Rusija se vratila u evropski vrh: Polufinale poslije šest godina

Poslije šest godina, ruska selekcija je u polufinalu Eurobasketa. Nakon bronze 2011, bila je 21. dvije godine kasnije, a 17. na prošlom šampionatu
13 komentar(a)
Šved, Foto: FIBA
Šved, Foto: FIBA
Ažurirano: 13.09.2017. 17:50h

Rusija se vratila u evropski vrh - u takmičarskom meču, tvrdom i nervoznom, tim Sergeja Bazareviča savladao je Grčku 74:69.

Poslije šest godina, ruska selekcija je u polufinalu Eurobasketa. Nakon bronze 2011, bila je 21. dvije godine kasnije, a 17. na prošlom šampionatu.

Grci su potpuno kontrolisali igru i rezultat punih 25 minuta, jer su dobrom odbranom zaustavili najmoćnijeg ruskog igrača, Alekseja Šveda, koji je u prvom poluvremenu postigao četiri poena.

Imala je Grčka i dvocifrenu prednost u više navrata, ali kada je proradio Šved, a iz igre izašao mozak grčkog tima Nik Kalates, krenuli su i Rusi.

Šved je u trećoj četvrtini postigao 13 poena, vratio svoj tim u igru uoči posljednjih 10 minuta - 53:51 za Grčku.

Najbolji ruski igrač nastavio je da vodi svoj tim do preokrteta i prednosti od šest poena, šest minuta prije kraja meča - 65:59.

Kalates je držao Grčku u igri, jedini je bio raspoložen u napadu, ali dovoljan da se uđe u neizvjesnu završnicu...

Hvostov je 44 sekunde prije kraja doveo Rusiju u vođstvo 70:66.

Hvostov je, zatim, pogodio dva od četiri bacanja, a Kalates trojkom smanjio na 72:69, da bi Fridzon sa dva ubačena penala riješio dileme...

Šved je na kraju meč završio sa 26 poena, imao i pet asistencija, 15 je postigao Timofej Mozgov, uz 10 skokova.

U grčkom timu raspoložen je bio samo Kalates sa 25 poena, pet skokova i sedam asistencija.

Bonus video: