Derbi bez tenzija

Budućnost Voli i Mornar danas (16 časova) u “Morači” igraju duel koji donosi mnogo manje uzbuđenja nego njihovi prethodni obračuni u AdmiralBet ABA ligi

9441 pregleda 0 komentar(a)
Opušteni dolaze u Podgoricu: Nemanja Vranješ na prvoj međusobnoj utakmici, Foto: kk mornar / media pro
Opušteni dolaze u Podgoricu: Nemanja Vranješ na prvoj međusobnoj utakmici, Foto: kk mornar / media pro

Najveći crnogorski derbi u posljednje vrijeme je izgubio žar, jer Mornar više nije što je nekada bio. Ni Budućnost Voli nema budžet kao u prethodnim sezonama, ali je mnogo jača od Barana, o čemu najbolje svjedoči pozicija na tabeli AdmiralBet ABA lige.

Tim Vladimira Jovanovića je treći, a izabranici Mihaila Pavićevića su tek prije 20-ak dana pobjedom nad Borcem uplovili u mirnu luku i praktično obezbijedili opstanak, bez straha od baraža. Koliko je turbulentna i puna lutanja sezona za klub sa primorja, dovoljno govori i činjenica da su otpuštena dvojica Amerikanaca - Kris Džons i Džordan Goldvajr, kao i Novozelanđanin Kori Vebster.

Pitanje favorita pred današnji meč u “Morači” (16 časova) se ne postavlja, mada bi adut Mornara mogao da bude rasterećenost, jer im meč ništa ne znači, s obzirom na to da Borac i MZT ne mogu da ih sustignu.

- Protiv Mornara nas, kao i uvijek, očekuje velika borba, zahtjevan duel. Barani insistiraju na izuzetno brzoj igri, agresivni su u odbrani, nastoje da stignu do lakih poena iz tranzicije. To je ekipa koja je napravila dosta promjena od našeg prvog meča u ABA ligi, a i mi smo doživjeli promjene. Ukoliko nam odbrana bude prava, vjerujem da možemo da upišemo novu pobjedu - rekao je Aleksandar Lazić, koji je u Budućnost stigao upravo iz Bara.

Na četiri meča do kraja, “plavi” imaju pobjedu više i bolji međusobni skor od Cedevita Olimpije, a danas moraju da trijumfuju kako bi se približili 3. mjestu pred plej-of.

- Utakmica će sigurno biti interesantna, a znamo kako igraju ekipe trenera Pavićevića. Mornar je napadački nastrojen, a ima dosta igrača koji mogu da kreiraju, dosta šutiraju za tri i naš osnovni zadatak je da se zaustavi njihov napad. Kada igramo dobro odbranu, to nam omogućava i lake poene, prije svega iz kontri. Tome bi trebalo da težimo i da nam se poprave procenti šuta za tri - poručio je Vladimir Jovanović.

Mornar će sezonu završiti u ex-YU ruhu, jer su u timu ostali Slovenci Gregor Glas i Petar Vujačić, Srbi Marko Pecarski, Radovan Đoković i Marko Kovačević, te Hrvat Antonio Vranković.

- Situacija za nas je sada opuštenija, jer smo skoro sigurno obezbijedili opstanak. Do kraja ćemo igrati samo sa “domaćim” igračima, s obzirom na to da smo sa Amerikancima i Novozelanđaninom raskinuli ugovore, jer smo procijenili da ne donose željeni kvalitet. Budućnost je apsolutni favorit, bez dileme. Pokrivena je na svim pozicijama, to je tim selektiran da napravi dobre rezultate i u ABA ligi i u Evrokupu. Na nama je da pružimo maksimum - istakao je Pavićević.

Nemanja Vranješ ističe da je Mornar rasterećen.

- Lakše se diše poslije pobjeda koje smo ostvarili u borbi za opstanak. Meč protiv Budućnosti je za nas uvijek poseban, jer se radi o crnogorskom košarkaškom derbiju. Iako su favoriti, odlično ih poznajemo, znamo njihove mogućnosti i rasterećeno ćemo pokušati da ih iznenadimo.

Bonus video: