Nebitan rezultatski, a psihološki važan meč

Košarkaši Budućnost Volija večeras (19 časova) gostuju Turk Telekomu na zatvaranju grupne faze Evrokupa. “Plavi” su “zakucani” na 6. mjesto grupe B, ali žele da uhvate formu pred završnicu sezone

5900 pregleda 5 komentar(a)
Najvažnija karika u napadu: Erik Grin, Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović
Najvažnija karika u napadu: Erik Grin, Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović

Od poraza od Trenta prije dvije sedmice, bilo je jasno da će Budućnost Voli biti šesta u grupi B Evrokupa. Na lošu igru i rezultat na sjeveru Italije nadovezao se i najubjedljiviji neuspjeh u “Morači” u evropskim takmičenjima od 2001. godine, od Gran Kanarije (69:94), pa tim Vladimira Jovanovića ne može olako da shvati večerašnje gostovanje u Ankari (19 časova).

Iako duel sa Turk Telekomom nema nikakvu rezultatsku važnost za “plave”, dobra igra je neophodna za samopouzdanje pred završnicu sezone. Do osmine finala Evrokupa je ostalo još dvije sedmice i jasno je da bi novi poraz, pogotovo ako bude ubjedljiv, uticao na pad ionako uzdrmanog samopouzdanja.

Jasno je da je ekipa Erdema Džana favorit, jer je lider turskog Superliga i pobjeda joj je neophodna da bi sačuvala 2. mjesto u grupi B i prednost domaćeg terena bar do polufinala Evrokupa, ali Podgoričani žele da što duže budu u igri.

- Turk Telekom je kvalitetan tim, koji je krenuo u novi projekat i na oba fronta igra jako kvalitetno. U turskom prvenstvu je prvoplasirani, iznad evroligaških timova sa daleko većim budžetima. Igra konstantno, cijele sezone je jako dobar i mislim da je ispred nas veliki izazov. Bitna nam je utakmica, ne rezultatski, jer se naša pozicija već zna, pa skoro i protivnik, ali nam je bitno da pokažemo reakciju na prethodne utakmice - rekao je Jovanović.

Budućnost je imala problema sa formom, a 49-godišnji stručnjak stalno ističe da su na to uticali Kup i pauza zbog reprezentativnih obaveza, jer je čak devet igrača bilo odsutno.

- U prethodnom periodu smo imali trzavica od Kupa, FIBA “prozora”, ali i dosta sitnih povreda koje su odvlačile igrače na sedam dana od treninga i utakmica. S te tačke gledišta, ova utakmica nam je bitna i siguran sam da ćemo imati ozbiljan pristup, te da će ovo biti uvod u dobre partije - poručio je Jovanović.

Prva napadačka opcija Budućnosti, Erik Grin, želi dobro izdanje u Ankari.

- Očekujem da odigramo jako, kvalitetno, da se nadmećemo i pokušamo da dobijemo. To je naš cilj. Ukoliko želimo da dođemo do ciljeva koje smo sebi zacrtali u ABA ligi i plej-ofu Evrokupa, moramo da gradimo igru na ovakvim mečevima. Ovo nije izuzetno važna utakmica, ali jeste veliki meč za nas da uđemo u ritam, dođemo do forme i krenemo u napad na ciljeve na kraju sezone - naglasio je Grin.

Ulm ima zicer za duel protiv Budućnosti u osmini finala

U grupi B, u kojoj je Budućnost Voli “zakucana” za 6. mjesto, ostalo je da se riješi samo ko će zauzeti pozicije dva, tri i četiri. Za “plave” je, međutim, mnogo bitnija borba u grupi A, u kojoj nijedno mjesto nije bilo “zacementirano” pred posljednje kolo.

Trećeplasirani tim iz te grupe će dočekati tim Vladimira Jovanovića u osmini finala, a najvjerovatniji rival mu je Ulm. Njemački tim, za koji nastupa Fedor Žugić, imaće zicer pred svojim navijačima protiv Kluža, koji se od Evrokupa oprašta kao devetoplasirani tim grupe A.

Ukoliko Nemanja Gordić i drugovi iznenade u “Ratiofarm areni”, šansu da preuzmu 3. mjesto će imati Litkabelis i Venecija. Litvancima bi u tom slučaju bila dovoljna pobjeda nad Huventudom u Badaloni, a pred Italijanima je gotovo nemoguća misija - da izgube i Ulm i Litkabelis, a da oni u gostima dobiju Prometej, kojem je potreban trijumf da bi osigurao 1. mjesto i prednost domaćeg terena do eventualnog polufinala.

Erik Grin - “najvrelija” ruka Evrokupa u 2023. godini

U moru statističkih parametara, jedan koji najbolje otkriva kakav je neko šuter je broj poena po posjedu, a u 2023. godini u toj kategoriji je najbolji bek Budućnost Volija, Erik Grin.

Amerikanac, koji je stigao krajem decembra, na osam utakmica je upisivao prosječno 18,9 poena, uz 47,9 odsto šuta za tri i 59,3 za dva poena.

Na 115 posjeda u 2023. je ubacio 151 poen, tj. prosječno 1,31 po posjedu. Drugi u toj kategoriji je Di Džej Stivens (1,29) iz lidera grupe A, Prometeja, koji je u seriji od 10 pobjeda. Slijede Aksel Butej (Turk Telekom - 1,26), Đoel Para (Huventud - 1,25) i Bruno Kaboklo (Ulm - 1,22), a sedmi na listi je bivši crnogorski reprezentativac, Derik Nidam iz Burse (1,21).

Zanimljivo, prvi strijelac Evrokupa je Jogi Ferel iz Cedevita Olimpije (prosječno 19,1 poen), iako su Ljubljančani “zakucani” na dnu grupe A.

Lider Evrokupa je još jedan igrač Budućnosti, Alfa Kaba, koji jedini ima dvocifren broj skokova u prosjeku (10,9).

Bonus video: