Makabi sa pete pozicije u plej-of, Partizan sjutra igra za šesto mjesto, Kampaco donio pobjedu Zvezdi

Prvo mjesto na kraju regularnog dijela Evrolige osvojio Olimpijakos, koji je večeras savladao Baskoniju

21490 pregleda 15 komentar(a)
Kampaco, Foto: KK Crvena zvezda
Kampaco, Foto: KK Crvena zvezda
Ažurirano: 13.04.2023. 22:46h

Situacija u Evroligi nakon večerašnjih mečeva 34. kola je jasnija - Olimpijakos je prvi, Partizan ne može da bude na petom mjestu, jer je Real nakon produžetka izgubio od Makabija (100:96, nakon 40 minuta bilo je 86:86), a u plej-of se plasirao i Fenerbahče i pored poraza od Crvene zvezde (91:89, poslije 40 minuta bilo je 79:79).

Real strijepi za drugo mjesto - u slučaju da Barsa sjutra savlada Valensiju, Madriđani će sa treće pozicije u plej-of.

Košarkaši Partizana će sjutra protiv Panatinaikosa igrati za šesto mjesto - "crno-bijelima" je potrebna pobjeda, a do nje će pokušati da dođu u odavno rasprodatoj "Štark areni". U slučaju poraza Partizana, šesto mjesto će osvojiti Fener koji je bolji u međusobnim duelima od ekipe Željka Obradovića.

Partizan je večeras dočekao poraz Fenerbahčea od Crvene zvezde, ali ne i poraz Makabija od Reala.

Zvezdu je do pobjede vodio Fakundo Kampaco, koji je sa slobodnih bacanja, a onda i sa linije 6,75 donio šest poena prednosti - 90:84. Do kraja je bilo uzbudljivo, Fener je imao napad za pobjedu, ali je Kalates promašio trojku.

Fener je dočekao pobjedu Olimpijakosa nad Baskonijom i plasirao se u četvrtfinale. Atinjani su slavili 86:78 i osigurali prvo mjesto na tabeli. Ekipa iz Vitorije mora da čeka sjutrašnji meč Bajerna i Žalgirisa u Minhenu i za plasman u četvrtfinale potrebna joj je pobjeda domaće ekipe.

Kada je riječ o meču u Beogradu, Fener je u prvoj četvrtini, poslije poena Motlija, poveo 13:4. Nakon toga gosti su imali uglavnom šest poena viška, ali je u drugoj domaćin preokrenuo, napravio seriju 10:0 i poveo 37:35.

Poslije 20 minuta bilo je 41:39 za ekipu Duška Ivanovića, koja je vodila u većem dijelu trećeg perioda, imala pet poena prednosti (52:47 trojka Markovića), da bi nakon trojke Dorsija, na minut i kraja do kraja treće četvrtine Fener preokrenuo (56:55).

U posljednjem periodu je bilo neizvjesno, a na 26 sekundi do kraja regularnog dijela Motli je pogodio jedno bacanje i Fener je poveo 79:77. Duško Ivanović je zvao tajm-aut, Zvezda je poslije toga imala napad za preokret ili produžetak, a Fakundo Kampaco se prošetao do koša i položio za izjednačenje.

Potom je u dodatnih pet minuta domaća ekipa konstantno vodila i stigla do petog uzastopnog trijumfa u Evroligi.

Najefikasniji kod Zvezde bio je Kampaco sa 24 poena, dok je Dobrić ubacio dva manje. Na drugoj strani je Motli bio najbolji sa 27 poena.

Zvezda sezonu u Evroligi završava sa skorom 17-17 što je najbolji učinak kluba u ovom takmičenju.

Produžeci su viđeni i u Tel Avivu. Real je vodio na poluvremenu 42:27, ali je u nastavku Makabi preokrenuo i u posljednjem periodu imao i sedam poena prednosti.

Domaća ekipa nije mogla mirno da privede meč kraju u regularnom dijelu - Real je izjednačio, Makabi imao šut za pobjedu, ali je Dibartolomeo promašio trojku.

U dodatnih pet minuta se prvo povrijedio Lorenco Braun, a potom Adam Hanga. Makabi je nakon trojke Hilijarda, pa zakucavanja Sorkina poveo 95:90 i došao do pobjede.

Makabi će u četvrtfinalu igrati sa Monakom.

Bonus video: