Dalas Maveriksi: Hronologija neuspjeha

Luka Dončić prvi put od svoje ruki sezone neće igrati plej-of košarku, a budućnost njegovih Maveriksa izgleda tmurno...

11505 pregleda 3 komentar(a)
Dončić i Irving: Talenat ne garantuje uspjeh, Foto: Reuters
Dončić i Irving: Talenat ne garantuje uspjeh, Foto: Reuters

Sinoćnjim porazom od Čikaga (112:115), Dalas je i zvanično izgubio sve šanse da se nađe u plej-inu. Kako su Maveriksi za deset mjeseci prešli put od finala Zapadne Konferencije do nemogućnosti da budu barem u 10 najboljih ekipa?

ZATIŠJE PRED BURU

Od ekipe koja se prošle sezona borila za veliko finale NBA lige ostale su samo grube konture, a sve je počelo odlaskom Džejlena Bransona.

Talentovani plejmejker koji je iz sezone u sezonu rastao, napustio je Teksas zbog nesposobnosti uprave.

Maveriksi su imali priliku da produže ugovor sa Bransonom još predprošlog ljeta, ali su odlučili da sačekaju da Džejlen postane ograničeni slobodni agent (?), pa tek onda da mu ponude produžetak saradnje.

Iako su imali „prava” na mladog pleja, jer su ga draftovali, te su shodno tome bili jedina ekipa koja je bila u mogućnosti da mu ponudi petogodišnji ugovor, Branson je odlučio da promijeni sredinu i potpiše za Njujork Nikse.

Nekada važan šraf Dalasovog mehanizma, sada predvodnik 'novih' Niksa (Džejlen Branson)
Nekada važan šraf Dalasovog mehanizma, sada predvodnik "novih" Niksa (Džejlen Branson)foto: Reuters

Mark Kjuban, vlasnik tima, je optužio Bransonovog oca da je tražio „nerealan” novac za svog sina i da je on glavni krivac što su pregovori propali.

Američkom milijarderu zamjeraju pretjerano miješanje u vođenje tima i načina na koji će ekipa igrati. Mnogi osjećaju da je Kjuban previše svojeglav, te da želi da bude vlasnik, generalni menadžer i trener.

Odlaskom Bransona, Dalas je izgubio igrača za budućnost, nekog ko je u plej-ofu dizao igru na veći nivo i ko se odlično slagao sa liderom tima - Lukom Dončićem.

POČETAK KRAJA

Uprkos gubitku najvažnijeg igrača nakon Dončića, Maveriksi su do 6. februara igrali na solidnom nivou. Sa skorom 28-26 zauzimali su 6. mjesto na Zapadu, uz izgledne šanse da do kraja regularne sezone završe na visokoj 2. poziciji.

A onda je uprava Dalasa povukla potez za koji se ispostavilo da im je upropastio sezonu. Kajri Irving, višestruki „ol-star” i košarkaški virtuoz, ali rijetko kada profesionalni sportista, je stigao u Teksas. U suprotnom pravcu su otišli Spenser Dinvidi, Dorijan Fini Smit (koji su bili defanzivni oslonac ekipe) i tri buduća pika.

Kontroverzni Irving, koji ima pozamašnu istoriju neslaganja sa drugim zvijezdama, je trebao da bude novi partner Dončiću, superstar koji će zajedno sa Lukom odvesti tim do „obećane zemlje”.

Desila se potpuna suprotnost. Od Kajrijevog dolaska, Dalas je upisao osam pobjeda i 17 poraza, što je peti najgori rekord u ligi.

Odlaskom Dinvidija i Finija-Smita, defanziva Maveriksa je u potpunosti nestala. Sa kim god da su Teksašani igrali, sticao se utisak da im mogu ubaciti 120 ili više poena bez da se „oznoje”.

Napad, koliko god bio potentan, nije mogao da kompenzuje "bušnost" odbrane.

Dvije utakmice koje najviše upadaju u oko su dueli sa Šarlotom. Hornetsi, bez Lamela Bola i ikakvog rezulatskog imperativa, su dva puta zaredom savladali Maverikse, koji su se u to vrijeme još uvijek dobro stajali na tabeli.

Sinoćnja „predaja” protiv Bulsa, gdje su najvažniji igrači tima (Dončić, Irving, Hardavej, Vud) meč pratili u „civilu”, je najbolji pokazatelj trule atmosfere koja se ovih dana širi Teksasom.

Kajri Irving će možda već na ljeto tražiti izlaz iz novonastale situacije, obzirom da mu je ovo posljednja godina ugovora. Ako Irving ostane u Dalasu, što ne izgleda realno, kako će ekipa nadomjestiti nedostatak odbrambenog potencijala? Ako ode, ko će doći na njegovo mjesto?

Pred upravom Maveriksa je neizvjesno ljeto, a potezi moraju biti pravi...

GROMOVI OPET SIJEVAJU

Kada jednom smrkne, drugom svane. Na uštrb Maveriksa, u plej-in se plasirala ekipa Oklahome, jedno od najprijatnijh iznenađenja sezone.

Iako ih niko prije početka nije uzimao za ozbiljno, Tanderi su predvođeni fenomenalnim Šej Gildžisom Aleksandrem uspjeli da se izbore za priliku da se nađu u plej-ofu.

Neki novi klinci
Neki novi klincifoto: Reuters

Uz svestranog Džoša Gidija, neumornog Lua Dorta i Džejlena Viliajmsa, vodećeg kandidata za rukija godine, te vođeni odličnim mladim strategom Markom Dagernoltom, „gromovi” su spremni da svima pomrse račune.

Sljedeće godine na teren se vraća drugi pik sa prošlogodišnjeg drafta, Čet Holmgren, a generalni menadžer, Sem Presti, u svom „ratnom kovčegu” čuva još nekolicinu visoko pozicioniranih pikova na narednim draftovima.

Oklahomina nova generacija će se u predstojećim godinama isprofilisati kao jedna od najboljih ekipa u ligi, a mnogi smatraju da se polako stvara nova NBA dinastija...

Bonus video: