"Studenti" na susretu sa istorijom: SC Derbi traži trijumf za plej-of

Košarkaši SC Derbija protiv FMP-a (18 časova) imaju šansu da praktično obezbijede istorijski ulazak u plej-of AdmiralBet ABA lige

9095 pregleda 0 komentar(a)
Danilo Tasić na prvoj utakmici sa FMP-om, Foto: Aba liga / dragana stjepanović
Danilo Tasić na prvoj utakmici sa FMP-om, Foto: Aba liga / dragana stjepanović

Da neko baci letimičan pogled na posljednje rezultate, pomislio bi da se danas u “Morači” (18 časova) igra derbi začelja AdmiralBet ABA lige. Na jednoj strani će biti tim koji je upisao samo pobjedu na posljednjih šest utakmica, na drugoj ekipa koja je do dva boda došla jednom u prethodnih osam kola.

Ali, situacija na tabeli je znatno drugačija - SC Derbi bi 11. trijumfom praktično obezbijedio plasman u plej-of, a sudariće se sa rasterećenim FMP-om, koji je subotnjim porazom Mege od Budućnost Volija definitivno osigurao 5. mjesto pred početak doigravanja.

U prvom dijelu sezone, “studenti” su poraženi u Železniku 90:73, ali je situacija sada drugačija, jer je “pantere” krajem januara napustio najbolji igrač, Trent Frejžer.

Timu Andreja Žakelja će u pohodu na istorijski uspjeh pomoći i prvi plejmejker Loren Džekson, koji je zbog povrede propustio utakmice protiv Splita, Budućnost Volija, Crvene zvezde i Cedevita Olimpije.

- FMP igra brzu košarku, sa dosta agresivnom odbranom. Malo je promijenio sastav u odnosu na naš prvi duel, ali i dalje igra sa visokim intenzitetom i zasluženo je na visokoj poziciji. Ovo je za nas bitna utakmica i mislim da, uz energiju i borbu, moramo da igramo pametno i koncentrisano da bi pobjeda ostala kod kuće - rekao je Žakelj.

Osim Džeksona i sjajnog šutera Flečera Megija, najveći adut slovenačkog stručnjaka u napadu biće Danilo Tasić. Iskusni krilni centar, koji je prošle sezone igrao upravo za FMP, prije šest dana u tijesnom porazu od Cedevita Olimpije (84:83) je prekinuo niz od 11 utakmica sa dvocifrenim brojem poena. U Ljubljani je izbrojao do pet, sada želi da se vrati pređašnjem trendu i pomogne ekipi da dođe na milimetar od plej-ofa.

- Utakmica sa FMP-om je za nas veoma važna u borbi za plej-of ABA lige, tako da ulazimo maksimalno motivisani i spremni. FMP je mlada i agresivna ekipa, ako uspijemo da odgovorimo na agresivnost imamo velike šanse za pobjedu. Sa novom pobjedom bili bismo korak bliže četvrtfinalu, što nam je i cilj u regionalnom prvenstvu - istakao je 29-godišnji Nišlija.

Nakon odlaska Frejžera i povrede Paulusa Valinskasa, uprava kluba iz Železnika je angažovala dva Amerikanca, koji su odmah pokazali kvalitet - Čarls Mur je prosječno bilježio 19,7 poena na šest utakmica, a na jednoj manje Čarls Mening je upisivao 14,2.

”Panteri” su u ponedjeljak namučili i Partizan, koji je slavio 97:91 i sačuvao 1. mjesto.

- SC Derbi ponovo igra veoma dobru sezonu. Ima miks starijih i mladih igrača, rijetko gubi na svom terenu i uvijek je na potrebnom energetskom nivou, bez obzira na protivnika. Naša želja je da dobru igru sa Partizanom prenesemo i na naredne susrete, da bismo pokazali da ta utakmica nije bila slučajnost - rekao je trener FMP-a, Nenad Stefanović.

Bonus video: