Spriječena senzacija, Budućnost Voli od minus 16 do pobjede nad Zadrom

Tim Vladimira Jovanovića u posljednja dva minuta serijom 7:0 slomio otpor gostiju iz Dalmacije i slavio 76:68

19563 pregleda 6 komentar(a)
Emanuel Lekomt daje trojku sa pola terena, Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović
Emanuel Lekomt daje trojku sa pola terena, Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović

Pauza zbog FIBA „prozora”, odsustvo Trea Bel-Hejnsa zbog povrede, nemoć u reketu, minus 16 u 2. četvrtini...

Svi preduslovi za senzaciju u „Morači” su bili ispunjeni, ali se Budućnost Voli izvukla trojkama i u 20. kolu AdmiralBet ABA lige savladala Zadar 76:68.

Vladimir Jovanović nije mogao da računa na prvog plejmejkera, koji je sjedio pored klupe sa zavijenim prstom, pa su njegovi izabranici na startu bili smušeni.

Luka Božić, koji je bio u Budućnosti u sezoni 2019/2020. i umalo i završio sa ozbiljnim bavljenjem košarke (bio bez kluba preko godinu i po), dominirao je u napadu i bio najzaslužniji što su gosti povećavali prednost do 12. minuta i ogromnih 30:14.

To kao da je bio signal za buđenje. Igre u reketu nije bilo (Alfa Kaba bez poena, Marko Jagodić-Kuridža pogodio jednom), pa su se Jovanović i njegovi puleni oslonili na šut za tri poena.

U 2. četvrtini su pet puta bili precizni iza linije 6,75, uključijući i pogodak Emanuela Lekomta gotovo sa pola terena uz zvuk sirene za poluvrijeme i minimalni zaostatak na odmoru (39:40).

Belgijanac je sa dva bacanja donio i prvo vođstvo svom timu u 23. minutu (45:43), da bi Erik Grin 3. četvrtinu zatvorio trojkom za 61:56.

Pomislilo se da će to konačno slomiti Zadar, ali jedini tim koji je ove sezone savladao Crvenu zvezdu u ABA ligi se nije dao.

Božić je trojkom, tj. svojim 25. poenom, preokrenuo na 64:63, ali je Kameron Rejnolds u dva vezana napada pogodio iza linije 6,75.

Zadar se nije dao, a nakon koša Grina iz teške situacije za 71:68 na minut i 55 sekundi do kraja, Danijel Jusup je tražio tajm-aut. Srećom, Lekomt je ukrao loptu Božiću, a potom je Džej Džej O'Brajen popravio promašaj posljednjeg pojačanja Budućnosti i praktično riješio sve dileme.

Grin je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa 17 poena, Rejnolds je dao 14, Lekomt 11...

Božić je bio najbolji u redovima Zadra sa 25 koševa, šest asistencija, pet skokova, ukradenom loptom i blokadom, ali je imao i četiri izgubljene.

Bonus video: