Čikago Bulsi: NBA Limbo

Nikola Vučević i saigrači su na neslavan način završili učešće u plej-inu, a utakmica u Majamiju je možda bila njegova posljednja u dresu tima iz Ilinoja

22941 pregleda 23 reakcija 6 komentar(a)
Derozan i Levin, zvijezde ekipe iz "vjetrovitog" grada, Foto: Reuters
Derozan i Levin, zvijezde ekipe iz "vjetrovitog" grada, Foto: Reuters

Dante Aligijeri je u "Božanstvenoj komediji" opisao devet krugova pakla, a prvi - limb - je rezervisan za nekrštene, gdje njihove duše nisu podvrgnute mučenju, ali se njihova patnja sastoji u tome da ih muči čežnja bez nade.

Nedovoljno dobri da bi bili ozbiljan tim u plej-ofu, a ipak ne toliko loši da bi imali visoko pozicionirani pik na draftu, Čikago Bulsi se nalaze u NBA limbu.

Iako imaju najveće moguće ambicije, "bikovi" se ove sezone nisu ni plasirali u doigravanje, a i da jesu, tu bi ih sačekao Milvoki, kojem ne bi predstavljali ikakvu prijetnju.

Čikago je posljednju titulu osvojio prije 25 godina, a od tad navijači Bulsa nisu imali previše razloga za radovanje.

Derik Rouz je unio energiju u čuvenu franšizu, ali su povrede spriječile eksplozivnog plejmejkera da odvede ekipu do "obećane" zemlje.

Sa Džimijem Batlerom kao glavnim igračem, maksimalni domet je bio polufinale konferencije, a nakon njegovog odlaska, uprava je odlučila da gradi tim oko Zeka Levina.

Levin je u dresu Bulsa postao dvostruki 'ol-star'
Levin je u dresu Bulsa postao dvostruki "ol-star"foto: Reuters

U martu 2021. godine, crnogorski reprezentativac, Nikola Vučević, preselio se iz Orlanda u Čikago, te je na ljeto formirana srž trenutnog sastava, dolaskom Demara Derozana, Aleksa Karusa i Lonza Bola.

Činilo se da je franšiza iz "vjetrovitog" grada napokon imala konkurentnu ekipu, spremnu za borbu u doigravanju.

Početak sezone 21/22 je bio sjajan, Bulsi su bili na vrhu Istoka, a onda se krajem januara povrijedio Lonzo Bol.

Elitni defanzivac na svojoj poziciji, sa fantastičnim osjećajem za asistenciju, bio je "lijepak" tima. Značajno je unaprijedio svoj šut sa distance, te je u dresu Čikaga prosječio 41 odsto za tri na preko sedam pokušaja po meču.

Njegovo odsusutvo je potpuno poremetilo "bikove", koji su do kraja sezone pali na šestu poziciju, a zatim bili lak zalogaj Baksima u plej-ofu (4:1).

U međuvremenu se Bolova povreda iskomplikovala do te mjere da je nastavak njegove karijere pod znakom pitanja.

Bez njega, Čikago nije isti tim (Bol)
Bez njega, Čikago nije isti tim (Bol)foto: Shutterstock

Ove takmičarske godine, Čikago ni u jednom trenutku nije ličio na ekipu sa početka prošle, imali su negativan rekord (40-42), a potvrda neuspjeha je bila eliminacija iz plej-ina.

Vučević je sa "ol-stara" sveden na igrača uloge, dok je Derozanu i Levinu dozovljeno "ispucavanje" po volji.

Vučević je u Čikago došao kao 'ol-star', a sada je treća, ponekad i četvrta opcija
Vučević je u Čikago došao kao "ol-star", a sada je treća, ponekad i četvrta opcijafoto: Reuters

Bulsi se nisu prilagodili modernoj košarci, tim su koji šutira jako malo za tri, a mnogo koristi poludistancu, što je daleko od poželjnog u eri analitike.

Ekipa koja je prije svega godinu i po dana ličila na legitimnog kontendera, sada se nalazi na raskrsnici, a odluke koje budu donešene će oblikovati budućnost franšize iz Ilinoja.

Nikola Vučević će ovog ljeta biti slobodan agent, a na izlaznoj konferenciji za medije je naglasio da bi volio da ostane u Čikagu, ali da sve zavisi od toga kako će tim izgledati.

Sasvim je moguće da uprava "bikova" ovog ljeta napravi totalnu rekonstrukciju ekipe, a da ćemo sljedeće sezone Vučevića, Derozana i Levina gledati u različitim dresovima...

Bonus video: