Krka poslije velike drame savladala Helios i plasirala se u ABA ligu

Tim iz Novog Mesta slavio 83:82 nakon produžetka i ekspresno se vratio u elitu. Helios imao napad za titulu, ali je Luk promašio polaganje

12948 pregleda 5 komentar(a)
Foto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović
Foto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović

Nakon jedne sezone u drugom rangu, Krka se ekspresno vratila u Admiralbet ABA ligu - ekipa iz Novog Mesta je večeras u finalu NLB ABA2 lige u Domžalama, nakon velike drame i produžetka, savladala domaći Helios (83:82, 78:78 nakon 40 minuta ) i zasluženo osvojila ovo takmičenje.

Krka je večeras drugi put u istoriji osvojila ABA2 ligu, budući da je slavila i u prvom izdanju ovog takmičenja, 2018. godine u Čačku, kada je u finalu bila bolja od Primorske.

Sa druge strane Helios je odlično igrao tokom čitave sezone, u regularnom dijelu imao 12 pobjeda i jedan poraz (od Podgorice), ali nije uspio da iskoristi prednost domaćeg terena, pa će u baražu protiv čačanskog Borca imati još jednu šansu da se domogne elite. U baražu se igra na dvije pobjede, a prednost domaćeg terena ima srpska ekipa. Tim iz Domžala je posljednji put u ABA ligi igrao u sezoni 2011/2012, a ne bi bilo nezasluženo da je noćas slavio.

ABA2
foto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović

Obje ekipe su stegnuto ušle u meč. Helios je vodio 4:0, a Krka prve poene postigla poslije četiri minuta (polaganje Stipčevića). Tim Dejana Jakare je u tom periodu imao najviše četiri poena prednosti, a Krka je igrala po notama Stipčevića.

ABA2
foto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović

U drugoj četvrtini se igralo u serijama. Prvo su Stipčević i Vucić inicirali seriju 9:0, pa je Krka povela 23:19, a onda je odgovorio Helios, vezao osam poena i nakon trojke Mahkovica poveo 35:34.

Nakon trojke Mahkovica ostalo je 97 sekundi do kraja poluvremena, a Helios nije više uspio da postigne poene, pa je Krka na odmor otišla sa tri poena viška - 38:35.

Poslije trojke Omana, početkom treće četvrtine, Helios je poveo 41:40, ali je Krka tada kontrolisala situaciju na terenu i krajem treće i početkom četvrte četvrtine igrala na krilima Škedelja.

Škedelj
Škedeljfoto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović

Tim iz Novog Mesta je poslije slobodnih bacanja Cerkvenika u posljednjem periodu prvi put stekao dvocifrenu prednost (72:62), ali nije uspio da mirno privede meč kraju. Na tri minuta do kraja, poslije zakucavanja Mahkovica, Helios se vratio i prišao na minus jedan - 72:71. Potom su igrači Krke pogodili četiri slobodna bacanja zaredom, poveli 76:71, a onda je uslijedila serija Heliosa 7:0, koji je nakon bacanja Buljevića poveo 78:76.

Potom je Krka krenula u posljednji napad, Stipčević je prvo promašio trojku, a onda je nakon ofanzinvog skoka Vucića bio fauliran, pa je pogodio oba bacanja i meč je otišao u produžetak.

U dodatnih pet minuta igralo se koš za koš, Krka je vodila 83:82, Helios imao napad za titulu, a Luk promašio zicer, polaganje i postao tragičar večerašnjeg finala.

Crnogorski reprezentativac Radosav Spasojević večeras je osvojio ABA2 ligu
Crnogorski reprezentativac Radosav Spasojević večeras je osvojio ABA2 ligufoto: ABA League j.t.d/Dragana Stjepanović

Stipčević je vodio Krku do pobjede sa 20 poena. Špan je ubacio 19, Škedelj 18, uz 10 skokova, a Vucić 14, uz 12 skokova. Crnogorski reprezentativac Radosav Spasojević je meč završio sa četiri poena i pet skokova.

Kod Heliosa je najefikasniji bio Buljević sa 20 poena. Mahkovic je ubacio poen manje, a Bačvić 11 poena.

Bonus video: