Bolan završetak Efesove vladavine

Dvostruki uzastopni prvak, tim koji je posljednje četiri godine igrao najbolju košarku na Starom kontinentu, ove sezone neće igrati ni u četvrtfinalu Evrolige

3290 pregleda 0 komentar(a)
Povrede, problemi, loša forma - sve to je koštalo Efes: Šejn Larkin, Foto: Anadolu Efes
Povrede, problemi, loša forma - sve to je koštalo Efes: Šejn Larkin, Foto: Anadolu Efes

Nakon dvije uzastopne titule prvaka Evrope uslijedio je veliki neuspjeh koji znači kraj vladavine košarkaša Anadolu Efesa. Klub iz Istanbula definitivno neće igrati u četvrtfinalu Evrolige, sve šanse da bude među osam najboljih je izgubio u četvrtak porazom u gradskom derbiju od Fenerbahčea, mada je kompletnu sezonu ovakav epilog mogao da se nasluti, jer Efes jednostavno nije ličio na sebe...

- Nije meč sa Fenerom bio presudan, nije sve stalo u ovih 40 minuta. Izgubili smo previše utakmica, pogotovo u duelima sa ekipama koje su odavno ostale bez šansi da se bore za plej-of. Uprskali smo i doživjeli neuspjeh - rekao je trener Ergin Ataman.

Dugo je Efes tokom sezone bio nekompletan, ali je isto tako i bio žrtva slabo odrađenog posla na tržištu. Bez prave svježe krvi, uz odlazak veterana i lidera Krunoslava Simona koji nije bilo lako nadomjestiti, pad je možda i očekivan. Trio Vasilije Micić - Šejn Larkin - Vil Klajburn je rijetko dobijao pravu pomoć od Tibora Plajsa, Ilajdže Brajanta, Rodriga Boboe, Anta Žižića, Brajanta Danstona...

Jedna generacija tako silazi sa scene. Efes je veliki nalet najavio u sezoni 2018/19. kada je igrao finale Evrolige (u meču za titulu je izgubio od CSKA), godinu kasnije je bio dominantan i već viđen kao šampion dok nije sezona stala zbog pandemije koronavirusa, ali je sve nadoknadio kasnije sa dva uzastopna pehara.

- Imali smo mnogo problema, ali su ih imali i drugi. Posljednje četiri godine su bile fantastične, ispisali smo istoriju i sada je ispalo ovako. To je košarka i sport, neke stvari morate da prihvatite - istakao je Ataman.

A Ataman je baš taj koji konačan poraz nije najbolje prihvatio, jer je preksinoć protiv Fenera teren napustio 40 sekundi prije kraja revoltiran uvredama navijača domaćina.

- Ništa se nije desilo. Čestitao sam protivniku i otišao ranije u svlačionicu. To je sve - dodao je Ataman.

Da li će trofejni trener ostati u Efesu? To je vjerovatno pitanje svih pitanja pred narednu sezonu, mada tim nesumnjivo čekaju velike promjene u igračkom kadru.

Posljednjih dana se spekulisalo da Ataman ima dogovor sa Panatinaikosom...

- Ne treba da vjerujete u sve što se priča, to su lažne vijesti. Svako ima pravo da pošalje ponudu i istina je da je jedna stigla do mene. Ali, nisam pričao ni sa kim niti imam dogovor. Efes je velika porodica i svi ćemo prvo da sjednemo da zajedno pričamo o ovom neuspjehu i svemu što slijedi. Nakon tog sastanka će dosta toga biti jasnije - kazao je 57-godišnji stručnjak.

Efes će odigrati još jedan meč u Evroligi, narednog petka će dočekati Monako, sigurnog učesnika četvrtfinala.

Bonus video: