Tricom Đorđevića na današnji dan najmlađa ekipa je pokorila Evropu

Partizan je u dvorani Abdi Ipekči" u Istanbulu na današnji dan prije 31 godinu osvojio Evroligu sa prosjekom od 21,7 godina

5907 pregleda 31 reakcija 10 komentar(a)
Legendarni uspjeh malde ekipe i trenera, Foto: KK Partizan
Legendarni uspjeh malde ekipe i trenera, Foto: KK Partizan

Košarkaški klub Partizan osvojio je na današnji dan prije 31 godinu titulu evropskog šampiona, pobjedom protiv španskog Huventuda čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića u posljednjim trenucima utakmice.

Partizan je 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savladao Huventud rezultatom 71:70.

"Partizan je postao šampion Evrope! Istanbul, dvorana "Abdi Ipekči", finale protiv Huventuda i osvajanje prvog izdanja Evrolige od strane crno-bijelog tima sa prosjekom od svega 21,7 godina", pohvalio se danas klub na svom sajtu

Finale je odlučeno u poslednjem napadu. Košarkaš Partizana Slaviša Koprivica izveo je loptu ispod koša, pošto je Huventud došao u vođstvo 70:68 poenima Rafaela Đofrese. Koprivica je dodao loptu Đorđeviću koji je došao na protivničku polovinu terena i sa oko sedam metara pogodio trojku, koja je donijela trofej Partizanu. To je ujedno najveći uspjeh u istoriji srpske klupske košarke.

"U Istanbulu je na današnji dan, Partizan postao prvak Evrope! Tog 16. aprila daleke 1992. godine, Evropu je pokorila mlada ekipa sa prosjekom od svega 21,7 godina, predvođena trenerom - debitantom Željkom Obradovićem, zatim savjetnikom profesorom Aleksandrom Nikolićem, potpredsjednikom Draganom Kićanovićem, sportskim direktorom Milenkom Savovićem, odnosno igračima: Aleksandrom Đorđevićem, Predragom Danilovićem, Nikolom Lončarom, Zoranom Stevanovićem, Dragišom Šarićem, Željkom Rebračom, Mlađanom Šilobadom, Slavišom Koprivicom, Vladom Dragutinovićem i Ivom Nakićem.

Bonus video: