimo njihovog najboljeg igrača, kao drugo da zaustavimo njihovo trčanje i tranziciju iz koje oni postižu veliki broj poena. Siguran sam da će meč biti naporan sa dva aspekta. Prvi je zbog duge pauze od više od 20 dana, a drugi jer protivnik igra atipično i biće nam potrebni energija i jaka koncentracija svih 40 minuta - poručio je Jovanović.

22,7 poena po meču u prosjeku ove sezone postiže lider Zadra Luka Božić, bivši košarkaš Budućnosti. Ima i učinak od 9,8 skokova i 6,1 asistencije po utakmici

Džej Džej O’Brajen zahtijeva od ekipe da na parket dvorane “Morača” izađe sa dobrom energijom.

- Meč sa Zadrom će nam biti prvi nakon dužeg perioda, veliki broj igrača je bio odsutan zbog utakmica sa nacionalnim timovima. Biće veoma važno da nađemo svoj ritam, da nametnemo svoj stil igre što je ranije moguće i da izađemo sa dobrom energijom kako bismo došli do trijumfa - rekao je O’Brajen.

Zadrani u posljednje vrijeme imaju mnogo finansijskih problema. Klub je napustio Antonio Jordano, spekulisalo se da bi mogli da odu i Božić, te Dario Drežnjak koji je odlučio da ostane do kraja sezone.

- Budućnost je u proteklom periodu podigla nivo odbrane. U posljednja tri meča u ABA ligi je primila po svega 58 poena, tako da se tu vidi najveći napredak Podgoričana u odnosu na prvi dio sezone. Neće biti lako u Podgorici, ali smo se spremali da odigramo na način kako će nama odgovarati. Vidjećemo da li ćemo u tome uspjeti - kazao je trener Zadrana Danijel Jusup.

Bonus video: