Nove zvijezde: Mirković i Todorović oduševili na turniru u Beogradu

Košarkaši SC Derbija bili glavni aduti Next Generation tima, koji je na kvalifikacionom turniru juniorske Evrolige u Beogradu osvojio 3. mjesto, a sekunde su ih dijelile od finala

3969 pregleda 6 komentar(a)
David Mirković na današnjem meču, Foto: Euroleague
David Mirković na današnjem meču, Foto: Euroleague

Mladi košarkaši SC Derbija - David Mirković, Vasilije Todorović i Demir Dogan, dobili su poziv da nastupe u Next Generation timu na turniru juniorske Evrolige u Beogradu.

Turčin nije zaigrao, jer je zadobio visoku temperaturu, a nade crnogorske košarke su oduševile i pokazale da imaju blistavu budućnost u godinama koje slijede.

Next Generation tim je danas osvojio 3. mjesto, jer je nakon produžetka savladao čuvenu francusku akademiju INSEP (77:70), uz sjajne partije dvojice Nikšićana - 17-godišnji Mirković je bio najefikasniji igrač meča sa 17 poena, godinu stariji Todorović je ubacio 15.

Vasilije Todorović u duelu sa Aleksandrom Goljovićem iz Partizana
Vasilije Todorović u duelu sa Aleksandrom Goljovićem iz Partizanafoto: Euroleague

Zanimljivo je da su njih dvojica dali prve poene u produžetku i donijeli prednost svom timu koju INSEP nije mogao da dostigne.

Još bolje su nade naše košarke igrale dan ranije u obračunu sa Crvenom zvezdom za 1. mjesto u grupi A. Mirković je dao 32 koša, a Todorović 23, uključujući i trojku za produžetak i pogodak za preokret 4,9 sekundi do kraja, ali je jedan od najvećih talenata evropske košarke, Nikola Topić, donio pobjedu Zvezdi (96:95) 1,4 sekunde prije posljednje sirene.

Mirković je turnir u Beogradu završio sa prosječno 17,5 poena (52,6 odsto za dva, 35,7 % za tri) i 9,8 skokova za indeks 20,5, a Todorović sa 18,3 koša (58,6 % za dva i 43,8 % za tri) i četiri uhvaćene lopte za indeks 18,3.

Plasman na finalni turnir je izborila Mega, koja je takođe nakon produžetka savladala Crvenu zvezdu (80:79).

Bonus video: