Luka Bogavac: Spreman sam za A reprezentaciju

Košarkaši Podgorice se plasirali na završni turnir NLB ABA2 lige. Odlične igre Podgoričana se poklopile sa dolaskom Luke Bogavca, koji je jedan od najzaslužnijih za plasman na završni turnir

8297 pregleda 17 komentar(a)
Odveo Podgoricu u plej-of: Luka Bogavac, Foto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović
Odveo Podgoricu u plej-of: Luka Bogavac, Foto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović

Poslije dva uvodna “balona” NLB ABA2 lige košarkaši Podgorice bili su na skoru od dvije pobjede i tri poraza. Potom je u decembru uslijedio “balon” na Zlatiboru i šokantan poraz od makedonskog TFT-a (95:93) poslije produžetka. U tom trenutku sa skorom 2-4 plej-of je bio daleko za ekipu Nebojše Bogavca.

Ali, od meča sa makedonskim predstavnikom stvari su se okrenule za 180 stepeni. Podgorica je vezala šest pobjeda, a u četvrtak savladala slovenački Helios (79:70), nanijela mu prvi poraz u regionalnom takmičenju i obezbijedila odlazak na završni turnir koji se od 12. do 16. aprila igra u Domžalama.

Period dobrih igara Podgorice počeo je sa dolaskom Luke Bogavca. Mladi košarkaš je početkom decembra stigao na pozajmicu iz Mege, iz utakmice u utakmicu je rastao, vukao ekipu i jedan je od najzaslužnijih za dobre igre Podgoričana.

”I prije utakmice sa Heliosom smo znali da idemo na završni turnir. U utakmicu smo ušli kao da nam je bukvalno bitna za sami prolazak. Ponosni smo - Helios je jedna od najkvalitetnijih ekipa u ABA2 ligi. Ovo je veliki vjetar u leđa za nas”, kazao je Bogavac na početku razgovora za “Vijesti”.

Mladi kombo bek je sezonu počeo u Megi, gdje nije dobijao minutažu. Uslijedio je odlazak u Podgoricu, što se ispostavilo kao odličan potez. U regionalnom takmičenju na sedam utakmica prosjek mu je 13,4 poena, 3,7 skokova i 4,6 asistencija.

”U Megi nisam igrao na početku sezone. Po dolasku u Podgoricu trebalo je da prođe jedan period i fizičke i mentalne adaptacije, da se vratim u dobru formu. Iz utakmice u utakmicu sam rastao uz ekipu i to je jedna pozitivna stvar za nas. Imam veliku privilegiju da sam sa nevjerovatnim momcima u ekipi. Prvi put sam osjetio ovakvu hemiju u timu. Većinu njih i poznajem od ranije, što mi je pomoglo”, priča 19-godišnji košarkaš.

Luka Bogavac
Luka Bogavacfoto: ABA league j.t.d/Dragana Stjepanović

A najbitnije u čitavoj priči je činjenica da je Lukin otac, Nebojša Bogavac, trener ekipe.

”Nije lako - ni njemu, a ni meni. Karakterni smo obojica, ali sa jedne strane je to velika privilegija. Dopunjujemo se. Kao mlađi sam dosta radio sa njim individualno. Sada malo manje zbog vremena i obaveza sa reprezentacijom. Neke segmente u igri sam pokupio od njega”, objašnjava Luka.

Podgorica “balon” u Širokom Brijegu završava danas (15) utakmicom protiv Pelistera.

”Sigurno da protiv Pelistera moramo ući sa maksimalnom energijom. Nećemo biti fizički odmorni, jer je posljednja utakmica. Ali to ne treba da bude izgovor. Treba da budemo fokusirani i da regularni dio završimo sa pobjedom”.

Nakon posljednje utakmice biće poznato stanje na tabeli i protivnik u četvrtfinalu završnog turnira.

”Prvi cilj je ostvaren, što nije bilo lako, naročito ako se pogleda situacija od prije dva mjeseca. Svaku utakmicu treba da igramo maksimalno, pa dokle doguramo. Svakako da smo svjesni šta bi moglo da se desi ako budemo na nivou koji sada držimo”.

Sa ovakvim igrama, Bogavac je legitiman kandidat da se nađe na spisku putnika A reprezentacije za Mundobasket u Indoneziji, Japanu i na Filipinima.

”U ovom trenutku sam fokusiran na utakmice sa klubom. Na svakoj utakmici dajem maksimum. Poziv u A reprezentaciju i odlazak na Mundobakset bi bio veliki uspjeh u mojoj karijeri. Ako dobijem poziv, svakako da sam spreman da ga prihvatim. Ali, sada sam fokusiran na sezonu sa Podgoricom, i to je prioritet broj jedan”.

Bronza je bila impuls, ponosan sam na taj period

Luka Bogavac je prethodnog ljeta bio član mlade reprezentacije Crne Gore, koja je na Evropskom prvenstvu u Podgorici osvojila bronzanu medalju. Finale je izmaklo u neizvjesnom meču sa Litvancima, poraz (67:63) je bio bolan i zbog nekih sudijskih odluka, ali je odličan turnir krunisan pobjedom nad Izraelom u meču za bronzu.

”Veliki uspjeh. Ponosan sam na taj period. Imali smo dobru ekipu i dobre momke. Napravili smo istorijski uspjeh, ali ostaje žal što nismo ušli u finale protiv Španije. Treba biti realan i reći da je bronza veliki uspjeh za nas”, prisjetio se Bogavac.

Bonus video: