Partizan se vratio, a plej-of je teren na kojem gospodari Željko Obradović

U prvoj sezoni u Evroligi nakon osam godina, Partizan izborio plasman među osam najboljih

21961 pregleda 404 reakcija 27 komentar(a)
Zek Ledej je bio najbolji na utakmici sa Monakom, Foto: KK Partizan
Zek Ledej je bio najbolji na utakmici sa Monakom, Foto: KK Partizan

Osam godina je Partizan čekao da zaigra u Evroligi, a kada je tu priliku dobio ekspresno se vratio u vrh evropske košarke - ekipa Željka Obradovića sinoć je, u 33. kolu, savladala u gostima Monako (88:84) i rundu prije kraja obezbijedila plasman u Top 8.

Partizan je posljednji put među osam najboljih u Evropi bio 2010. godine kada je ekipa predvođena Duškom Vujoševićem stigala do F4 u Parizu. Tada je u četvrtfinalu, u "Štark areni", eliminisan Makabi, ali je u polufinalu bolji bio Olimpijakos. Potom su u meču za treće mjesto "crno-bijeli" izgubili od CSKA.

"Srećan sam što smo pobijedili večeras i što smo među osam najboljih u Evropi. Svaka čast mojim igračima na svemu što su do sada uradili. Bila je ovo teška utakmica protiv tima koji je već u prva četiri i imaće prednost domaćeg terena u plej-of seriji", rekao je trener Partizana Željko Obradović na konferenciji za medije nakon utakmice sa Monakom.

Partizan u posljednjem kolu, u petak 14. aprila, dočekuje Panatinaikos. Nije to meč bez rezultatskog značaja, budući da nekadašnji šampion Evrope može regularni dio da završi i na petoj poziciji. Stoga su bitne i dvije utakmice koje će biti odigrane u četvrtak - Crvena zvezda - Fenerbahče, odnosno Makabi - Real Madrid. U slučaju trijumfa Zvezde i Reala, Partizan bi, uz pobjedu nad Panatom, regularni dio završio na petom mjestu. A Zvezda će motivisana ući u duel sa Fenerom, budući da bi sezonu u Evroligi mogla da završi sa 17 pobjeda, što bi bio klupski rekord. Meč sa Makabijem je bitan i Realu, koji juri prvo mjesto na tabeli.

Daleko sada izgleda oktobar kada je Partizan sezonu u Evroligi otvorio sa tri poraza - od Albe, Baskonije (poslije produžetka) i Milana. Nakon toga su "crno-bijeli" slavili protiv Virtusa, Žalgirisa i Panatinaikosa, a onda je uslijedio poraz od Olimpijakosa i trijumf u "Štark areni" nad Makabijem.

Košarkaši Partizana nakon pobjede nad Zvezdom u ABA ligi
Košarkaši Partizana nakon pobjede nad Zvezdom u ABA ligifoto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović

Krajem novembra i početkom decembra uslijedio je niz od pet poraza - od Barse, Reala i Asvela u gostima, te Crvene zvezde i Valensije kod kuće. Partizan je bio na skoru 4-9, a nakon poraza od Asvela mnogi su kritikovali čak i Željka Obradovića, najtrofejnijeg evropskog trenera, njegove taktičke zamisli i izbor igrača.

Uslijedio je odgovor Paritzana na terenu. Nakon pobjede nad Efesom, čini se da je prelomni momenat bila pobjeda u neizvjesnoj završnici u gostima nad Fenerbahčeom (73:72). Kalendarska 2022. je završena pobjedama nad Bajernom i Monakom kod kuće, 2023. otvorena porazima od Makabija i Valensije i pobjedom nad Baskonijom, a onda je uslijedio niz od četiri trijumfa - u gostima nad Crvenom zvezdom, Žalgirisom i Bajernom i kod kuće nad Asvelom. Pobjeda protiv Bajerna bila je deveta na posljednjih 11 mečeva, Partizan je bio na skoru 13-11. Došlo je do preokreta, ekipa je postala legitiman kandidat za četvrtfinale, a onda je uslijedio finiš sezone.

Poznato je da Obradovićeve ekipe najbolju košarku igraju u drugom dijelu sezone, a takav slučaj je i sa Partizanom. Najtrofejniji evropski stručnjak je složio kockice, pa je poslije trijumfa u gostima nad Efesom 16. marta (97:84), u kojem je Partizan nadoknadio minus 17 (23:6), bilo jasno da se ekipa ne zaustavlja, da je samo pitanje noći kada će četvrtfinale biti ovjereno.

A do Top osam faze ekipa je stigla sinoć u Monte Karlu. Imao je Partizan minus 10, potom je preokrenuo, vodio i 15 (53:38), ali je tek u finišu izvukao pobjedu. A trojku za let u četvrtfinale pogodio je Kevin Panter. Isti onaj Panter, koji je kritikovan nakon utakmice Admiralbet ABA lige protiv Mornara u Baru kada je 10 puta šutirao iz igre i svih 10 otvorenih šuteva promašio.

"Vjerovali ili ne, a to sam rekao i cijelom timu, on je sve uradio rezonski, on je najmanji problem bio na ovoj utakmici što se tiče napada. To su sve otvoreni šutevi. Ostali su imali problem sa odlukama, nerezonskim šutevima, u fazi kontranapada, sa odlukama kada se dodaje lopta, iz skoka, četiri faula u napadu... Sve su to i te kako bitne stvari. Ne samo Panter, svaki igrač kad ima izgrađenu situaciju neka šutira. To više nije njegov problem, već moj problem kao trenera", rekao je Obradović nakon oktobarskog meča sa Mornarom.

U međuvremenu nije samo Panter, već kompletna ekipa počela da pogađa iz svih pozicija, pa Partizan posljednje kolo Evrolige dočekuje kao napadački najbolja ekipa u Evroligi - prosjek je 84,66 poena.

U posljednjem kolu Partizan, dakle ima priliku da stigne i do petog mjesta. Ali, Obradović ne razmišlja mnogo o tome.

"Rekli su mi da ne možemo da budemo osmi - možemo peti, šesti ili sedmi, ali to nije bitno. Igraćemo na nivou na kojem smo već bili", poručio je Žoc.

Ekipa igra na visokom nivou i u ovom trenutku sigurno nije idealan rival timovima iz vrha Evrolige, koji imaju visoke ambicije u ovom takmičenju.

"Rezultat Partizana je očekivan s obzirom na trenera i tim koji je okupljen, ali i sve ono što nosi Partizan sa sobom, to je tradicija i činjenica kakvu podršku imaju. Za mene to nije iznenađenje. Sigurno svi žele da ih izbjegnu u plej-ofu. Zbog toga što znam da mogu da završe na petom mjestu i da se sa njima sastanemo, ne bih volio da igramo protiv njih. Više bih volio da igramo i protiv Makabija ili Fenerbahčea. Samim tim sam sve rekao, kada je u pitanju Partizan", kazao je za Basketballsphere pomoćni trener Saše Obradovića u Monaku Mirko Ocokoljić.

Sa Obradovićem pored klupe visoke ambicije ima i Partizan. Jer, finiš sezone se uvijek igra po notama Željka Obradovića.

Protiv Panatinaikosa za istoriju

Partizan je tri puta obarao rekord po posjećenosti evroligaških utakmica u "Štark areni" u jednoj sezoni - protiv Olimpijakosa (20.003), Barselone (20.041) i Reala (20.068).

A protiv Panatinaikosa može da bude oboren, i vjerovatno hoće, rekord od minimum 300.000 ljudi na svim utakmicama jednog kluba u Evroligi tokom samo jedne sezone.

Navijači Partizana
Navijači Partizanafoto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović

Za to je potrebno da utakmicu protiv Atinjana sa tribina posmatra najmanje 17,715 navijača.

Najmanje je bilo na utakmici sa Efesom (13.776), a najviše na posljednjem meču sa Realom.

Bonus video: